AchtergrondMaatregelen Frankrijk
Wat betekent de ‘coronapas’ voor uw reis naar Frankrijk? En waar zal u die moeten tonen?
De strengere Franse coronapas is bij onze zuiderburen ingeslagen als een bom. Wie daar binnenkort nog naar een restaurant, pretpark of museum wil, moet een bewijs van dubbele vaccinatie, immuniteit of een hoogstens 48 uur oude negatieve PCR-test voorleggen. Een maatregel die vrijwel zeker ook voor buitenlandse toeristen zal gelden. We leggen uit hoe en waar u zich kan laten testen.
De Fransen hadden gisteren maar één gespreksonderwerp: de 'pass sanitaire' of gezondheidspas. Met dank aan de tv-toespraak van de Franse president Emmanuel Macron maandagavond. Los van de verplichte vaccinatie bij het Franse gezondheidspersoneel kwam het presidentiële betoog hierop neer: wie binnenkort nog toffe dingen wil doen, kan zich maar beter laten vaccineren. Want wil je op café en restaurant of naar een museum, concert of sportwedstrijd, dan zal je telkens die gezondheidspas moeten voorleggen. Met daarop dus het bewijs van dubbele vaccinatie of immuniteit na een eerdere coronabesmetting, ofwel het resultaat van een negatieve PCR-test van hoogstens 48 uur.
Dus haasten de Fransen zich nu - eindelijk - massaal richting vaccinatiecentra. Nog maar 53,7% van de bevolking heeft één prik gehad, 42,2% is volledig gevaccineerd. Nog geen etmaal na Macrons toespraak schreven al 1,7 miljoen extra Fransen zich in voor een eerste prik. En gisteren werd ook het record verbroken. Om 18 uur werden in totaal 792.339 injecties geteld. Er zit dan ook de nodige haast achter: vanaf 21 juli is de gezondheidspas verplicht voor vrijetijdsplekken met meer dan 50 bezoekers. Het gaat om bioscopen en zwembaden, maar evengoed musea als het Louvre, pretparken als Disneyland Parijs en zelfs populaire attracties als de Eiffeltoren. Vanaf 1 augustus wordt dezelfde maatregel ook uitgebreid naar onder meer winkelcentra en treinen, maar ook naar álle cafés en restaurants - zelfs de terrasjes. Tot woede van de horecavakbonden, die gisteren - wellicht vergeefs - een uitstel tot 1 september eisten.
Omdat alle eerdere Franse coronamaatregelen meteen ook voor buitenlandse toeristen golden, zal dit ook nu vrijwel zeker het geval zijn. En dat zou slecht nieuws zijn voor Belgen die binnenkort een vakantie in Frankrijk gepland hadden. Zijn ze nu nog niet immuun of dubbel gevaccineerd, dan moeten ze om de 48 uur een nieuwe PCR-test ondergaan - willen ze toch wat bourgondisch plezier aan hun vakantie beleven.
Hoe en waar testen?
Je kan je in Frankrijk op veel plaatsen snel en vrij eenvoudig laten testen. Onder meer in apotheken of in drive-ins. Er worden ook speciale tentjes opgericht zodat toeristen zich kunnen laten testen.
Bovendien wordt erwacht dat de testcapaciteit de komende weken nog zal worden uitgebreid. Op sommige plaatsen zijn nu al tijdelijke testtentjes opgericht, bijvoorbeeld aan een nachtclub. Mogelijk wordt dat de komende weken op meer plaatsen toegepast, maar dat moet nog blijken.
Minder goed nieuws is dat de testen sinds vorige week betalend zijn voor buitenlandse toeristen. Voor een PCR-test betaal je ongeveer 44 euro, voor een sneltest betaal je 29 euro.
Vlaamse uitbaters bedenken oplossingen
De Vlaamse horeca-uitbaters in Frankrijk kijken de verstrengde maatregelen wat argwanend tegemoet. Zoals Veerle Teetaert (47), die samen met haar man Wim Vandepitte (48) Maison Mambré uitbaat in het Zuid-Franse Bellegarde-Marsal, een chambre d'hôtes met vijf kamers die tot oktober al volledig volgeboekt is met Vlamingen. "Al heb ik nog altijd geen ongeruste mail ontvangen, laat staan een annulatie. Terwijl het bij onze augustusgasten vooral om 'eersteprikkers' gaat, waarop de nieuwe regels dus van toepassing kunnen zijn. Op voorwaarde dat buitenlandse toeristen onder die gezondheidspas vallen, welteverstaan. Dus denken we al vooruit. Sowieso serveren wij onze gasten al vier dagen per week een avondmaal. Blijken zij zonder PCR-test niet naar de omliggende restaurants te kunnen, dan zullen wij ook de resterende drie dagen voor avondeten zorgen in de vorm van hamburger- of tapasavonden. Dat mag omdat wij niet als restaurant beschouwd worden, aangezien we enkel onze verblijfsgasten eten serveren, en zo is toch al een belangrijk probleem opgelost."
Testen in de drive-in
Ook de PCR-testen vormen op zich niet zo'n groot probleem. "Zelfs in een rustige regio als deze kan je die op heel wat plekken laten doen, tot bij een apotheek of drive-in toe. Alleen zou het natuurlijk niet fijn zijn als toeristen daar telkens voor moeten betalen." Tegelijk ontkent Veerle niet dat de vaccinatiedrang in Frankrijk dringend wat aangezwengeld moest worden. "Voor wie echt gevaccineerd wilde worden, is het supersnel gegaan. Zelfs mijn beide zonen van 20 en 21 jaar zijn intussen al dubbel gevaccineerd. Alleen blijft er tot op vandaag een veel te grote niet-gevaccineerde groep over, die z'n prik wegens scepticisme of uitstelgedrag telkens weer voor zich uitschuift. Maar moet je daarom meteen ook buitenlandse toeristen tot dezelfde regels verplichten?"
Franse mentaliteit
Eenzelfde geluid bij Cyriel Huysentruyt (30), zoon van Piet en de huidige chef-kok van Likoké in de Ardèche. Al zag hij de verstrenging wel aankomen. "Ik had een voorgevoel en heb me maandag kort voor Macrons toespraak al ingeschreven voor het vaccin. Door hier al zo lang te wonen had ik de Franse mentaliteit wat overgenomen en wilde ik me niet laten vaccineren zolang het niet verplicht werd. Maar vóór Macron zou spreken, heb ik me dan toch geregistreerd - en gelukkig maar. Komende maandag mag ik al om mijn eerste Pfizer-prik. Terwijl de wachttijd voor diegenen die zich na de toespraak registreerden intussen zienderogen oploopt. Ook heb ik vanochtend meteen aan mijn keukenbrigade gezegd dat ook zij zich moeten laten vaccineren, want ook dat heeft de Franse overheid intussen aan horecapersoneel opgelegd."
Sfeer breken
Zeker in de zomermaanden is Likoké een bedevaartsoord voor Vlaamse, Waalse en zelfs Nederlandse lekkerbekken, en dat is nu niet anders. "Waardoor te vrezen valt dat sommige toeristen hun geplande reservatie na 1 augustus zullen annuleren", zegt Cyriel. "Al denk en hoop ik dat het nog zal meevallen. Het speelt in ons voordeel als gastronomisch restaurant dat heel wat van onze gasten al wat ouder zijn, en dus wellicht al dubbel gevaccineerd. Tegelijk zie ik er wel wat tegenop om als restaurantuitbater vanaf 1 augustus 'politieagentje' te moeten spelen en elke gast die hier binnenkomt naar zijn 'pass sanitaire' te vragen. Met hoogstens 24 couverts zou dat hier praktisch makkelijk te doen zijn, maar het breekt de sfeer van gastvrijheid toch wel. Máár: als dat de prijs is die we voor 'onze vrijheid' moeten betalen, dan veel liever dit dan een nieuwe sluiting. Want ook wij zijn uiteindelijk, net als in België, tot begin juni acht maanden gesloten geweest. En nu we eindelijk weer min of meer normaal draaien, willen we dat ook zo houden."
Zo werkt de ‘pass sanitaire’
De Franse ‘pass sanitaire’ of gezondheidspas bestaat als QR-code of op papier. Hij toont of Fransen al dubbel gevaccineerd zijn, immuun raakten na een coronabesmetting of hoogstens 48 uur eerder een negatieve PCR-test ondergingen. Voor buitenlandse bezoekers neemt het Europees coronacertificaat die taak over. Belgische toeristen hebben dus niet nog een extra Franse pas nodig.
De gezondheidspas is verplicht voor iedereen vanaf 18 jaar. Kinderen tussen 12 en 18 jaar krijgen uitstel tot 30 augustus.
Wie dubbel gevaccineerd is, kan de pas ten vroegste 14 dagen na de tweede prik gebruiken. Zij die de eenmalige prik van Johnson & Johnson ontvingen, moeten eerst nog vier weken geduld oefenen.
Voor wie al immuun is na een eerdere besmetting, geldt de pas na 11 dagen, en de besmetting mag ook niet ouder zijn dan 6 maanden.
Wie Frankrijk binnenkomt, mag zich eerst nog beroepen op een PCR-test van 72 uur, maar vervolgens wordt telkens een nieuwe PCR-test van hoogstens 48 uur oud gevraagd. Wie bijvoorbeeld twee weken in Frankrijk verblijft en een restaurant of attractie wil bezoeken, riskeert dus om de twee dagen een nieuwe PCR-test te moeten ondergaan in zijn of haar vakantieregio. Betalend bovendien, voor zo’n 48 euro per test. Voordeel is dat Frankrijk heel wat testcentra telt, zelfs in apotheken en tenten in vakantieregio’s.
Vanaf 21 juli is de gezondheidspas verplicht voor culturele of vrijetijdsplekken met meer dan 50 bezoekers. Daarbij horen theaters, bioscopen en zwembaden, maar evengoed musea als het Louvre, pretparken als Disneyland Parijs en zelfs de Eiffeltoren.
Vanaf 1 augustus wordt dezelfde maatregel uitgebreid naar onder meer winkelcentra - niet supermarkten - en treinen. Maar vooral ook naar alle Franse cafés en restaurants, zelfs buitenterrassen. Ook voor het winkel- en horecapersoneel zelf zou de maatregel geldig zijn. Indien niet dubbel gevaccineerd tegen 1 augustus, moeten zij dus ook om de twee dagen een PCR-test ondergaan.
Over hotels, campings en andere overnachtingsplekken werd door de Franse overheid (nog) niet gesproken, dus daarop lijken de verstrengde maatregelen voorlopig nog niet van toepassing. Maar als hotels of campings een eigen restaurant of cafetaria hebben, geldt de gezondheidspas daarvoor wel.