Dinsdag 28/03/2023

Matchfixing

Wat bedoelde makelaar Veljkovic nu écht met ‘de keuken is besteld’?

Mechelen-voorzitter Johan Timmermans spreekt met de pers en misnoegde supporters ten tijde van het losbarsten van de affaire. Beeld BELGA
Mechelen-voorzitter Johan Timmermans spreekt met de pers en misnoegde supporters ten tijde van het losbarsten van de affaire.Beeld BELGA

Vandaag zet het bondsparket de verhoren van vijf (ex-)officials van KV Mechelen en Waasland-Beveren verder. Wat bedoelde makelaar Dejan Veljkovic met dat ene telefoontje: ‘de keuken is besteld’? Veljkovic zelf wordt niet gehoord door het bondsparket.

Douglas De Coninck

Terwijl het mogelijk nog twee jaar wachten is op iets als een proces rond operatie Propere Handen, schoot het parket van de Belgische voetbalbond (KBVB) zelf in actie. Onder leiding van onderzoekscoördinator Ebe Verhaegen worden vijf mensen verhoord. Namens KV Mechelen zijn dat ex-financieel directeur Thierry Steemans, technisch directeur Stefaan Vanroy en hoofdaandeelhouder Olivier Somers. Bij Waasland-Beveren gaat het om voorzitter Dirk Huyck en financieel directeur Olivier Swolfs.

De KBVB stelde zich burgerlijke partij in het fraudeonderzoek en hoopte zo inzage te bekomen in het dossier, maar kreeg die nog niet. De vijf heren zullen worden bestookt met vragen, en die zijn vooral gebaseerd op wat uitlekte over het telefoonverkeer van spelersmakelaar Dejan Veljkovic, op dat ogenblik makelaar van zowat de halve basiself van KV Mechelen.

Telefoontaps

Vrijdag 9 maart 2018. Twee dagen voor de laatste speeldag van de reguliere competitie is KV Mechelen verwikkeld in een doelpuntenrace met KAS Eupen.

Op de slotspeeldag moet Waasland-Beveren op bezoek bij KV Mechelen, dat zijn stadion verder wil verbouwen en voor de verhoopte wedstrijden in play-off II een akkoord heeft om die op de Freethiel te spelen. Het gevolg is dat zowel Huyck als Swolfs tegenover speurders van het federaal parket alle onderschepte telefoontjes situeerden in een context van overleg over het verhuren van hun stadion.

De grote vraag is of ze dat ook tegenover het bondsparket blijven doen.

Dirk Huyck aan de telefoon tegen Swolfs, die ochtend: “De trainer gaat niet akkoord. Sven Vermant wil met de best mogelijke ploeg spelen.”

Swolfs tegen Steemans, later die ochtend: “We proberen nog een en ander te doen (...). We gaan nog met verschillende spelers praten.”

Er zijn nog meer gesprekken die impliciet verwijzen naar matchfixing. En dan is er dat ene moment, die vrijdagmiddag, waarop Veljkovic een ontmoeting heeft met Dirk Huyck in de keukenzaak van diens echtgenote en bij het verlaten vanuit zijn Mercedes Steemans belt: “Alles is in orde. De keuken is besteld.”

KV Mechelen won met 2-0, maar doordat Eupen simultaan op een goed kwartier miraculeus vier keer scoorde tegen Moeskroen, degradeerde Mechelen alsnog.

Spijtoptantenregeling

De vijf heren hebben twee mogelijkheden. Blijven volhouden dat alles berust op een gigantisch misverstand of besluiten om gebruik te maken van artikel B2006 2-23: “Spijtoptanten kunnen genieten van strafvermindering als ze als zodanig zijn erkend.”

Blijven volhouden dat er wel degelijk een keuken is besteld en een uitleg bij elkaar improviseren voor de vele telefoontjes, is vanuit Mechels perspectief spelen met vuur. Het bondsreglement voorziet een schrapping van de club als het onderzoek uitwijst dat de helft van de bestuursleden op de hoogte was van het initiatief tot wedstrijdvervalsing.

Bij Waasland-Beveren lieten Swolfs en Huyck via hun advocaat eerder al weten “op geen enkel moment te zijn tussengekomen om een wedstrijd te vervalsen of te sturen”. Huyck werd volgens zijn advocaat Johan Maes vorige week al verhoord: “Met mijn bijstand. Meer kan ik daar niet over zeggen.”

Voor competitievervalsing voorziet het bondsreglement meldingsplicht. Zelfs als je als clubbestuurder vage echo’s opvangt over matchfixing moet je de KBVB meteen inlichten. Het reglement vermeldt zelfs drie gsm-nummers en een mailadres waarop dat moet. Letterlijke interpretatie van artikels 211, 212 en 213 zou betekenen dat Waasland-Beveren eind dit seizoen dreigt te zakken naar 1B.

Welke keuken?

In wezen kan het hele omkoopverhaal worden gereduceerd tot één vraag. Wat bedoelde Dejan Veljkovic toen hij zei dat de keuken was besteld? Elk van de substituten bij het bondsparket, in het dagelijkse leven bijna allemaal advocaten, weten perfect dat de man deze en andere vragen al omstandig heeft beantwoord in een officieel proces-verbaal bij het federaal parket. Hij is daar namelijk spijtoptant.

“Die verhoren hebben de afgelopen weken plaatsgevonden”, zegt Kris Luyckx, de advocaat van Veljkovic. “Er zijn er nog een paar gepland. Nee, mijn cliënt is niet uitgenodigd bij het bondsparket. Nu is hij, als makelaar, geen lid van de voetbalbond. Dus op zich hoéven ze hem niet te horen. Mocht er een uitnodiging komen, zal hij toestemming vragen aan het federaal parket. Als die zou komen, zal hij ook daar eerlijk antwoorden op de vragen die men hem stelt.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234