Zondag 28/05/2023

Echtscheidingen

Wat als kinderen hun ouders verstoten? "Werk niet aan de kinderen maar aan de ouders"

Ouderverstoting is een fenomeen waarbij een kind zich, meestal na een echtscheiding , afkeert van één van de ouders, zonder gegronde reden. Beeld BELGAIMAGE
Ouderverstoting is een fenomeen waarbij een kind zich, meestal na een echtscheiding , afkeert van één van de ouders, zonder gegronde reden.Beeld BELGAIMAGE

Zet kinderen die na een echtscheiding een van de ouders niet meer willen zien opnieuw bij die ouder. Dat is de opvallende stelling van de Britse therapeute Karen Woodall. Volgende week geeft ze voor het eerst een opleiding aan hulpverleners in Vlaanderen.

Cathy Galle

Het is het Huis van Hereniging, een organisatie die werkt rond ouderverstoting, die haar naar hier haalt. Ouderverstoting is een fenomeen waarbij een kind zich, meestal na een echtscheiding, afkeert van één van de ouders, zonder gegronde reden. Het gaat naar schatting om zo’n 50.000 gevallen in ons land.

Drie dagen lang zal Karen Woodall uitleg geven aan hulpverleners, magistraten en advocaten die met haar methode aan de slag willen. Die methode is vrij controversieel, legt Olivier Vanhaelen van het Huis van Hereniging uit. “De huidige hulpverlening en ook de gerechtelijke wereld gaan ervanuit dat je moet denken vanuit het kind. Er wordt geluisterd naar wat het kind wil. Geeft dat aan dat het niet bij een bepaalde ouder wil gaan, dan meent men dat je het niet kan dwingen. Escaleert de situatie, dan is het vaak het kind dat wordt geplaatst in een instelling of psychiatrie. Woodall ziet het anders. Volgens haar vertrekt ouderverstoting vanuit de ouders. Het is een reactie van het kind op wat de ouders doen. Er moet dus niet aan het kind worden gewerkt, maar aan de ouders.”

Tegenkanting

Het enige wat helpt bij ouderverstoting is volgens Karen Woodall het kind net wel bij die ‘verstoten’ ouder zetten. Zodat het vertrouwen tussen ouder en kind opnieuw kan groeien. “Uiteraard is dat heel complex en het moet ook onder begeleiding gebeuren”, zegt Vanhaelen. “Maar het werkt. Karen Woodall boekt met haar werkwijze in 97 procent van de gevallen succes.”

Vanhaelen verwacht wel tegenkanting voor zijn initiatief. “We gaan hiermee in tegen de aanpak die al jaren gangbaar is. Het vraagt vooral een andere manier van denken over de problematiek.”

Na afloop van de driedaagse opleiding krijgen de deelnemers ook een certificaat. “Er is grote nood aan gespecialiseerde hulpverleners", meent Vanhaelen. "Een huisarts die vaststelt dat er iets aan je hart is, stuurt je toch ook door naar een hartspecialist? Onze bedoeling is om specialisten in ouderverstoting op te leiden die de situatie echt kunnen aanpakken en gezinnen echt vooruit helpen. Want ouderverstoting is een erge vorm van kindermishandeling.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234