Maandag 18/11/2019

Waspoederstrips

Flikken en Vertongen & Co zijn de laatste twee 'aanwinsten' inzake waspoederstrips. Die genrenaam leidde, na een korte doortocht in enkele commentaarstukken in De Morgen, een eigen leven en werd daarop door enkele oudgedienden van onder meer F.C. De Kampioenen, Basta en W817 gecounterd met de eigen naam 'mediastrips'. De term 'waspoederstrip' zou denigrerend zijn, meenden ze. Tja, zo was het ook bedoeld.

Even de puntjes op de i: een waspoederstrip is een parasiterende vorm van het beeldverhaal waarbij verhalen geënt zijn op het succes van een muziekgroep, BV of tv-serie. Vlaanderen blinkt uit in dat genre. Koploper én een van de vijf beste verkochte reeksen in Vlaanderen, is F.C. De Kampioenen (sinds 1997). Het onding wordt geflankeerd of voorafgegaan door onder meer Basta, W817, Gaston en Leo, Margriet Hermans, K3, Get Ready, Kim Clijsters, Wendy Van Wanten, Jacques Vermeire, Windkracht 10, Kim Kay, M-kids, De Pfaffs, De Planckaerts, Spring, X!ink, The Dinky Toys, Eddy Wally, Bobbejaan Schoepen.

Het genre staat en valt met de populariteit van het onderwerp waarop het zich parasiteert. Eén voorbeeld: de Tom Boonen-reeks werd stopgezet na diens vermeende cocaïnegebruik. Hec Leemans, die indertijd het niet onaardige Bakelandt bracht, mag zich de kroonprins van het genre noemen. Naast F.C. De Kampioenen en de zopas verschenen spin-off rond Marc Vertongen, was hij betrokken bij de strips rond Kim Clijsters, Basta en W817.

Zaki moet omvergeblazen zijn door de hallucinante Kampioenen-cijfers. Hij bood zich aan als scenarist voor Flikken. Had hij veel ervaring in het schrijven van strips? Nope. Heeft hij daarvoor überhaupt ervaring nodig? Nope. Hmm, is dat er aan te zien? Yep! De tekenaars van zowel Flikken als Vertongen & Co zijn misschien niet eens de slechtste van de klas, maar met creativiteit of tekenkunst hebben ze niet langer te maken.

Je kan ze moeilijk auteur of artiest noemen, maar eerder ambachtslui die de basis van de strip kennen, maar niet verder willen gaan dan dat. Ik zie ze als eventuele creatieve architecten die met glans afstudeerden, heel wat in hun mars hadden, maar nadien hun talent opsoupeerden aan het jarenlang bouwen van slaapverwekkende huizen zoals er dertien in een dozijn zijn, waardoor de fut helemaal uit hun lijf verdween.

Dat dit soort tekenaars wild om zich heen meent te moeten slaan wanneer de tem waspoederstrip door critici wordt bovengehaald, of een dreigend vingertje opsteken naar collega's die wel creatief willen blijven en hen aanspreken op hun houding, is hallucinant. Tekenaars van dit soort reeksen moeten doen waarvoor ze betaald worden: tekenen aan de lopende band. Zich willen meten met echte auteurs is echt te veel van het goede. Wat de Negende Kunst betreft, houden ze best de lippen op mekaar. Met Negende Kunst, beste bandmedewerkers, wordt het betere werk bedoeld, niet het verwaarloosbare, commerciële genre dat hele generaties opkomend talent dreigt lam te leggen. Mijn gedacht!

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234