Zondag 15/12/2019

Waspoederstrips

Ze nestelden zich het afgelopen jaar in spoedtempo in de winkelrekken: BV- en tv-strips. Eerst was er 'De Pfaffs', toen kwam 'De Planckaerts', enkele maanden was er een onding over Kim Clijsters en zopas moesten zo nodig ook X!nk en Spring een strip. Pijnlijk. Voor het soort flinterdunne albums dat je vroeger gratis in waspoederdozen aantrof, zul je nu geld neertellen. Veel geld. Een groot deel van de stripuitgeverswereld investeert niet langer in kwaliteit of artistiek talent, maar drijft handel op puur commerciële basis. Broek af en kont gewillig in de lucht steken, zo redeneerde Standaard Uitgeverij al jaren geleden. Studio 100 volgde en sinds kort hebben ook Dupuis, Van Halewyck en The House of Books de broeksriem, zij het wat aarzelend, losgemaakt.

Hec Leemans mag zich de peetvader van die BV- en tv-strip noemen. Ooit was hij een niet onaardig tekenaar, nu katapulteert hij zichzelf op bedenkelijke wijze de stripgeschiedenis in als tekenaar of scenarist van verkooptoppers als 'FC De Kampioenen', 'W817' en - godbetert - 'Kim'. Heel wat jonge tekenaars zien zich de dag van vandaag verplicht als assistent mee aan die tafel aan te schuiven.

Mario Boon ('X!nk'), Tom Bouden ('FC De Kampioenen'), Charel Cambré ('Spring', 'De Pfaffs'), Luc Morjeau ('M-Kids')... Hun eigen werk toont dat ze artistiek heel wat in hun mars hebben, maar hun portemonnee schreeuwt - hoe zou u zelf zijn - om aandacht. Misschien doet zelfs de zucht naar (een klein beetje) aandacht hen vooroverbuigen.

Niet dat ik op een enge manier naar dit soort strips kijk. Voorzien van enige inspiratievolle momenten zou zelfs een strip over stront me mogelijk kunnen bekoren. Maar dit? Veredelde tv-gidsen van 32 pagina's 32-pagina die zo uit de waspoederdoos komen en niets anders doen dan de karakteristieken van BV's breed uitsmeren? Goh, de Van Rossem-strip was als gimmick indertijd niet slecht, De Pfaffs heeft een niet onaardige tekenaar en 'De geverniste vernepelingskes', dat in feite zulke strips persifleert, heeft zo zijn momenten, maar ik krijg het bij - ik zeg maar wat - de laatste 'Kim' en de debiliteit van het concept op zich. Jacques Vermeire, Kim Kay, M-Kids, Zohra, K3, Get Ready... Allemaal hebben ze hun strip (gehad) en op enkele uitzonderingen na was er van kwaliteit amper sprake.

Snelheid is dan ook geboden. BV-strips leven bij de gratie van het succes van hun reële tegenhangers. Tuimelt Kim Clijsters morgen uit de wereldtop, dan zal wellicht ook de verkoop van haar strip in vrije val gaan. Niet voor niets dus dat er van 'Bobbejaan Schoepen', 'John Massis', 'De Strangers' of 'Margriet' slechts één album verscheen, of dat de Get Ready-strip al geschiedenis was op het moment dat het viertal ophield te bestaan. Van de meeste tekenaars van die ondingen hoor je trouwens weinig of niets meer. Sommigen houden hun naam zelfs liefst ver van de cover - hoe zou u zelf zijn?

Ach, je kunt het de Leemansen onder ons niet eens kwalijk nemen. Jarenlang hebben ze moeten knokken voor een greintje commercieel succes. Hun strips aan de man brengen verliep soms moeilijk, en commercieel succes gun je natuurlijk iedereen. Alleen is de verkleutering van de Vlaamse strip hiermee wel een feit. Of je de traditionele striplezer ermee bereikt, is bovendien zeer de vraag. K3-, X!nk- en Spring-fans zijn niet zozeer op zoek naar een strip over hun idolen, maar eerder naar zowat alles waar de kop van hun fan opstaat.

Vandersteen slaagde er in zijn gloriejaren voortreffelijk in de volksmens in zijn strips te betrekken. De man was ook niet vies van commercie en integreerde populaire elementen als sciencefiction of tv-series in zijn verhalen. De nieuwe volksstrip zit echter anders in elkaar. De auteurs daarvan, als ze die naam al waardig zijn, doen geen enkele moeite meer om populaire items in hun strips te integreren. Nee, ze nemen botweg het hele thema over. Spring populair? Dan zul je Spring krijgen, met al hun kenmerken. Ze menen een nieuw soort Vlaamse volksstrip te hebben ontwikkeld door in te spelen op wat de Vlamingen het meest bezighoudt: tv, meer bepaald de populaire 'bekenden' die dat medium als konijnen kweekt. Een beetje bescheidenheid is hier wel op zijn plaats. Met dit soort strips bekleedt Vlaanderen weliswaar een uniek plaatsje in het Europese striplandschap, maar of we daar trots op mogen zijn?

Geert De Weyer,

medewerker strips

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234