Maandag 24/01/2022

Washingtonwijnen zijn wow!

Hoewel Amerikaanse wijn voor velen onder ons synoniem is met Californië, telt de ganse VS momenteel toch zo'n 4.280 wineries, verspreid over de vijftig deelstaten. In de slipstream van de Golden State is het met name de staat Washington die in aanmerking komt voor de status van vice-kampioen.

Bij het horen van Washington denken we veelal aan de politieke machinerie en het gekonkelfoes - zowel boven als onder de broeksriem - van de Clinton- administratie. Toch gaat het hier om de noordwestelijke staat Washington, waar volgens de laatste tellingen van het Federal Alcohol and Tobacco Tax & Trade Bureau de wijnbusiness floreert als nooit tevoren. Dit bureau, de officiële pitbull voor alles wat beschermde appellaties en wijndistributie aangaat in de VS, berekende immers dat er momenteel maar liefst 394 wijndomeinen aan de slag zijn in Washington State Wine County, die samen jaarlijks een oogst binnenrijven die die van Napa Valley kan evenaren. Om de twee à drie weken wordt er een nieuw domein geopend. Wat moeten we als consument nu weten over Washington als wijnproducerende regio? En waarom moeten we er warm voor lopen?

Momenteel is de staat Washington de tweede grootste producent in de VS van zogeheten premium wines (kwaliteitswijn). De wijnindustrie brengt jaarlijks ruim 2,4 miljard dollar op. Washington was traditioneel een wittewijnindustrie, maar stilaan is reeds 1/3 van de totale druivenaanplant er rood, onder stimulans van een steeds toenemende vraag naar rode wijn, met merlot voorlopig als groepswinnaar. Washington, met zijn vulkanische bodems en soms stoofhete zomers, is qua terroirs echter géén pot nat. Het telt een verrassend grote variatie qua microklimaten en bodemtypes, wat zich weerspiegelt in een achttal erkende AVA's - Amerian Viticultural Areas of de tegenhanger van de Franse A.O.C. Het is vooral ten oosten van de bergen dat de meeste wineries samenklonteren: 99 procent van alle erkende wijndomeinen zitten oostelijk.

De verklaring? De druivelaars worden hier beschermd door de Cascade Mountains - die van noord naar zuid door de staat snijden - tegen excessieve koude of overdreven neerslag. In bepaalde delen van deze valleien genieten veel domeinen van bijna twee uur méér zonlicht tijdens de zomer dan in bepaalde Californische districten. Een ander klimatologisch voordeel is dat de temperaturen in de herfst gradueel zakken, waardoor de trossen niet alleen flink aanrijpen, maar ze ook hun zuurgehalte behouden. Altijd een voorwaarde om écht leuke wijnen te kunnen maken. Steeds vaker profileren wijnmakers de eigenlijke herkomst van de druiven exacter op de etiketten. Yakima Valley en Walla Walla, bijvoorbeeld. Columbia Valley blijft nog altijd dé referentie en als er wijnen worden geëxporteerd, komen ze meestal uit deze subregio.

Tijd voor de lakmoestest: is Washington ondanks de hype in staat topwijnen te leveren, pakweg cru's in de 15 à 22 eurovork, die straks onze feesttafels met vuur en vlam kunnen opluisteren? We plukten met die vraag vier flessen weg bij WestelWines (*), de Belgische importeur die zich onder meer specialiseert in dit Washingtonaanbod en met name in het gamma van en rond Château Ste. Michelle. Tot nader order nog altijd dé naam als het op wijn uit deze streek aankomt, want de oudste winery uit Washington State. Ontstaan in de jaren '30, met de eerste serieuze aanplant in 1972 in Eastern Washington, met een fraai Frans 'château' als hoofdgebouw. Momenteel niet alleen marktleider in Washington, maar ook cruciaal wijnbouwonderzoekscentrum, meermaals uitgeroepen tot American Winery of the Year. We proeven een kwartet uit hun duurdere assortiment, dat momenteel ook in België te koop is.

Een werkelijk verbluffende witte wijn is de Ethos Chardonnay 2004 (20,85 euro), die met een welverdiend 'zie je wel!' naast de betere bourgognes mag plaatsnemen. Goudgeel, intens met een finesseparfum dat menige bourgogne - excusez-nous le mot - een poepje laat ruiken: bourbon-vanille, fondantchocolade, rijpe gele pruimen en gerookte eik. Een fijne, elegante chardonnay in de mond, met zowel tabaksimpressies als witte chocolade, maar vooral met een hart van Provençaalse perzik en gelepruimenpuree, romig en fluwelig qua textuur, het hout nog evident, maar in een dienende rol. Vanillerijke finale. Nu nog veel eikdominantie, maar wat een potentieel!

Hoewel bordeauxdruiven het populairst blijven, experimenteert men bij Ste. Michelle ook graag met riesling. Washington en riesling, u geeft toch toe dat dit nog niet in uw Bijbel der hedendaagse wijnclichés staat genoteerd? Een van die experimenten gebeurde bovendien met de gereputeerde Duitse wijnmaker Dr. Loosen en uit deze nieuwe-oudewereldconfrontatie kwam een avontuurlijke wijn tevoorschijn: Eroica Riesling 2004 (17,5 euro). Bleekgeel, kristalhelder. Fruitnerveuze, maar toch rijpe neus met lichte pétrolé (typisch voor riesling), mangopit, zoetgekonfijte ananas en saffraan. Daarna opnieuw exotisch sappig in de mond: impressies van rijpe mango, meloen, gekonfijte citroen, maar ook een vleugje acaciahoning, uitlopend in een frisse mentholfinale. Wat een wijn: serveer dit blind - ook de komende drie à vier jaar - en alle 'kenners' krijgen een appelflauwte van hun eigen vooroordelen.

Kan rood die score evenaren? Helaas voor de criticasters: jawel. We starten met de populaire/ populistische merlotdruif, maar begrijpen meteen waarom: de Ethos Merlot 2003 kost wel 22,56 euro - dus objectief een dikke cru bourgeois of kleine grand cru waard -, maar haalt het niveau van een Saint-Emilion of eerder Pomerol. Wat opvalt, is vooral de fantastische neus: chocoladetruffels, pistachenoten, marascinokersen, zoete gerookte ceder (sigarenkistje), echt alle geurvariabelen zijn present. In de mond opnieuw massa's melkchocolade en cacaopoeder, gekonfijte rode pitvruchten en een noterige, maar vooral fijne en elegante smaakvulling. Mokkafinale. Heerlijk nu en de komende twee à drie jaar.

Maar wat een fruitbeest is tot slot de Syrah Reserve 2002 van Ste. Michelle (19,71 euro). Syrah is na merlot en cabernet sauvignon de rijzende ster in Washington en als we dit in ons glas ontdekken, weten we meteen waarom. Nog verrassend donkerrode kleur, weinig doorzichtig en vet tranend. Klassiek syrahboequet: zwarte bosbessen, fijngerookte eik, rodepruimenjam en peper, in de mond gevolgd door opnieuw een fumé eiktoets, maar daarna een bende rode en zwarte kersen en cassis, vurig en peperig, met een kruidig-mineralige onderbouw, praliné in de afdronk. Fruitconcentratie zonder overacting, zelfs niet qua alcohol, die toch 14,1 procent bedraagt, maar storen doet dit percentage geen moment. Prima aciditeit. Het zoveelste bewijs dat Washington uit de startblokken is geschoten en er dringend ook in onze kelders en glazen - de wild- en feesttafels indachtig - rekening mee dient te worden gehouden. n

info Wijnen: WestelWines, Molenwijk 59,

2260 Westerlo, tel. 014/54.97.91, fax 014/54.31.38, e-mail: info@westel wines.be, website: www.westelwines.be/.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234