Zondag 04/12/2022

Washington verkneukelt zich in tragische versie van Lewinsky-affaire

Bloed gevonden in appartement Amerikaans congreslid wiens stagiaire verdween

In de Verenigde Staten komt het Democratische congreslid Gary Condit in nauwe schoentjes terecht nadat in zijn appartement bloedsporen werden gevonden. Condit is de spil in het onderzoek naar zijn vermiste stagiaire Chandra Levy. De zaak wordt in de VS stilaan een tragische versie van het seksschandaal rond ex-president Bill Clinton, wiens verhouding met stagiaire Monica Lewinsky bijna tot zijn afzetting leidde. Levy's familie laat zich dan ook niet toevallig verdedigen door Lewinsky's adviseur.

Brussel / Washington

Eigen berichtgeving

Maarten Rabaey

'Stagemogelijkheden. Of je nu stage loopt in Modesto, Merced, of Washington DC, werken in een van de kantoren van afgevaardigde Condit kan een uiterst lonende ervaring zijn. Typische taken van stagiairs zijn assistentie bij het telefoneren tot onderzoek van wetgevende projecten ..."

Op basis van die boodschap, die nog steeds op de website van Democratisch afgevaardigde Gary Condit (53) prijkt, koos Chandra Levy (24) er vorig jaar voor stage te lopen bij het congreslid in Washington. Het zou een fatale keuze worden. Levy is sinds tien weken vermist. Sinds donderdag loopt een crimineel onderzoek naar de gehuwde politicus, die na eerdere ontkenningen bekende dat hij met haar een relatie had.

De openbare aanklagers onderzoeken vooralsnog of Condit de rechtsgang hinderde, meineed pleegde of mensen aanzette tot meineed. Het wordt echter niet uitgesloten dat binnenkort zwaardere aanklachten zullen volgen: donderdag werd tijdens een huiszoeking in zijn appartement bloed gevonden. De politie trof met behulp van speciale apparatuur zowel een bloeddruppel aan in zijn badkamer als spatjes bloed in de woonkamer. Het appartement was volgens de speurders vooraf grondig geschrobd. De resultaten van de analyse worden eerstdaags verwacht.

Hoewel de schuld van de man niet bewezen is, wordt hij door de Amerikaanse media nu al genadeloos afgemaakt. Recente beschuldigingen van eerdere slippertjes dragen daar in grote mate toe bij. Een dominee trad deze week naar voren met het verhaal dat zijn dochter zeven jaar geleden als achttienjarige ook een relatie met het congreslid had. Toen het tweetal uit elkaar ging, vroeg Condit haar de relatie geheim te houden. Het aanzetten tot meineed waarvan Condit wordt beschuldigd, slaat op een gelijkaardige bewering van een stewardess die zegt dat ze tien maanden een affaire had met de Californiër, maar gedwongen werd een verklaring te tekenen waarin ze dat ontkent.

De affaire wordt in de Verenigde Staten stilaan een tragische versie van het seksschandaal omtrent ex-president Bill Clinton, die twee jaar geleden ternauwernood aan afzetting ontsnapte na zijn leugentjes over een seksuele relatie met Witte Huis-stagiaire Monica Lewinsky. Er zijn trouwens wel meer frappante gelijkenissen met die zaak.

Niet alleen zijn beide stagiaires intelligente, knappe, joodse en Californische meisjes met een tandpasta-smile op alle foto's die we van hen zien, de ouders van de vermiste Chandra Levy laten zich nu ook verdedigen door advocaat Billy Martin, die ooit de belangen vertegenwoordigde van Monica Lewinsky's moeder en een van Monica's naaste juridische adviseurs werd.

Martin kent het klappen van de zweep in Washington. Na zijn aanstelling op 18 juni huurde hij prompt de public-relationsfirma Porter Novelli in om de openbare campagne te organiseren die Condit dwong zijn relatie toe te geven. Daarin is het bedrijf geslaagd door stap voor stap juicy tidbits (smeuïge roddeltjes) te lekken naar kwaliteitskranten die gretig elk detail op de voorpagina uitsmeerden.

Porter Novelli's beste slag tot dusver was de persaandacht voor het verhaal van Linda Zamsky. Chandra's tante gaf op 6 juli een interview aan The Washington Post, die tot in de puntjes de relatie van Condit met Levy beschreef. Net voor haar verdwijning zou Levy haar hebben gebeld met de boodschap dat "iets groots te gebeuren stond".

Het was die getuigenis die de afgevaardigde vorige week vrijdag tot bekentenissen over zijn relatie dwong. Zamsky stond voordien al wekenlang in contact met verslaggevers, maar wachtte op het signaal om 'voluit' te gaan. Dat ze haar getuigenis niet op televisie bracht, heeft alles te maken met het feit dat haar pr-adviseurs vonden dat ze niet TV-ready was.

Porter Novelli heeft daar een meer dan ruime ervaring mee: de Levy-affaire wordt bij de firma opgevolgd door Mike Frisby, die tijdens het bewind van president Bill Clinton het Witte Huis volgde voor The Wall Street Journal, door Lorraine Voles, een ex-adviseur van voormalig vice-president Al Gore, en door Chuck Greener, ooit communicatiedirecteur van het Republican National Committee.

Condit heeft nu op zijn beurt met het bureau Lowell and Ein een paar spin doctors aan boord gehaald. Zij begonnen prompt met een beschuldigende vinger te wijzen naar de "tabloidtechnieken" van de Amerikaanse kwaliteitspers. Ze suggereerden een smerige, politieke afrekening. Op Condits website is een charmeoffensief begonnen, met zowaar een link naar het Nationale Centrum voor Vermiste en Uitgebuite Kinderen. Of Lowell & Ein het net waarin Condit zichzelf verstrikte nog kan ontwarren, is echter zeer de vraag.

Frisby van Porter Novelli is er alvast van overtuigd dat zij het gelijk aan hun kant te hebben. "De familie is zeer gefrustreerd door wat zij zien als misleiding, bedriegerij die het onderzoek hinderde", zei hij aan de pr-vakpers. "Ik denk dat de media een fantastische job verrichten. Ze houden de druk hoog om de waarheid aan het licht te brengen. En ze hebben ervoor gezorgd dat het thema in het oog blijft springen."

De volgende stap die Porter Novelli wil bereiken, is dat Condit een leugendetectortest ondergaat. Daarover onderhandelen zijn advocaten nu met het Federal Bureau of Investigation (FBI), dat de afgelopen dagen lege gebouwen doorzocht. Het FBI gaf toe dat het de kans klein acht dat Chandra Levy nog levend wordt teruggevonden.

Familie van vermiste Chandra Levy dwingt Gary Condit in de hoek met Lewinsky's 'spin doctors'

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234