Dinsdag 17/09/2019

Was twaalfde apostel een vrouw?

Bij het Laatste Avondmaal werd Jezus van Nazareth door twaalf apostelen omringd, onder wie de snode Judas. Dat is tenminste wat velen van ons nog op school hebben geleerd. Als we de Britse kwaliteitskrant The Times mogen geloven, moet er bij vacatures voor apostelen binnenkort echter misschien het bekende (m/v) worden gezet. Binnen de anglicaanse kerk woedt momenteel immers een discussie over de vraag of de apostel Junias al dan niet een vrouw kan zijn geweest. Dat is alvast de overtuiging van professor Richard Bauckham, 'nieuw-testamenticus' aan de Schotse universiteit van St. Andrews. De apostel Junias, zo zegt hij, heette aanvankelijk Johanna. Die naam werd door middeleeuwse bijbelvertalers echter steevast vermannelijkt. Dat had alles te maken met het feit dat de Kerk in die dagen door mannen werd gedomineerd. Vrouwelijke apostelen pasten niet zo in een dergelijk wereldbeeld.

Volgens professor Bauckham was de samenleving in Christus' tijd echter aanzienlijk minder patriarchaal ingesteld. De apostel Paulus zou Johanna dan ook niet alleen hebben erkend, maar haar in zijn brief aan de Romeinen (16:7) zelfs als "vermaard en aanzienlijk onder de apostelen" hebben omschreven. Ook de bekende geleerde Hiëronymus zou de apostel Junias nog als een vrouw hebben beschouwd. Professor Bauckham heeft zijn bevindingen nu bekendgemaakt in een lijvig rapport dat naar de wat voor de hand liggende titel Junias de apostel luistert. Dit document zal op de anglicaanse generale synode ongetwijfeld nog stof voor felle discussies zijn. Bauchams theorie haalt namelijk een streep door een opvatting die sinds meer dan 1.600 jaar wordt aanvaard. Het ligt voor de hand dat die niet zonder slag of stoot zal worden opgegeven.

Als blijkt dat de apostel Junias in werkelijkheid een vrouw is geweest, dan zou dat zelfs een invloed kunnen hebben op het denken over de vrouw in het ambt. Met andere woorden: het zou het vanuit het theologische perspectief meteen een stuk aannemelijker maken dat vrouwen tot priester worden gewijd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234