Maandag 27/05/2019

Trump

Was opa Trump een klimaatvluchteling?

Friedrich Trump, de grootvader van Donald Trump, was misschien wel een klimaatvluchteling Beeld Wikipedia

Meer dan vijf miljoen Duitsers emigreerden in de negentiende eeuw naar de Verenigde Staten, mede na een drastische klimaatverandering. Ook de grootvader van Donald Trump maakte toen de oversteek. Was hij dan ook een klimaatvluchteling?

De Verenigde Staten, the land of the free. Dat was ook zo voor vijf miljoen Duitsers in de negentiende eeuw. Zij emigreerden toen naar de VS, op zoek naar een betere toekomst. Ze vluchtten voor armoede, oorlog en revolutie, maar ook voor de gevolgen van een ontregeld klimaat, blijkt uit onderzoek aan de Universiteit van Freiburg.

Jaar zonder zomer

De toenmalige klimaatverandering werd veroorzaakt door de uitlopers van een periode die als 'Kleine IJstijd' wordt bestempeld en door de enorme uitbarsting van Mount Tambora, een vulkaan in Indonesië. Door de uitbarsting kwam er zo veel as en stof in de atmosfeer dat de zon meer dan twee jaar lang werd verduisterd. De temperaturen daalden over de hele wereld.

Het jaar na de uitbarsting staat in Europa bekend als het 'Jaar zonder Zomer', met harde gevolgen voor heel wat Europeanen, waaronder mislukte oogsten en hongersnood.

Vijf golven

Die gebeurtenissen hebben een duidelijke invloed op de vijf Duitse migratiegolven in de negentiende eeuw, tonen de onderzoekers aan op basis van de officiële migratiestatistieken en gegevens over het toenmalige klimaat, de landbouwproductie en de voedselprijzen. Zo was er een piek in 1846, toen een hete en droge zomer de oogsten deed mislukken.

"De opeenvolging van gebeurtenissen is duidelijk zichtbaar", zegt Rüdiger Glaser, hoogleraar Geografie en hoofdauteur van de studie in het vakblad Climate of the Past. "Slechte klimatologische omstandigheden leidden tot mislukte oogsten, stijgende voedselprijzen en uiteindelijk migratie."

Een van de Duitse emigranten was Friedrich Trump, de grootvader van de huidige Amerikaanse president, die in 1885 als zestienjarige aankwam in New York. Hij had geen opleiding genoten en was de taal niet machtig. Opa had dus een profiel dat kleinzoon niet meteen met open armen zou ontvangen.

30 procent

De wetenschappers schatten dat de klimaatproblemen in die periode verantwoordelijk zijn voor ongeveer 30 procent van de massale migratie uit Baden-Württemberg, in het zuiden van Duitsland. De grootste golf, van 1850 tot 1855, had meer te maken met de Krimoorlog en de beslissing van Frankrijk om geen graan meer uit te voeren naar Duitsland.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.