Dinsdag 17/09/2019

Update

Was Kanaaldoortocht Russische oorlogsvloot rookgordijn voor militaire operaties elders?

Het enige vliegdekschip dat Rusland rijk is, de Admiral Kuznetsov, heeft 1.960 bemanningsleden aan boord, naast kruisraketten en Blade- en Chestnut wapensystemen. Beeld Dover Marina / Facebook

De beslissing van de Russen om een vloot oorlogsschepen door het Kanaal richting Middellandse Zee te sturen zou wel eens een rookgordijn kunnen zijn om de aandacht af te leiden van militaire operaties elders. Daarvoor waarschuwt de Britse expert in Russische veiligheidszaken Keir Giles in The Independent.

Volgens Keir was het opkrikken van de strijdkracht in het Syrische conflict niet het enige doel van de doortocht van de Russische oorlogsvloot.

"Wat me het meeste zorgen baart, is de vraag wat Rusland elders aan het doen is terwijl de media in zowel Groot-Brittannië als in Europa focussen op die indrukwekkende armada. Ze hebben al twee doelstellingen bereikt zonder ook maar iets onverantwoordelijks te doen tijdens hun tocht naar de Middellandse Zee".

"Vooreerst hebben ze de aandacht van de wereld nog maar eens gevestigd op hun militaire slagvaardigheid, wat hen helpt bij het ontraden van enig westers ingrijpen. Of dat nu van militaire aard is of niet."

"Ten tweede hebben ze de aandacht van de media en de publieke opinie gevestigd op een blinkend object dat ze in de hoogte steken om de aandacht af te leiden van belangrijker zaken die elders gebeuren".

Beeld Dover Marina / Facebook

Oekraïne

Giles herinnert eraan dat gelijkaardige technieken gebruikt zijn om militaire operaties in Oekraïne toe te dekken toen westerse regeringen "een beetje te laat" achter de intenties van de Russen kwamen.

In 2014 kreeg een "humanitair konvooi" dat vanuit Rusland oostelijk Oekraïne binnentrok volop media-aandacht. Maar Anders Fogh Rasmussen, toenmalig secretaris-generaal van de NAVO, wierp toen op dat die operatie een rookgordijn was waarachter Russische troepen het Oekraïense regeringsoffensief tegen separatistische rebellen stopten. Het Kremlin blijft haar directe betrokkenheid bij dat conflict ontkennen.

Beeld Dover Marina / Facebook

Geallieerden testen

Een konvooi Russische oorlogsschepen op weg naar de Middellandse Zee, voer gisterochtend door het Kanaal en werd daarbij op de voet gevolgd door de Britse marine, daarbij ondersteund door de luchtmacht.

De Britse marine hield met onder meer twee destroyers de Russische vloot in de gaten. Ook twee Britse fregatten escorteerden de Russen. Volgens de Britse defensieminister Michael Fallon is de Russische operatie erop gericht "de reactie van de geallieerden te testen".

"Zowel onze marine als schepen en vliegtuigen van andere NAVO-leden houden de Russische oorlogsvloot nauwgezet in de gaten. De Russische operatie is duidelijk bedoeld om onze respons te testen en op zoek te gaan naar zwaktes in de alliantie. We schaduwen de vloot op de voet".

"Rusland heeft het recht in internationale wateren te opereren. NAVO-zeemachten zullen de Russische schepen onderweg naar de Middellandse Zee in de gaten houden. Deze ontplooiing van oorlogsschepen naar de oostelijke Middellandse Zee doet niet vermoeden dat Rusland werk wil maken van een politieke oplossing van het conflict in Syrië", aldus een NAVO-woordvoerder.

Volgens het Russische staatsagentschap Tass verklaarde de Russische minister van Defensie Sergei Shoigu vorige maand dat het land haar 'strijdvaardigheid' van haar vloot in de Middellandse zee wil opkrikken.

"De focus zal daarbij liggen op het vrijwaren van de veiligheid van de zeevaart en andere Russische economische activiteiten op zee, naast het beantwoorden van nieuwe moderne dreigementen zoals piraterij en internationaal terrorisme", verduidelijkte Shoigu toen.

Beeld Dover Marina / Facebook
Beeld Dover Marina / Facebook
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234