Dinsdag 03/08/2021

Was ik anti-EU, dan zou ik na deze uitslag uitermate teleurgesteld zijn

De internationale krantenkoppen logen er niet om, na de Europese stembusslag. Of toch?

De openingskop van de Volkskrant luidde maandag 'Anti-Europa grote winnaar'. Ter illustratie stonden daar vijf portretten onder van anti-Europeanen die hadden gewonnen bij de verkiezingen voor het Europees Parlement: de leiders van de FPÖ (Oostenrijk), AfD (Duitsland), FN (Frankrijk), UKIP (VK) en DF (Denemarken) - met de Française Marine Le Pen als stralend middelpunt met een rood jasje aan.

Dat de Duitser Lucke van Alternative für Deutschland er ook bij stond, was niet geheel terecht. Zijn partij is niet tegen de EU en zelfs niet tegen Europese eenwording, maar tegen de euro. Maar het is nu eenmaal een gevarieerd en divers gezelschap dat zich kritisch uitlaat over Brussel.

Andere kranten lieten zich evenmin onbetuigd: 'Verkiezingen tussen Europa en haat' (Libération). 'Eurosceptici bestormen Brussel' (Financial Times). 'De historische nederlaag van een politiek systeem' (Courrier International).

Volgens de optelsom van onze man in Brussel Marc Peeperkorn bezet het eurosceptische sentiment in het parlement straks 215 van de 751 zetels. De rest van de zetels wordt ingenomen door meer of minder pro-Europese parlementariërs. De eindstand is dus (voorlopig) 536-215: wie is er dan de grote winnaar?

Toen Anderlecht dit jaar met minder voorsprong op de nummer twee dan vorig jaar landskampioen werd, was niet de nummer twee de grote winnaar, maar Anderlecht. Zo werkt het dus niet in de politiek. Laat je de analyse van de eindstand in de eerste klasse over aan politieke duiders, dan was Standard dit jaar de grote winnaar van de competitie.

Superstaat

En wie zijn die zogenaamde overwinnaars eigenlijk? In de eerste plaats kunnen de eurosceptische zetels worden onderverdeeld in gematigd sceptisch en fel tegen. Onder de gematigde sceptici worden bijvoorbeeld ook de twee Nederlandse parlementariërs van ChristenUnie en de Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP) gerekend, alleszins redelijke mannen die tegen een Europese superstaat zijn, maar van wie ze verder in Brussel weinig hebben te vrezen.

Dat geldt ook voor de radicaal linkse SP. Daar trokken ze in de campagne flink van leer tegen de EU. Maar als puntje bij paaltje komt, heeft de partij zoveel agendapunten waarvoor een sterk Europa nodig is dat je de jongens van de socialistische internationale (de linkse Europese fractie GUE/NGL, red.) gewoon als pro-Europees mag zien.

De partijen die de EU het liefst meteen kapot willen maken hebben samen ongeveer 120 zetels. Hun motieven verschillen sterk, sommige zijn extreem links, andere extreem rechts. Een krachtige samenwerking bij het opblazen van de unie zit er dus niet in. Zelfs de partijen op de rechtervleugel verschillen te sterk van opvattingen om gezamenlijk te kunnen optrekken. De twee grootste, UKIP en Front National, weigeren één fractie te vormen.

Anti-islam

Partijen als FN, FPÖ, DF, PVV en Vlaams Belang zijn bovendien meer anti-islam en anti-immigratie dan anti-Europa, dus misschien had dát de kop in de krant moeten zijn.

We hebben de eurocrisis achter de rug, de omstreden overdracht van nationale soevereiniteit aan Brussel, de miljardenleningen aan de knoflooklanden. De economie stagneerde en de werkloosheid is hoog. Én we hebben in heel Europa jarenlang álle problemen toegeschreven aan de EU.

Dan uitkomen op een bont clubje van 120 EU-haters: is dat een 'aardbeving' (BBC)? Is dat de anti-stem die Europa 'raakt in het hart' (NRC Handelsblad)? 'Europa rechtsaf' (De Telegraaf), 'Front National zet Europa op z'n kop' (Trouw)?

Dacht het niet.

Kop Dagblad v/h Noorden: 'Christendemocraten grootste'. Ook De Morgen wilde maandag niet verder gaan dan: 'Anti-Europese krachten zijn in opmars'.

Was ik anti-EU, dan zou ik na deze uitslag uitermate teleurgesteld zijn en de strijd opgeven. Zelfs in het zwaar door de EU getroffen Italië viel het knap tegen, met de antistem.

Anti-Europa is de grote verliezer.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234