Donderdag 09/12/2021

'Was God vorige week niet in Schaarbeek?'

Sue Somers / Patrick Mombaerts onder massale belangstelling begraven

'Was het toeval, of het noodlot?' Pastoor Van Echelpoel veroordeelde in zijn homilie de zinloze agressiedaad die vorige week het leven kostte aan Patrick Mombaerts. Hij riep de aanwezigen in de Sint Lambertuskerk in Heverlee op tot solidariteit, 'want haat en wraakzucht zijn dodelijk, ook voor ons'. Na de ingetogen plechtigheid troepten enkele Brusselaars samen voor het kerkje en uitten ze hun ongenoegen over de onleefbaarheid van de hoofdstad. De uitlatingen stonden in schril contrast met de bloemenhulde van het Helmetse wijkcomité, dat al jaren ijvert voor een herwaardering van de buurt. 'We hopen dat extreem-rechts deze gebeurtenis niet zal aangrijpen om in juni met alle stemmen te gaan lopen.'

Zaterdagmorgen hebben zo'n zevenhonderd mensen afscheid genomen van de 32-jarige Patrick Mombaerts, de elektricien die vorige week zondag overleed nadat een 13-jarige hem een ijzeren staaf toewierp. De incidenten speelden zich vorige week vrijdag af in de buurt van het station van Schaarbeek. Een groepje minderjarige migrantenjongeren werd de toegang tot een café geweigerd. Mombaerts, die met zijn collega net het café had verlaten en op zoek was naar een geldautomaat, vroeg de jongeren om inlichtingen. Ze stuurden het duo richting Helmetsesteenweg. Wat er nadien gebeurde, is nog altijd niet duidelijk. Volgens de collega van Mombaerts zetten de jongeren de achtervolging in en bekogelden ze het duo met allerlei bouwmaterialen. Een ijzeren staaf raakte het hoofd van Mombaerts en boorde zich 10 centimeter diep in de schedel van het slachtoffer. Vorige week zondag overleed Mombaerts aan de opgelopen verwondingen.

De ingetogen begrafenisplechtigheid verliep zonder incidenten. Naast heel wat aanwezigen die spontaan hun medeleven kwamen betuigen, woonden ook enkele politici de uitvaart bij. Onder hen waren de burgemeesters Louis Tobback van Leuven en Francis Duriau van Schaarbeek. Ook Magda Aelvoet (Agalev) en Johan Demol (Vlaams Blok) waren aanwezig. Pastoor Van Echelpoel stelde zich hardop de vraag wat jongeren bezielt om 's avonds op straat doelloos rond te hangen en uit verveling over te gaan tot pesterijen. "Waarom die zinloze agressie? Kunnen mensen niet gewoon goed zijn voor elkaar?" Was de dood van Mombaerts toevallig of noodlottig? De vele vragen schreef Van Echelpoel toe aan het wezen van de dood. Hij gaf tevens uitdrukking aan de door de publieke opinie in twijfel getrokken goddelijke interventie. "Was God dan vorige week niet in Schaarbeek?" Toch, zo stelde de pastoor, moeten we ons niet laten verleiden tot haat en wraakzucht. "We moeten solidair zijn met allen die dergelijke toestanden in de toekomst trachten te vermijden."

Na afloop van de begrafenis spuiden heel wat Brusselaars hun ongenoegen over de onleefbaarheid van de hoofdstad. "Ik durf 's avonds mijn huis niet meer uit, meneer", beweert een verhitte inwoonster van Elsene voor een dankbaar draaiende camera. "Al vier keer ben ik overvallen, de buurt wordt werkelijk geterroriseerd door migranten. Wacht maar af, op 13 juni zal het wel allemaal duidelijk worden!" De ongenuanceerde uitlatingen en talrijke schreeuwen om een nieuwe Witte Mars staken fel af tegen de serene bloemenhulde van het wijkcomité Helmet in Schaarbeek. Tientallen bewoners - zowel Belgen als migranten - legden bloemen neer op de plaats waar Mombaerts vorige week werd neergeslagen. "Er moeten maatregelen genomen worden om iedereen een kans op zelfontplooiing te geven, ook de jongeren. Haat en wrok zijn hier niet op hun plaats", zei woordvoerder Marc Struyf. Het comité benadrukt dat de problemen in de buurt alleen met positieve acties gecounterd kunnen worden. "We hopen dat extreem-rechts de problemen in onze buurt niet zal aangrijpen om op 13 juni met alle stemmen te gaan lopen.Pastoor Van Echelpoel riep de zevenhonderd aanwezigen op geen wrok te koesteren en solidair te zijn met degenen die dergelijke toestanden in de toekomst willen vermijden. (Foto Dieter Telemans)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234