Dinsdag 10/12/2019

Warre Borgmans schenkt ‘Wij drieën’ van Julia Blackburn aan Rudy Trouvé

Acteur Warre Borgmans kreeg vorige week van Birgit Van Mol Sprakeloos van Tom Lanoye aangeboden, met één opdracht erbij: breng het op de planken. Hij geeft op zijn beurt muzikant Rudy Trouvé Wij drieën van Julia Blackburn cadeau.

“Ik was natuurlijk vereerd door het geschenk én de opdracht van Birgit Van Mol, die ik ter harte zal nemen. Sprakeloos prijkte trouwens al op mijn verlanglijstje om te lezen. Ik vind Lanoye niet enkel een groot auteur, maar ook een begenadigd performer. Kortom, hij is hoogbegaafd met het woord. Dus als ik Sprakeloos bewerk voor theater, wil ik zeker het gras voor zijn voeten niet wegmaaien. (lacht)

“Zelf ben ik in feite niet zo’n grote boekenlezer. Wel lees ik gretig recensies, boekenbijlagen, dagbladen en tijdschriften. Ik volg het allemaal wel, maar ik betrap me erop dat ik zelden een boek van a tot z uitlees. Niettemin heb ik een boek in gedachten voor Rudy Trouvé, de muzikant met wie ik dezer dagen de Willem Elsschotvoorstelling Het dwaallicht maak. Via interviews in kranten en op Cobra.be is mijn aandacht gewekt voor Wij drieën van Julia Blackburn. Daarin beschrijft ze haar traumatische jeugd met een depressieve, verslaafde en gewelddadige vader en een egocentrische moeder-kunstenares, die haar dochter later zelfs als een concurrente beschouwt en wegmoffelt. Pas op haar sterfbed, wanneer de moeder terminaal ziek is, komt het tot een open gesprek. Blackburn weet deze zeer ernstige materie, die haar makkelijk kapot hadden kunnen maken, met humor en mildheid te serveren. Ze heeft er een boek van gemaakt dat nooit beklemmend maar vaak zelfs luchtig is.

“Waarom geef ik dit boek aan Rudy Trouvé? Omdat ik weet dat hij een grote en gedreven lezer is. En ook als teken van appreciatie, na onze samenwerking voor Het dwaallicht. Ik kende Rudy eerst slechts van naam als de ex-muzikant van dEUS. Maar toen we aan de slag gingen, was er meteen die klik, hoewel hij een heel andere levenswandel heeft dan ik. Rudy Trouvé is volkomen begeesterd door muziek, maar laat zich niet in vakjes stoppen. Het speelplezier blijft vooropstaan. Vandaar dat hij ook geen compromissen sluit: als hij het gevoel heeft opgesloten te raken in een groep of een formule, dan slaat hij zijn eigen weg in. Dat is het kenmerk van de ware kunstenaar, denk ik. Ik merk ook hoe enthousiasmerend hij is en hoe technisch onderlegd hij muzikaal uit de voeten kan. Voor Het dwaallicht componeerde hij bijvoorbeeld doo wop. Je zou zeggen: hoe past zo’n genre muziek bij een toch veeleer sombere voorstelling? Maar het werkt perfect.” (DL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234