Zondag 24/01/2021

Dakloos

Warmste Week? Kinderen van hoogzwangere vrouw mogelijk met kerst op straat

Drie minderjarige kinderen van een hoogzwangere Afrikaanse vrouw uit Gent dreigen met Kerstmis op straat te belanden.Beeld Shutterstock

Het is bijna de Warmste Week. Maar voor een Afrikaanse hoogzwangere moeder uit Gent dreigt Kerstmis bijzonder koud te worden. Haar drie minderjarige kinderen lijken, als zij in het ziekenhuis wordt opgenomen, nergens terecht te kunnen. "Vorig weekend zijn ze gaan rondlopen in de Ikea om warm te blijven", zegt schooldirecteur Tamara Sinia.

Schrijnend. Tamara Sinia, directeur van de Gentse basisschool Sint-Salvator, kan er geen ander woord voor bedenken. Ze vraagt aandacht voor de leefsituatie van een hoogzwangere Afrikaanse vrouw en haar drie kinderen, van wie er momenteel een bij haar naar school gaat. De moeder zou op kerstdag moeten bevallen en zal daarna enkele dagen in het ziekenhuis verblijven. Maar haar andere kinderen kunnen in diezelfde periode nergens terecht, zo schrijft Het Nieuwsblad en wordt aan deze krant bevestigd.

Kort gesteld: het gezin heeft geen woning en kan niet terecht bij vrienden, waardoor het al wekenlang in de nachtopvang verblijft. Tijdens de bevalling mogen de kinderen niet in het ziekenhuis slapen en mogen ze volgens Sinia ook niet naar de nachtopvang, omdat het om niet-begeleide minderjarigen gaat. Hulpdiensten konden geen uitweg meer verzinnen en polsten of de school, die in de namiddag al eten voorziet voor dakloze gezinnen, geen opvang kon regelen.

Leraarskamer

“Het schrijnende is dat er wel meer ouders geen woning hebben of met veel te veel mensen in kleine huizen verblijven”, zegt Sinia. “Onze school telt 450 leerlingen en 10 tot 20 gezinnen verkeren in zo’n situatie. Ik heb al van collega-directeurs gehoord dat ze dezelfde situaties tegenkomen. De officiële instanties doen hun best, maar verschillende initiatieven moeten aan elkaar gekoppeld worden. We zien veel goede bedoelingen, maar het is een lappendeken met gaten erin.”

Bij Katholiek Onderwijs Vlaanderen valt te horen dat scholen regelmatig worden geconfronteerd met kinderen die dakloos zijn of het dreigen te worden. Sinia wijst erop dat dit gezin van locatie naar locatie reist om warm te blijven of een slaapplaats te vinden. “Er moet dringend iets gebeuren aan het woonbeleid of er moet op zijn minst continue opvang worden verzorgd. Ik zat vanochtend met de moeder samen en het komt erop neer dat zij nergens terecht kunnen in het weekend. Zo is er op zaterdag geen dagopvang. Vorig weekend is ze dan maar met de drie kinderen gaan rondlopen in de Ikea om warm te blijven. Ik heb haar nu de sleutel van de school gegeven, zodat ze op zaterdag in de leraarskamer kunnen verblijven.”

Zand

OCMW-voorzitter Rudy Coddens (sp.a) geeft aan dat het Centrum voor Algemeen Welzijnswerk en het OCMW crisishulp zullen bieden als de school geen oplossing kan vinden. “Vanuit integrale jeugdhulp moet er dan een pleeggezin of een instelling worden gevonden waar de kinderen kunnen verblijven totdat hun moeder terug is. Maar zelfs dan is de situatie niet opgelost: het is ook niet menselijk om een baby daarna in de nachtopvang te brengen.”

Coddens geeft aan dat hij omwille van privacyredenen niet veel over het gezin kan zeggen. “Het gaat hier om een zeer complexe situatie. Maar we mogen dit niet wegsteken: er is een wooncrisis in onze steden, ook in Gent. Er bestaat een tekort aan kwaliteitsvolle en betaalbare woningen, evenals sociale woningen. Vlaanderen moet daarin meer dan een tandje bijsteken. We kunnen niet toveren, maar steken de kop niet in het zand. De kinderen hebben vanzelfsprekend prioriteit en we doen wat we kunnen, neem dat van mij aan.”

Er lijkt inmiddels een voorlopige oplossing te zijn gevonden. Sinia geeft aan dat een vriendin van de moeder mogelijk de kinderen enkele dagen kan opvangen. “We kregen ook reacties vanuit ons schoolteam en van vijf bezorgde burgers. Zij boden zich ook aan. We zijn daar zeer dankbaar voor, maar het staat vast dat dit gezin een structurele oplossing nodig heeft. Daarom zijn we ook pleegzorg aan het zoeken. De kinderen zouden dan tijdelijk, bijvoorbeeld een week of een maand, weg zijn van de moeder, maar ze kunnen wel weer bij haar terugkeren.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234