Vrijdag 02/06/2023

Warme nazomer? Zeg gerust HEET

Het is van 1919 geleden dat het zo laat in het jaar zo heet werd. De toeristische sector houdt de laatste jaren meer en meer rekening met zo'n Indian summer of oudewijvenzomer. 'Jammer wel dat we nu minder jobstudenten meer kunnen inzetten. Maar we zijn voorbereid.'

Nu we in minstens een tweedaagse zitten waarin het 30 graden en meer wordt, lijkt het helemaal duidelijk: september is het nieuwe juli. De maand waarin er terug naar school en kantoor gegaan wordt, lijkt een soort 'derde' zomermaand te worden.

Met temperaturen tot 34 graden in Ukkel dingt gisteren mee naar de titel van warmste dag van het jaar. Er is zelfs een kans dat we op het einde van deze zomer iets meemaken wat lijkt op een hittegolf. Al acht KMI-meteoroloog en weerman David Dehenauw de kans niet heel groot dat we de volledige officiële definitie halen: "Klimatologisch kun je pas van een hittegolf spreken als je vijf opeenvolgende dagen hebt met minstens 25 graden en als er tijdens die periode minstens drie dagen 30 graden of meer wordt genoteerd. Dat zit er nu niet aan te komen", zegt hij.

Vanaf morgen wordt hoe dan ook het hitteplan van kracht omdat er twee opeenvolgende dagen aankomen met een gemiddelde minimumtemperatuur hoger dan 18 graden Celsius en een gemiddelde maximumtemperatuur hoger dan 30 graden.

Hittegolf, hitteplan en warmste dag van het jaar associëren we echter met eind juli of begin augustus, niet met midden september. Zeker vanop een zomers terras is de analyse dan snel gemaakt: voortaan zou de schoolvakantie beter wat later beginnen want 'de seizoenen schuiven op'.

Record verscherpen

Een blik op de tabellen van het KMI toont echter dat niet zo is.

De enige trend die zich aftekent, is dat in het algemeen warmer wordt, het hele jaar door. Op maandniveau wordt het in ons land vooral in de zomervakantie zelf een stuk warmer.

Zo zijn juli en augustus gemiddeld 1 graad warmer dan dertig jaar geleden, terwijl de septembermaanden gemiddeld 0,3 graden warmer zijn. "Dat betekent dat ze soms warmer dan gemiddeld zijn, maar er ook nog veel jaren tussen zitten waarin dat niet zo is", zegt Dehenauw.

Uitzonderlijk nu is dat het zo laat nog zo heet is en dat meer dan enkele dagen na elkaar. Het is al van 1919 geleden dat het zo laat in het jaar nog zo warm was. Toen werd het op 12 september in Ukkel warmer dan 30 graden. Dat record kan nu dus met een of twee dagen verscherpt worden.

'Op het terrein' vertaalt al die statistiek zich in een nieuwe status voor september, zo blijkt uit een beknopte navraag. Want hoe dan ook wordt september stelselmatig ietsje warmer. En omdat het september is, wanneer vakanties voorbij zijn en iedereen 'weer aan de slag gaat', valt dat extra op.

Horeca en toerismediensten houden dan ook steeds meer rekening met een 'oudewijvenzomer', zoals een warme nazomer ook wordt genoemd. Af en toe echte topdagen in september en in het algemeen een iets warmere maand betekent namelijk meer volk op terrassen, in openluchtzwembaden, recreatiedomeinen en campings. Verschillende onder hen besloten dan ook al hun zomerregeling langer aan te houden.

De provincies Vlaams-Brabant en Limburg lanceren naar aanleiding van de mooie septembermaanden zelfs speciale toeristische programma's "met de focus op seizoensverlenging".

"Ook in Limburg profiteren we inderdaad al een aantal jaar van een mooie nazomer", zegt bijvoorbeeld Igor Philtjens, voorzitter Toerisme Limburg vzw. "Die uitzonderlijke weercondities en onze focus op seizoensverlenging liggen dan ook mee aan de basis van initiatieven die we ondernemen om ook in september en het najaar extra toeristen aan te trekken." De Limburgse brochure met tips werd zelfs 'Indian Summer' genoemd, naar de populairdere naam voor een mooie nazomer.

"En je ziet bijvoorbeeld dat domeinen met waterrecreatie langer openblijven", zegt woordvoerster Leentje Verlinden. Camping Wilhelm Tell in Opglabbeek, een grote camping met meerdere openluchtzwembaden, besloot zo om nu voor het eerst in september open te blijven.

In Vlaams-Brabant zijn wijn-en druivenexcursies onder andere een antwoord op de warmere nazomers en aan de kust blijkt dat het nieuwe fenomeen van de Beach Bars er ook rekening mee houdt. "Dat doet de horeca ook", zegt Franky De Block van Westtoer, het autonoom provinciebedrijf voor toerisme en recreatie in West-Vlaanderen. "Dit soort septembers zorgt soms nog voor echte piekweekends. We kunnen in september niet meer zoveel jobstudenten inzetten om dat op te vangen. De laatste paar jaar moeten we daar rekening mee houden."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234