Dinsdag 29/11/2022

Update

Waregemse kinderopvang dicht: "Zeep in mond, vastgebonden aan bed en mond gesnoerd met tape"

Kind en Gezin trekt de vergunning van kinderopvang Cococinelle uit Waregem in "op basis van ernstige indicaties dat de veiligheid en het welzijn van de kinderen in het gedrang zijn". Volgens het parket zijn er een twintigtal slachtoffers van bedreigingen, slagen en mensonterende handelingen. Concreet wordt de uitbaatster ervan verdacht dat ze zeep in de monden van de kinderen stopte, dat ze hen verplichtte om te eten, hen vastbond in hun bedden en hen zelfs letterlijk de mond snoerde met plakband. Vorige vrijdag diende de bazin echter al bezwaar in tegen de beslissing van Kind en Gezin.

SVG

De feiten deden zich volgens het parket voor tussen 2011 en 2016. De uitbaatster van het kinderhotel Cococinelle werd daarvoor opgepakt, maar is intussen vrijgelaten onder voorwaarden. Eind september zal ze zich voor de correctionele rechtbank moeten verantwoorden.

Kind & Gezin besloot vandaag om met onmiddellijke ingang de vergunning voor de crèche in Waregem te schorsen. Eerder was daar geen aanleiding toe. "We krijgen geregeld wel een klacht over het functioneren van een of ander dagverblijf, maar we proberen eerst goed te luisteren naar de klager en het betrokken dagverblijf. Er is ook een inspectie geweest in Waregem en op basis daarvan zagen we geen noodzaak om in te grijpen", aldus Leen Du Bois van Kind & Gezin.

Gerechtelijk onderzoek

Recent kreeg Kind & Gezin echter te horen dat er een gerechtelijk onderzoek loopt. De organisatie meldde zich als benadeelde partij, waarop Kind & Gezin inzage kreeg in het dossier en daarna overging tot de beslissing om de vergunning te schorsen.

"Het gaat om een uitzonderlijke maatregel omwille van de ernst van de ten laste gelegde feiten", zegt Kind en Gezin in een persbericht.

Bezwaar
De uitbaatster heeft -bij monde van haar advocate Katrijn Vanmoortel- vrijdag al bezwaar ingediend tegen de beslissing van Kind en Gezin om haar vergunning te schorsen. Dat meldt Focus-WTV en bevestigt de advocate. "Omdat Kind en Gezin noodzakelijkheid heeft ingeroepen in haar motivering kunnen we tot eind september echter niet veel doen."

Dat de overheidsinstantie bijna een jaar na de feiten dringende noodzakelijkheid inroept, vinden de advocate en haar cliënte niet terecht. "We zijn bijna een jaar na de laatste vermeende feiten, in september 2016. De onderzoeksrechter heeft geen redenen gezien om mijn cliënte een verbod op te leggen om het kinderhotel verder open te houden. Er zijn ook strikte voorwaarden opgelegd. Die zijn altijd opgevolgd. Er is zelfs nog een controle geweest van Kind en Gezin. Toen was alles in orde", aldus Vanmoortel.

Er verbleven tot op vandaag 27 kinderen in Cococinelle. Volgens de advocate behouden de ouders hun vertrouwen in de uitbaatster. "Er is nog niets bewezen. Het vermoeden van onschuld geldt. Ons bezwaar schort de beslissing helaas niet op. We moeten afwachten tot eind september, wanneer het dossier voor de raadkamer komt."

Hulp voor ouders
Kind en Gezin zal de betrokken ouders helpen om een andere oplossing te vinden. Zij kunnen voor doorverwijzing naar een andere kinderopvang terecht bij Het Welzijnshuis van Waregem, bij Lieselot Valcke op het nummer 056/62.97.30. Bij het meldpunt konden ze niet veel kwijt, behalve dat er sinds vanochtend toch al enkele vragen binnenliepen.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234