Zaterdag 29/02/2020

Ward Beysen, lonesome blue cowboy

CVP en VLD strijken plooien stilzwijgend glad

BRUSSEL/ANTWERPEN.

EIGEN BERICHTGEVING

Het is een publiek geheim dat VLD-voorzitter Guy Verhofstadt en de Antwerpse VLD-schepen Ward Beysen niet de beste vrienden zijn. In de Melsensstraat zijn er maar weinigen die kunnen lachen met de vele incidents de parcours die vriend Beysen in de stad aan de stroom aanricht. Maar na het laatste incident over blote billen op de bühne, waarin Verhofstadt Beysen wel terugfloot, kon er geen nieuwe reprimande meer af. Verhofstadt meent dat de Antwerpse coalitiepartners deze keer "wel een heel dikke stok" hebben gezocht om Beysen te kastijden. Hij ziet geen graten in een enquête over 'veiligheid', hooguit was de "woordkeuze" in Beysens advertentie ('Meer blauw in de straat voor meer veiligheid') een beetje ongelukkig.

De VLD laat Beysen dus niet publiek vallen, en gisteren bleven alle partijen officieel op hun standpunt. CVP, Agalev en SP willen dat de Antwerpse VLD-voorzitter Ludo Van Campenhout en de twee collega-schepenen van Beysen, André Gantman en Leo Delwaide, nog voor het einde van de week afstand nemen van hun fractieleider. Zoniet gaan ze verder zonder de VLD. Ze tillen er vooral zwaar aan dat Beysen oppositie voert binnen de meerderheid. Hij heeft in de gemeenteraad weliswaar nog nooit tegen een beslissing van het college gestemd, in tegenstelling tot Agalev. Maar dat laatste, zo vindt Marc Van Peel, "is minder erg dan systematisch doen alsof je niet mede-verantwoordelijk bent voor het beleid".

Maar het voorbije weekend slopen er nuances in de verklaringen over de zaak. Marc Van Peel en Guy Verhofstadt lazen stille signalen in elkaars woorden. Verhofstadt betreurt zoals gezegd "enkele woorden" in Beysens advertentie, en Van Peel heeft blijkbaar akte genomen van Beysens eenzame positie in de VLD. "We zijn het gekibbel in de marge tussen blauw en groen beu. Gekibbel waarvan blauw meestal de aanstichter is, of nee, nuance: waarvan Ward Beysen de aanstichter is." In de VLD hebben ze wel begrip voor Beysens stelling dat er binnen "een coalitie die niet van harte maar van moetens tot stand kwam" enige ruimte en begrip moet zijn voor profilering. Maar tegelijk zijn ze er in de Melsensstraat van overtuigd dat Beysens elastiek na vier jaar de uiterste rekbaarheidsgrens heeft bereikt. En 'Brussel' wil in geen geval dat de Antwerpse VLD eindigt in de oppositie.

En Agalev? "Laat Beysen ons maar verder verwijten dat we te veel fietspaden willen aanleggen en het afval willen scheiden. Hij voert de beste reclame voor Agalev", grapte Mieke Vogels zaterdag. Maar door de zaak-Beysen kijken én VLD én CVP nu wel uit naar de houding van de groenen in het dossier van de afvalverbrandingsoven ISVAG. Want waarom zou Beysen geen en Vogels wél ruimte krijgen om zich te profileren met een tegenstem, luidt de redenering? De coalitie heeft ook zonder Agalev een meerderheid om de oven open te houden. "Wij leggen ons neer bij die democratische meerderheid", zegt Erwin Pairon (Agalev). "Maar we zullen wel verder vechten om de sluiting op alle mogelijke manieren te bekomen, onder andere via juridische weg. Onze houding in deze is overigens in niets te vergelijken met die van Beysen. Er is een groot verschil tussen constructieve kritiek leveren in de gemeenteraad en de burgemeester in de rug schieten via een betaalde advertentie."

(FR)

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234