Drugs
War on drugs bereikt het voetbal: politieacties bij Antwerpse voetbalclubs
Nieuw in de Antwerpse stadions: grootschalige drugscontroles. Bij de twee laatste thuiswedstrijden van Beerschot Wilrijk waren er acties, bij de eerste daarvan werden 24 fans betrapt met verdovende middelen. Zo heeft de war on drugs van burgemeester Bart De Wever (N-VA) nu ook het voetbal bereikt.
In en rond het Beerschot-stadion op het Kiel waren er zaterdag voor de tweede keer drugscontroles, waarvan nog geen resultaten zijn bekend. Voor aanvang van de wedstrijd tegen Hasselt patrouilleerde de politie met drugshonden. De stad had een tentje opgesteld waarin supporters werden gefouilleerd die door het Drugs Ondersteuningsteam (DOT) werden aangeduid als vermoedelijke drugsgebruikers. In het stadion zelf werd tijdens de wedstrijd vanuit de commandokamer met verrekijkers gespeurd naar toeschouwers die aanstalten maakten om een joint te rollen.
Doordringende geur
Helemaal toevallig is de hardere aanpak niet. Bij zijn aantreden als burgemeester liet Bart De Wever (N-VA) meteen optekenen dat hij van de strijd tegen drugs een prioriteit wil maken. Zelfs het bezit van softdrugs zou repercussies hebben, benadrukte hij, ook al werden sinds de gedoogwet uit 2003 pv's voor het bezit van softdrugs onder de hoeveelheid van 3 gram geseponeerd. Zijn war on drugs heeft zich nu ook naar de voetbalstadions verplaatst. Meer commentaar wilde de Antwerpse burgemeester daar gisteren niet over kwijt.
De zware incidenten na afloop van de wedstrijd tussen Antwerp en Eupen, in april, waren voor De Wever een teken aan de wand. Supporters verwondden toen twaalf agenten, staken een combi in brand en richtten voor 1 miljoen euro schade aan. "Hoe high moet je zijn om met je blote vuist het raam van een waterkanon in te beuken", vroeg De Wever zich toen af tijdens een persconferentie op het stadhuis.
Het drugsgebruik onder voetbalfans rijst al jaren de pan uit. "Als ik vak I op het Kiel binnenstap, dan komt de doordringende geur van marihuana me al tegemoet", zegt een supporter die zelf geen drugs gebruikt. Om zulke toestanden te voorkomen, ging het bestuur van Beerschot Wilrijk een samenwerking aan met de lokale politie.
"Wij zijn een familieclub. Onze supporters hebben er alle belang bij dat ze in een aangename, propere en gezonde omgeving vertoeven, niet het minst de massa jonge supporters die onze 'Mannekes' wekelijks komt aanmoedigen", laat het bestuur van Beerschot weten. "Tijdens onze campagne 'Met drugs scoor je niet!' zullen wij nauwlettend toezien op en streng optreden tegen het bezit of gebruik van elke vorm van drugs in het stadion."
Club en politie willen "gepaste sancties" opleggen, zoals stadionverboden. "Wij hopen dat dit sensibiliserend zal werken", klinkt het.
Niet betuttelend
Ook bij Antwerp wordt gewerkt aan een sensibiliseringscampagne tegen drugsgebruik van de supporters. "Dat gebeurt in samenwerking met de stad en de politie", zegt woordvoerder Thomas Slembrouck. "Wij kunnen hierover nog maar weinig kwijt. De komende weken zullen we eerst en vooral ons publiek informeren. We hoeden ons voor een betuttelende aanpak, want dat slikken onze fans niet."
De strijd tegen drugs in het voetbalstadion beperkt zich niet tot Antwerpen. Vorige week organiseerde de Gentse politie een grote controle in de Ghelamco Arena, tijdens de wedstrijd tussen Gent en Kortrijk. Drie personen werden betrapt op de verkoop en het bezit van cocaïne, zo schreef Het Nieuwsblad. In totaal werden 141 personen met een drugshond gecontroleerd. Het parket liet optekenen dat er in de toekomst nog acties komen.