Zaterdag 03/12/2022

Stakingen

Wapenstilstand als redmiddel?

In Lantin blokkeerden stakers gisteren de ingang van de gevangenis door vuur te stichten. Het protest wordt steeds heviger. Beeld BELGA
In Lantin blokkeerden stakers gisteren de ingang van de gevangenis door vuur te stichten. Het protest wordt steeds heviger.Beeld BELGA

Na de escalatie van het sociaal conflict roepen steeds meer mensen op tot een wapenstilstand. Maar de kans daarop is voorlopig klein. "Wij zitten volop in ons actieplan", reageert vakbond ABVV.

Ann De Boeck

Een kerstbestand in volle lente? Waarom niet, denkt cdH-voorzitter Benoît Lutgen. Hij wil dat de regering enkele dagen de maatregelen opschort die de openbare diensten treffen, en dat de bonden hun stakingen stopzetten. "Na zo'n moratorium zouden alle partijen opnieuw op een serene manier rond de tafel kunnen gaan zitten. Dan kunnen ze de blokkering van het land beëindigen."

Sabotage op het spoor, blokkades voor de gevangenissen, het opknopen van een pop die premier Michel moet voorstellen.... Wie die acties bekijkt, kan niet anders dan vaststellen dat het sociaal conflict is geëscaleerd. "Je merkt dat het niet meer op inhoudelijke basis wordt gevoerd, maar op basis van emoties. In deze context is het nuttig om even terug te keren naar de oorspronkelijke toestand, om de gemoederen te bedaren", zegt onderhandelingsexpert en professor Dirk Van Poucke (UGent).

Een wondermiddel is zo'n staakt-het-staken niet, want daarna blijven de feiten wat ze zijn. "Maar het frame verandert wel, waardoor die feiten op een nuchtere manier worden gezien. Dat geeft vakbonden bijvoorbeeld tijd om de gevoelens van hun achterban beter in kaart te brengen en onder controle te krijgen", denkt Van Poucke.

Uiteraard heeft Lutgen, wiens partij in de oppositie zit, er alle belang bij om de redelijke stem te zijn in dit conflict. Maar hij is niet de enige die een wapenstilstand oppert. Onder anderen sp.a-voorzitter John Crombez pleit voor "een rustpauze" om de gemoederen te bedaren.

Volgens ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw is een stopzetting van de acties op het spoor bespreekbaar, op voorwaarde dat de NMBS-directie de circulaire over de kredietdagen van het personeel intrekt. Maar dat is nog iets anders dan een algemene wapenstilstand. "Vergeet niet dat wij nog volop in ons actieplan zitten tegen het afbraakbeleid van deze regering", klinkt het.

David Vanbellinghen, woordvoerder van ACV: "Of een afkoelingsperiode nodig is? Die beslissing is niet aan ons, maar aan onze onderhandelaars in de ondernemingen."

Rudy De Leeuw. Beeld BELGA
Rudy De Leeuw.Beeld BELGA

Meewarig

Het ziet er dus niet naar uit dat we een 'kerstbestand' krijgen zoals in 2014. Toen lasten de vakbonden na de hete herfst een pauze in van enkele weken om de impact van hun acties te evalueren.

Ook aan politieke zijde is de scepsis groot. "Als de vakbonden redelijke eisen stellen, dan heeft de regering daar oren naar. Maar we moeten niet rond de tafel gaan zitten voor alles wat onredelijk is", klinkt het bij Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten. De liberalen bekijken Lutgens oproep meewarig. "Een oppositiepartij die in een sociaal conflict oproept tot een staakt-het-vuren? Kafkaiaans."

N-VA-voorzitter Bart De Wever weigert te reageren, maar in het stakingsdebat van VTM noemde hij het voorstel van De Leeuw "chantage". N-VA wil niet buigen voor onredelijke eisen.

"Een moratorium zou de gemoederen een beetje bedaren. Maar wij hopen dat de vakbonden tot het inzicht komen dat er niet veel marge is om toe te geven", klinkt het bij justitieminister Koen Geens (CD&V). Partijvoorzitter Wouter Beke is iets pragmatischer: "Wij nodigen de sociale partners graag uit aan tafel. Hoe sneller, hoe liever. Maar staken en praten gaan niet samen."

Gelet op de reacties van de meerderheid is PS-voorzitter Elio Di Rupo wantrouwig. Hij pleit voor hervatting van de dialoog. "Maar dat houdt in dat deze regering echt tegemoetkomingen wil doen. Geen provocaties meer zoals de voorbije dagen."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234