Zaterdag 04/12/2021

Wapens voor terroristen

The New York Times

Als uit een onderzoek blijkt dat je een illegale immigrant bent, kun je volgens een federale wet geen vuurwapen kopen. Als hetzelfde onderzoek uitwijst dat je banden hebt met Al-Qaeda, staat het je vrij je een AK-47 aan te schaffen. Dat is de absurde werkelijkheid van de nationale wapenwet. Uit een recent regeringsrapport blijkt dat terrreurverdachten ervan profiteren. Toch zijn er enkele beloftevolle tekenen dat de federale regering orde wil brengen in het beleid rond terreurverdachten en wapens.

De Governement Accountability Office (GAO) onderzocht de wapenverkoop vorig jaar gedurende vijf maanden aan de hand van FBI-rapporten en dossiers uit de verschillende staten. Uit het onderzoek blijkt dat 44 van de potentiële kopers op de regeringslijst van terreurverdachten stonden. Een aantal van hen kreeg uiteindelijk geen vuurwapen omdat ze op grond van andere factoren, zoals een gerechtelijke veroordeling, niet in aanmerking kwamen. Maar 35 van de 44 konden zonder probleem een vuurwapen kopen.

Het bemoedigende nieuws is dat het rapport van de GAO Washington tot daden lijkt te dwingen. FBI-directeur Rober Mueller heeft aangekondigd dat hij aan een studiegroep werkt die wapenverkoop aan terreurverdachten moet herbekijken. In een brief aan senator Frank Lautenberg, een Democraat uit New Jersey, zei Mueller dat de nieuwe werkgroep het nationale systeem om iemands achtergrond te onderzoeken, zal herzien. Het is te hopen dat deze groep sterk zal pleiten voor een wetshervorming zodat er geen wapens meer kunnen worden verkocht aan terreurverdachten.

Ondertussen probeert senator Lautenberg ook enkele belangrijke hervormingen door te voeren. Hij vroeg het ministerie van Justitie een terreurlijst op te stellen zodat de personen die erop voorkomen, worden uitgesloten van wapenverkopen. En hij wil wapenverkopers verplichten betere archieven bij te houden. Onder de huidige wet moeten dossiers van potentiële wapenkopers na 24 uur worden vernietigd, waardoor voor de politie cruciale informatie verloren gaat. Lautenberg wil dat deze dossiers minstens tien jaar bijgehouden worden voor kopers die op terrorismelijsten figureren.

Je zou denken dat het hele land achter een wet zou staan die de verkoop van wapens aan terreurverdachten wil verhinderen. Niet, dus. De National Rifle Association (NRA) bestrijdt, zoals gewoonlijk, zelfs de meest redelijke regeling van wapenverkopen. Na de publicatie van het rapport van de GAO hield Wayne LaPierre, de vice-voorzitter van de NRA, een pleidooi op de radio over het engagement van zijn groepering om iedere burger het recht te geven op een wapen. Hij zei ook dat hij twijfelde aan de betrouwbaarheid van lijsten van terreurverdachten.

Jammer genoeg is de NRA de drijvende kracht in het Congres achter het wapenbeleid, vooral na de verkiezingen van november vorig jaar. Zelfs na de zorgwekkende onthullingen van de GAO werkt de Senaat door aan een gevaarlijke wet om producenten en verkopers af te schermen van alle verantwoordelijkheid. Als die wet wordt gestemd, wat er steeds meer op lijkt, kan een verkoper wettelijk niet meer verantwoordelijk worden gehouden als een van zijn wapens voor een terroristische aanslag wordt gebruikt.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234