Vrijdag 21/01/2022

Wantrouwen blokkeert alles

CD&V-voorzitster Marianne Thyssen vervult de rol van informateur achter de schermen. Beeld UNKNOWN
CD&V-voorzitster Marianne Thyssen vervult de rol van informateur achter de schermen.Beeld UNKNOWN

Het wantrouwen tussen CD&V en Open Vld blijft, een paar dagen na de val van Leterme I, geweldig groot. Dat lijkt het belangrijkste obstakel voor een doorstart van de regering. De christendemocraten ergeren zich blauw aan het 'gespin' van de liberalen. Maar CD&V beseft ook dat de huidige coalitie, zonder sp.a dus, gedoemd is om verder te gaan.

Koninklijk verkenner Wilfried Martens had zichzelf tijdens zijn eerste werkdag een behoorlijk gevuld programma opgelegd. De voormalige premier werd maandagavond uitgestuurd, omdat er stevig liberaal verzet was gerezen tegen een snelle doorstart van de regering onder leiding van Jean-Luc Dehaene. Martens ontving ontslagnemend premier Leterme, de voorzitters van Kamer en Senaat, de voorzitters van alle meerderheidspartijen en vier van de vijf vicepremiers. Achteraf weigerde de verkenner elk commentaar. Morgen ziet hij ook ontslagnemend vicepremier Jo Vandeurzen en alle oppositiepartijen.

Maar er wordt dezer dagen vooral achter de schermen naar een uitweg uit de crisis gezocht. CD&V-voorzitster Marianne Thyssen is daarbij erg actief: zij zag gisteren eveneens alle voorzitters van de meerderheidspartijen, daarbij opererend als een soort 'schaduwverkenner'. Net voor Martens uitgestuurd werd, zou Thyssens naam trouwens gecirculeerd hebben als 'informateur'. Maar dat zou ze zelf geweigerd hebben.

Een van de belangrijkste obstakels voor een snelle doorstart van de regering blijft de bar slechte sfeer tussen CD&V en Open Vld. De Vlaamse liberalen beklagen zich nog altijd over het feit dat ze "drie tot vier dagen lang" niet geconsulteerd werden. Ook tegen een interim-regering onder leiding van Dehaene hebben ze nog altijd grote bezwaren, net als MR. Nochtans zegt CD&V dat het de uitdrukkelijke bedoeling van de partij is om verder te gaan met de huidige coalitie. "Dat is veruit het eenvoudigste", zegt de partijwoordvoerder. Ook in Franstalige hoek zei men gisteren dat de piste-sp.a, waarmee Open Vld het erg moeilijk had, "dood" is.

Bij de christendemocraten is de ergernis over het 'gespin' van Open Vld bijzonder groot, zo bleek gisteren op een fractievergadering. Het valt de CD&V'ers zwaar dat Open Vld, na het pijnlijke ontslag van Yves Leterme en Jo Vandeurzen, ook Dehaene onder vuur nam. Bovendien ontkent de partijtop dat de lijnen de afgelopen dagen dicht waren. Net voor Open Vld-voorzitter Bart Somers gisterenmiddag opnieuw zijn ongenoegen uitte over het gebrek aan informatie had hij een ontmoeting gehad met Thyssen. "Het enige wat Open Vld interesseert, is Verhofstadt in stelling brengen", klonk het bij een CD&V-excellentie.

Bij CD&V werd echter het uitdrukkelijke order gegeven niet openlijk te reageren op de liberale provocaties. De partij lijkt volop te mikken op een voortzetting van de huidige coalitie, onder leiding van Jean-Luc Dehaene. Kamervoorzitter Herman Van Rompuy zei in Terzake dat hij geen kandidaat-premier is. "We zullen er alles aan doen om snel tot een oplossing te komen", zei Thyssen gisteravond. Als ze de weerstand tegen Dehaene kan wegwerken, zou het nog altijd snel kunnen gaan.

Het is ook nog altijd niet duidelijk tot wanneer een nieuwe regering het moet volhouden. De afgelopen dagen leek er zich een meerderheid af te tekenen om ook op federaal niveau in juni naar de kiezer te trekken. Maar gisteravond lieten zowel MR als de PS plots weten dat ze het liefst tot 2011 willen doorgaan. Enkel de Vlaamse liberalen lijken voluit op samenvallende verkiezingen te mikken. Alvast één punt waarover ze op dezelfde lijn zitten met Jean-Luc Dehaene. (Ruud Goossens en Fabian Lefevere)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234