Dinsdag 30/11/2021

Want hij kan nu ook liegen

Kloof tussen mannen en vrouwen wordt kleiner

Amsterdam / Eigen berichtgeving

Barbara Debusschere

De man van vandaag is zachter geworden, maar in de praktijk is en blijft hij een man. Zeker als het uit de mond van een feministe van formaat komt, klinkt zo'n uitspraak als een open deur die zij intrapt. Maar het is niet zo-maar een politiek correcte slagzin, het is de conclusie van een grootscheepse Nederlandse enquête.

'Seks, voetbal en geld', voorspelde een willekeurige, hoger opgeleide man het resultaat van de enquête met de freudiaans klinkende titel 'Was will der Mann?'. Niet dus. Of misschien wel, maar de vragen die een onderzoeksbureau in opdracht van het feministische Nederlandse blad Opzij aan zo'n 600 mannen ouder dan 21 voorlegde, zoeken niet naar wat 'de man' nu gewoon wil, zoals de titel van het onderzoek suggereert. Nee, het zijn gerichte vragen, op maat gesneden van de kwesties die feministen al decennialang bezig houden. 'Hoe ziet u zich als man in relatie met of desnoods tegenover de vrouw van tegenwoordig?' Zo zou een samenvatting van alle deelvraagjes kunnen klinken.

De cover van het extra dikke themanummer van Opzij toont een afgepeigerde, tobbende man, zich een breuk sleurend aan zware boodschappentassen, verdwaald in het heelal. "Sjouwend met veel prei, ontredderd en op de rand van een instorting omdat de zelfbewuste vrouw van nu rolpatronen doorbrak en zekerheden wegnam. Zo erg is de man eraan toe", zegt Opzij-hoofdredactrice Cisca Dresselhuys. En omdat zij en de haren zich toch al jaren met de vraag 'Was will das Weib?' bezighouden, verdiende de man wel eens wat aandacht. "Is de man er wel zo erg aan toe?", vraagt Dresselhuys zich retorisch af, terwijl een fan fluisterend opmerkt dat de opperfeministe voor het eerst in dertig jaar een rok draagt. Het lijkt een overwinningsteken. En dat wordt bevestigd als Dresselhuys de resultaten van het onderzoek onthult.

"Vroeger waren wij als feministen mannenhaatsters, de vijandigheid, de verschillen zaten er veel meer in. Volgens deze enquête is dat helemaal niet meer zo. In deze donkere dagen is de mooiste boodschap die ik u kan meegeven dat de ideologische strijd tussen man en vrouw gewonnen is", verklaart Dresselhuys stralend. Zo toont het onderzoek dat de man, althans de Nederlandse man, graag bereid is de gelijke rechten en plichten van man en vrouw te erkennen. Ze zouden minder de baas spelen in huis, zijn zorgzamer, zachtaardiger en minder egoïstisch. Naar eigen zeggen.

Het komt er eigenlijk op neer dat de ondervraagde mannen van zichzelf vinden dat ze 'vervrouwelijkt' zijn. Dat wordt bijvoorbeeld geïllustreerd door de aandacht die ze besteden aan hun uiterlijk. Liefst 70 procent van de manen geeft doe dat ze zich inspannen in de strijd tegen bierbuiken en andere ontsieringen. "Doe iets aan je wasbord, schreeuwen allerlei mannenbladen tegenwoordig", verduidelijkt Dresselhuys. De verklaring zou niet alleen in het feit zitten dat mannen en vrouwen meer naar elkaar toe groeien, maar ook in de vaststelling dat uiterlijk ook voor mannen een verleidingsattribuut wordt nu vrouwen dezelfde of een hogere status bereiken. Over vrouwen vindt een aanzienlijk deel mannen (40 procent) dan weer dat zij nu juist vermannelijkt, bitcherig zijn. (zie hieronder)

En de emancipatiestrijd is ook in bed gestreden. Want 63 procent van de ondervraagden vindt het erg belangrijk dat hun vrouwelijke partner in dat bed aan haar trekken komt, terwijl zij dezelfde eis niet stellen aan die partner. Oudere mannen zijn op dat vlak wel iets strenger. De vrouwelijke partner heeft ook perfect recht op een carrière, ook als er kinderen komen, beweert de overgrote meerderheid met de hand op het hart. Hetzelfde geldt voor de stelling dat een gezin, kinderen, belangrijker zijn dan het werk.

"Man en vrouw staan qua taakopvatting en persoonlijkheid dichter bij elkaar", staat dan ook in het onderzoek te lezen. De onzekerheid die het wegvallen van de rolpatronen creëert, levert meer conflictstof op, maakt relaties ingewikkelder. De meeste ondervraagde mannen vinden dan ook dat zij, in vergelijking met hun vader, meer moeite moeten doen om een huwelijk te doen slagen dan hun vader. Maar van de tobbende huissloof of dweil op de Opzij-cover hebben ze toch niet veel weg. De heren nemen die onzekerheden er met plezier gewoon bij en zetten zich af tegen de oude rolpatronen uit de tijd toen geluk nog doodgewoon was. Ze voelen zich prettig bij de huidige situatie. Het klinkt als de natte droom van iedere feministe.

"Leugenaars", reageert Tweede-Kamerlid van de CDA Hans Hillen. "Wat dit onderzoek bewijst, is dat de Nederlandse man goed kan liegen, want als dit echt klopt, zijn wij wel enorme watjes geworden, dan is dit echte treurigheid." Ook volgens Jort Kelder, hoofdredacteur van het blad Quote, lijkt de nieuwe man in slaap gesukkeld tussen de lakens van de sociaal aanvaardbare antwoorden. Kelder is een man die er graag op wijst dat er geen glazen plafond voor vrouwen is op de werkvloer en dat vrouwen toch nog altijd op macho's vallen.

Uit de enquête zelf blijkt dat Hillen en Kelder in al hun kolder deels gelijk hebben. Want ook al vindt bijvoorbeeld de helft van de mannen dat beide geslachten de eerste stap mogen zetten bij contact met een aantrekkelijke vrouw, slechts 19 procent zou vallen voor een assertieve vrouw. En het 'haantjesgedrag' is ook de wereld niet uit: meer dan de helft van de ondervraagden meent dat vrouwen vallen voor mannen die hen overrompelen. En zowat alle mannen vinden het uiterlijk van een vrouw nog erg belangrijk.

De kloof tussen goede voornemens en de praktijk valt het meest op als het over de combinatie gezin en werk gaat. Terwijl mannen volmondig achter gelijke taakverdeling staan, geeft het gros wel toe dat de vrouw nog het merendeel van de huishoudelijke taken doet. De reden die ze daarbij opgeven is dat ze wel willen helpen maar dat een brandschoon huis voor hen niet belangrijk is. Op een gelijkaardige manier slaat de praktijk het goede voornemen van mannen omtrent vaderschap aan diggelen, want in 80 procent van de gevallen stopt de vrouw met werken als er een kind komt.

Uit dat verschil tussen de realiteit en de vernieuwde ideeën van mannen concludeert Opzij dat de man een erg goede onderhandelaar moet zijn: "De vaste rolpatronen zijn vervangen door een onderhandelingsmodel waarbij zowel de man als de vrouw een rol kan opeisen. En dan blijkt de nieuwe man daar zeer bedreven in te zijn. Want ook al beweert de man het tegendeel, het is nog steeds de vrouw die het huishouden doet en voor de kinderen zorgt en de man die carrière maakt", staat in Opzij te lezen.

"Wat een gedoe allemaal als je hetero bent", reageert Henk Krol, hoofdredacteur van de Gay-krant. "Wat ik leuk vind, is dat er nu een café bestaat waar de gebruikelijke mannetje-vrouwtjebordjes in de wc's vervangen zijn door het bordje waarop staat 'mens'."

Gender

Nederlandse enquête peilt naar verlangens van de man

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234