Zaterdag 10/12/2022

Wansmakelijke karikatuur van Belgische moslims

Youssef Kobo is opiniemaker en communicatieadviseur op het kabinet van Bianca Debaets (CD&V).

In een vlammende column voor Humo ('Wij van links') hekelde Herman Brusselmans de Vlaamse linkerflank voor haar eeuwige gepamper van de Belgische moslimgemeenschap. De aanslagen in Brussel en Zaventem zijn volgens hem het rechtsreeks gevolg van het doodknuffelen van moslims door de linkse kerk. Onder welke steen Brusselmans zich de afgelopen tijd heeft verscholen, blijft voor mij een groot mysterie. Aan islamcritici ter linkerzijde was er de laatste jaren alvast geen gebrek. Figuren zoals Luckas Vander Taelen, Geert Van Istendael, Benno Bernard, Erik De Bruyn, Mark Elchardus, Maarten Boudry en Johan Braeckman kan je bezwaarlijk rechtse denkers noemen.

In zijn column schetst hij een weinig fraai beeld van jonge Belgische moslims. Het zouden allemaal analfabete drugs dealende dieven zijn die in hun peperdure wagens blanke vrouwen aanranden. Extremisten die onze waarden en normen haten en niet kunnen wachten om de volgende terreuraanslag te plegen.

Brusselmans is het beu dat racisme wordt aangehaald als excuus voor radicalisering; een analyse die nochtans door niemand werd gemaakt in het nasleep van de aanslagen in Brussel. Wie stelt dat terreuraanslagen het gevolg zijn van achterstelling en discriminatie heeft niets van de drijfredenen van Daesh en zijn sympathisanten begrepen. Discriminatie kan mee aan de basis liggen van vervreemding van onze maatschappij, wat dan weer een voedingsbodem kan zijn voor radicalisering. Ronselaars richten zich nu eenmaal graag op kwetsbare, gefrustreerde jongeren zonder toekomstperspectieven.

Toch is het compleet onzinnig om een direct causaal verband tussen discriminatie en radicalisering te leggen. Racisme en discriminatie zijn in onze contreien een oud zeer, terwijl de kwestie van de Syrië-strijders een relatief nieuw fenomeen is. Over de opkomst van Daesh en zijn aantrekkingskracht op Europese jongeren zullen de komende jaren nog bibliotheken vol worden geschreven.

Dat Brusselmans deze aanslagen aangrijpt om het bestaan van racisme en seksisme in onze samenleving te ontkennen, is hemeltergend. De cijfers spreken hem tegen. Wat betreft discriminatie van minderheden op de arbeidsmarkt en achterstelling in het onderwijs steekt ons land met kop en schouders uit boven alle OESO-landen. Laat staan dat seksisme volledig uit onze samenleving zou zijn uitgebannen. De loonkloof tussen mannen en vrouwen is nog steeds een feit en seksuele, fysieke en verbale intimidatie van vrouwen is alomtegenwoordig. Eén op de drie Belgische vrouwen zal in haar leven het slachtoffer worden van fysiek geweld, en slechts vier op de honderd verkrachtingen leiden tot een veroordeling in de rechtbank, om maar enkele voorbeelden te geven.

Brusselmans trapt een open deur in wanneer hij stelt dat we jarenlang te laks zijn geweest voor religieuze fanatici. Om de tragische gebeurtenissen van 22 maart nu aan te grijpen om een wansmakelijke karikatuur van Belgische moslims te schetsen, is meer dan één brug te ver. Laat staan dat de strijd tegen seksisme en racisme in onze samenleving gestreden zou zijn. Van een begenadigde schrijver als Brusselmans verwacht ik net iets meer dan een ordinaire scheldpartij die zelfs Filip Dewinter het schaamrood op de wangen zou bezorgen.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234