Woensdag 02/12/2020
Beeld Photo News

ColumnIt's Complicated

Wanneer je Vos zijn zinnen uit andere monden hoort, klinken ze plots net dat tikkeltje minder zinnig

Partners in crime en in de liefde. Vincent Byloo maakt radio, Elke Neuville tv. Ze schrijven over alles wat hen beroert, in co-ouderschap: de ene week zij, de andere week hij.

‘Honderdduizend jaren teruggaan, kon ik maar
En honderdduizend eeuwen teruggaan, kon ik maar’

Deze week gingen we collectief geen honderdduizend, maar vijf jaar terug. Naar dat moment waarop Martine Tanghe zelf niet lijkt te geloven wat ze met bevende stem van haar bijeengekrabbeld papiertje aan het aflezen is. “Luc De Vos, de zanger van Gorki, de zanger van ‘Mia’, is overleden.”

Martine Tanghe was in rouw, de muziekwereld was in rouw, Gent was in rouw, heel Vlaanderen was in rouw. Vijf jaar na dat onwezenlijke zinnetje sta ik samen met een duizendtal andere Vos-bedevaarders in de Vooruit in Gent, klaar voor een avondvullende hommage aan de lievige mensenvriend, de relaxte rocker, de poëet die ‘ik hou van disco en van Van Halen’ moeiteloos wist te rijmen met ‘je krijgt je laatste kans, die mag je verknallen’.

Elke muzikant die dinsdag tijdens de Radio 1-sessie op het podium stond, had Luc De Vos na vijf jaar nog onbetwist helemaal bovenaan in z’n hart zitten. De bindteksten maakten subtiel duidelijk dat er nog nét niet gevochten was bij de verdeling van de nummers.

‘Geef al je geld aan de arme kinderen
Je hebt dat toch niet nodig
Je hebt dat toch niet nodig’
Joost Zweegers

Schilderen met woorden die hij nog ergens in de broekzak van zijn jeans gevonden had. Luc kon dat. Meer nog: alléén hij kon dat. Dat die zinnen zo hard aan zijn lijf en leden kleefden, werd nog duidelijker wanneer je ze uit andere monden hoorde – en ze plots net dat tikkeltje minder zinnig klonken.

‘Lieve tijger
Ik geef je alles
Maar doe je hoerenkleren aan
Om naar te kijken’
Stephanie Callebaut (SX)

Niet dat het niet mooi was, of onderhoudend, integendeel. De avond bracht emotionele, wild besnaarde en soms unieke versies van Gorki’s krakers. Tom Pintens verkrachtte ‘Lieve kleine pirana’ dan wel door het beestje plots fonetisch correct te benoemen als ‘piranja’ – of hoe een avondcursus Spaans soms ook kwalijke gevolgen kan hebben voor de sfeer – maar van een ingetogen in memoriam was hoegenaamd geen sprake. Het was de rock-’n-roll die luidkeels gevierd werd, met gitaren en hier en daar een spiekbriefje.

‘De brave mensen gaan naar de zee
Ik zie ze rijden op hun brommers
Ze hebben lol en ik mag niet mee’
De Mens

Er werd meegebruld, er werden herinneringen opgehaald, en er werd gelachen. Maar pas bij de laatste nummers, toen de onthoofde band zelf het podium op kwam, werd zijn afwezigheid plots fysiek. Vier muzikanten zonder hun kompaan en kopman. De laatste keer dat ik hen gezien had, was vijf jaar geleden en droegen ze met gebogen hoofd elk een stuk houten kist op hun schouder. Hoe anders stonden ze daar nu, vier massieve mannen met hun borst vooruit. En omdat hun frontman het niet meer kon doen, spraken zij maar zelf de meute toe: “Luc zou het fantastisch gevonden hebben vanavond, om twee redenen. Ten eerste: het gaat volledig over hem. En ten tweede: hij moet geen kloten doen.”

Waarop ze ostentatief hun T-shirts uitspeelden als ultiem eresaluut aan Luc, en samen met het publiek nog een paar bisnummers door de Vooruit lieten knallen, met als slotakkoord een duizendstemmige a-capellaversie van ‘Mia’.

‘Hier heerst vrede
Er is hoop voor iedereen’
Gorki

Het was een avond waarvan ik binnen vijf jaar nog ga weten dat ik erbij was. En het was hoopvol om te zien dat tegen alle natuurwetten in niet alleen Elvis, maar ook Gorki blijft bestaan. Het monstertje leeft. Diep in ons. Luc leeft.

Elke Neuville

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234