Zondag 09/05/2021

Opinie

Wanneer een aanslag in je eigen stad gebeurt, beleef je het nieuws heel anders

Pierre Kroll. Beeld rv
Pierre Kroll.Beeld rv

Pierre Kroll is huiscartoonist van Le Soir en Luikenaar

Ik had ’s middags een afspraak bij de kapper. Om halfelf zie ik dat mijn kapper drie keer geprobeerd heeft om me op te bellen. Vreemd. Ik bel hem op. Hij zegt me dat "al mijn klanten en ikzelf opgesloten zitten in het kapsalon en dat het hen verboden is om buiten te komen. Je raakt hier nooit!" Hij vertelt me over de vuurschoten, de politie, de sirenes, een vrouw in tranen die in alle staten is en die zich komt verschuilen. Zijn kapsalon bevindt zich net naast het Waha-lyceum, de school waar de man, die al drie mensen heeft neergeschoten, een vrouw gijzelt en de politie opwacht.

Wanneer een aanslag als deze in je eigen stad plaatsheeft, komt het nieuws veel directer aan dan dat van een aanslag in Kaboel of Londen. En alles volgt razendsnel op elkaar.

Je kent iemand die in de buurt woont of werkt, die zijn kinderen heeft opgebeld om hen te zeggen dat ze de school niet mogen verlaten of je hebt zelf je eigen kinderen gebeld. Je blijft vastgekluisterd de nieuwsinfo volgen. De vele berichten stromen binnen, snel en gelijktijdig. Er zijn vijftien doden. Neen, drie doden. Het is een terrorist. Het is geen terrorist. Hij is neergeschoten. Hij is nog steeds op de loop. Hij heeft geroepen ’Allahoe akbar’. Maar ook dat is niet zeker.

Op televisie zap je voortdurend tussen twee zenders om er zoveel mogelijk van te zien. Je herkent de buurt, het accent van de getuigen. Je herkent zelfs een getuige. Enfin, misschien.

Andere soort solidariteit

En ook al bevind je je zelf niet vlak bij de plaats waar het zich afspeelt, je bent er nog steeds dichterbij dan zij die in andere steden wonen en die je opbellen.

Oh, mijn afspraak bij de kapper, je drijft er de spot mee (ik ook). Wat ik jullie vertel komt anders over dan als het in jullie stad was gebeurd. Als het drama zich afspeelt vlak bij je deur, beleef je dat anders en voel je als vanzelfsprekend een andere soort solidariteit.

Wanneer de aanslag vlakbij gebeurt, voel je een sterkere emotie, een sterkere vorm van medeleven. Dat is bekend. In de journalistenopleidingen noemt men dat cynisch ‘de wet van de dode-kilometer’. Hoe verderaf de slachtoffers zich bevinden, hoe minder empathie ze opwekken.

Er waren 45 doden bij een aanslag door jihadisten in Mogadishu in februari, 22 in Kaboel op 22 april, 43 in Mali op 26... Herinner je je dat nog?

Soort aangeboren egoïsme

Wat ik jullie duidelijk wil maken is dat anders dan dit soort aangeboren egoïsme om meer medelijden te tonen voor eigen familie dan voor verre vreemden, ook net het tegenovergestelde zich van je meester maakt, namelijk een vaag, grotendeels onbewust gevoel dat je tot een wereld behoort, tot een wereld die de dingen ondergaat. In dat uur is Luik (en Luik maakte al iets gelijkaardigs mee in 2011) vlak bij Brussel, Barcelona, Nice, Toulouse, Parijs... De Luikenaars behoren tot dezelfde familie als de klanten van de Super U van Trèbes, van de slachtoffers in het Saint Charles-station in Marseille...

En de Luikenaars kijken ditmaal naar buitenlandse televisiezenders om te zien wat men daar vertelt over hun eigen doden.

Mijn kapper belt me opnieuw: "Deze namiddag lukt het ook niet. De koning komt de plaats van de aanslag bezoeken en alles wordt afgesloten. Bel me morgen terug."

De koning wil ook voor een uur of twee Luikenaar zijn. Op de plaats zijn waar het zich allemaal heeft afgespeeld.

Snel geschreven in Luik op 29 mei om 14 uur voor De Morgen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234