Zondag 23/01/2022

Wanneer de meesteroplichter zelf in de luren wordt gelegd

De wonderen zijn de wereld niet uit: het ziet ernaar uit dat meesteroplichter Piet Van Haut zelf in de luren werd gelegd. Van Haut beweert dat hij in opdracht van zijn therapeut in De Kromme Boom eropuit werd gestuurd om geld dat hij nog op een Nederlandse bank had staan, af te halen voor de instelling.

door sue somers

Brussel l De grote Piet Van Hautshow, aflevering zoveel? Oordeelt u zelf. Feit is alleszins dat bij De Kromme Boom grootse verbouwingsplannen op til zijn. En dat Jef Vermassen, de advocaat van Piet Van Haut, zijn vertrouwen in de instelling voorgoed kwijt is.

Piet Van Haut heeft zich onttrokken aan zijn internering en dat mag iedereen geweten hebben. Een telefoontje, vrijdag op de gsm. Dat hij voortvluchtig is nadat hij door zijn therapeut werd afgeperst. Voor 90 miljoen oude Belgische franken! Of dat geen artikel waard is in de krant?

Elke redactie krijgt op gezette tijdstippen te maken met de meesteroplichter himself. Via een voortdurend afslaande muntjestelefoon hangt de energieke fantast die zich vroeger met succes uitgaf als de Gentse procureur-generaal Frank Schins, de zoon van Frank Swaelen of een ambassadeurszoon die een gratis testvlucht komt maken bij Fokker, fabelachtige verhalen op waarin telkens een hoofdrol is weggelegd voor het gerecht, mooie vrouwen en veel geld.

Doorgaans volstaat een telefoontje naar zijn advocaat Jef Vermassen om de ballon te doorprikken. Maar deze keer blijft de ontkenning bij Vermassen achterwege. "Ik verspreid morgen (vandaag, SS) een perscommuniqué", aldus de strafpleiter raadselachtig. "Daarin zal alles duidelijk worden."

Vermassen zegt zwaar te zijn geschokt door het feit dat De Kromme Boom Piet Van Haut twee dagen penitentiair verlof toestond om geldzaken te gaan regelen. "En dan laat ik nog in het midden of het voorstel van Piet kwam of dat hij door zijn therapeut Walter Boes onder druk werd gezet, zoals hij beweert. Ik heb De Kromme Boom er altijd voor gewaarschuwd nooit geld van hem aan te nemen. Geld dat afkomstig is van Piet Van Haut is verkregen door oplichting en dus misdaadgeld. Het aannemen komt neer op heling."

Piet Van Haut werd in maart 2006 na processen wegens oplichting, stalking, schriftvervalsing en valse naamdracht veroordeeld tot een internering, maar geen enkele psychiatrische inrichting wilde hem opnemen. Tot De Kromme Boom op de proppen kwam. De therapeutische leefgemeenschap in Oostakker had eerder al succes geboekt met hopeloze gevallen die nergens anders terechtkonden. Piet Van Haut kreeg een job als schoenhersteller en leek in de instelling zijn plek te hebben gevonden. Leek.

"Zeventien maanden lang is hij zonder misdrijf geweest", zucht Vermassen. "Dat is een record voor Piet Van Haut. Een dwaze centenkwestie zet al dat werk nu op de helling. Piet Van Haut zal altijd Piet Van Haut blijven, maar hij was serieus veranderd. Ik heb zijn terugkeer in de maatschappij altijd mogelijk geacht, maar dat is nu om zeep."

Het proces omtrent Lernout & Hauspie dat afgelopen voorjaar van start ging in Gent zou bij De Kromme Boom de geldzucht hebben aangewakkerd, bevestigt een bron. Want wie dook daar tussen de gedupeerde aandeelhouders van het failliete spraaktechnologiebedrijf op, netjes in het maatpak en glunderend naar de camera's? Jazeker, ook Van Haut was een weerloos slachtoffer van de ongebreidelde West-Vlaamse ondernemerszin begin jaren negentig."

Was De Kromme Boom echt uit op het geld van Piet Van Haut? De instelling weigert de vraag te beantwoorden. "U weet toch net zo goed als wij dat Piet Van Haut een psychotische behoefte heeft aan aandacht?", reageert Mario Boes, lid van de raad van bestuur. "Wij spelen dit spel niet mee."

Maar het volstaat toch te ontkennen dat Walter Boes Piet Van Haut onder druk heeft gezet om de 2,2 miljoen euro die hij nog op een Nederlandse rekening zou hebben staan, op de rekening te storten van De Kromme Boom? "In principe zou een ontkenning volstaan, ja. Maar het een versterkt het ander. En als Piet Van Haut denkt dat hij is afgeperst, dat hij dat dan maar hard maakt."

Gealarmeerd door het feit dat we navraag naar hem hebben gedaan, hangt Piet Van Haut weer aan de lijn. Aan zijn nummer valt af te leiden dat hij zich in Duitsland bevindt. "Ik weet dat ik in het verleden fantastische verhalen heb opgedist, maar ik kan u formeel bevestigen dat directeur Walter Boes, die tevens mijn therapiesessies voor zijn rekening nam, mij onder druk heeft gezet om geld te storten op de rekening van De Kromme Boom. Voor één keer spreekt Piet Van Haut de waarheid."

Maar al zijn bezittingen zijn toch verbeurd verklaard? "Dat denkt u", grijnst Van Haut. "Ik heb hier een beschikking van de vrederechter in Zottegem waaruit blijkt dat mijn fortuin in de miljoenen loopt. Het grootste deel daarvan, die 90 miljoen Belgische frank, heb ik gepikt toen ik in de jaren tachtig bij de ING in Amsterdam werkte. Wist u trouwens al dat ik daar een belangrijke functie bekleedde? Ik had er contacten met de grootste investeerders."

Het is die 90 miljoen frank, beweert Van Haut, die hij intussen op de rekening van De Kromme Boom heeft gestort. Om een beter regime te krijgen, zo zou de instelling hem hebben voorgehouden. Maar sinds kort moeten er ook fondsen worden binnengebracht voor een nieuw gebouw van de instelling.

Piet Van Haut zegt dat hij de druk niet meer aankon. "Dat verbaast u, hè, dat Piet Van Haut is bezweken. Mijn advocaat zal het morgen (vandaag, SS) allemaal bevestigen, op voorwaarde dat ik mij vandaag nog aanbied in een psychiatrische kliniek. Tenzij ik u kan overtuigen vanavond met mij te dineren in de Comme Chez Soi in Brussel? Volledig op kosten van Piet Van Haut! Dan zal ik u vertellen hoe het komt dat ik nog altijd toegang heb tot de bestanden van de federale politie. Geef mij een nummerplaat en ik zal u terugbellen om te zeggen van wie ze is!"

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234