Woensdag 22/09/2021

Wanhopige psychiatriepatiënte steekt zichzelf in brand in Antwerpen

Een 48-jarige vrouw heeft zichzelf dinsdagavond met benzine overgoten en in brand gestoken voor de gebouwen van Gazet van Antwerpen. Ze is aan haar verwondingen bezweken. De vrouw was al elf jaar psychiatriepatiënte en had te kennen gegeven nergens gehoor te krijgen met haar vraag om euthanasie.

ANTWERPEN

Eigen berichtgeving

Anne de Graaf

Rein Raymaekers had een lange lijdensweg achter de rug: ze was niet alleen psychiatrisch patiënte maar leed ook aan congenitaal panhypopuïtarisme, een hormonale groeistoornis die haar op elf jaar in een zware depressie dompelde. Op haar veertiende had ze door de ziekte de gestalte van een meisje van zes en kreeg ze injecties met groeihormonen.

"Ik had verschillende leeftijden", vertelde de vrouw onlangs in een interview met Gazet van Antwerpen. "Mijn gewone leeftijd, de leeftijd volgens mijn gestalte en mijn psychische leeftijd." Ook in haar privé-leven kreeg ze de ene tegenslag na de andere te verwerken: Raymaekers' huwelijk liep op de klippen en haar vrienden lieten haar zitten vanwege haar depressie. Omringd door haar Siamese katten wachtte de vrouw uiteindelijk alleen nog op haar dood in haar appartementje. Ze had zelfs haar begrafenis geregeld.

In 1992 werd ze voor het eerst opgenomen in de psychiatrie. Ze gaf te kennen te lijden aan ondraaglijke pijnen die zich omzetten in fysiek lijden. De vrouw verminkte zichzelf en vertoonde symptomen van persoonlijke borderline stoornis. Mensen met BPS worstelen met het reguleren van hun emoties.

Toen de euthanasiewet er kwam, dacht ze eindelijk uit haar lijden verlost te zijn. Ze liep dokterskabinetten af om drie artsen bereid te vinden om haar te euthanaseren op psychische gronden. Toen dat niet meteen lukte, begon ze de media te bestoken. De vrouw deed in 2003 haar beklag in het VTM-programma Recht van antwoord en bleef ook nadien journalisten aanklampen. Dinsdagavond belde de vrouw Telefacts-journaliste Lili Vandenberk op, alsook twee verslaggevers met avonddienst op Gazet van Antwerpen. Raymaekers had immers net te horen gekregen dat haar aanvraag om euthanasie te plegen definitief was afgewezen, omdat de derde arts - haar psychiater - niet wilde ingaan op haar doodswens.

Kort na elven voegde de vrouw de daad bij het woord: een Gazet van Antwerpen-arbeider met avonddienst zag de vrouw dinsdagavond bezig toen hij naar huis fietste. "Het was te laat, er was niks aan te doen", klonk het gisteren bij de krant. "Ze had benzine meegenomen. Het gebeurde op de grasmat voor het hoofdgebouwen, ter hoogte van de vlaggenmasten. De brandweer heeft haar niet kunnen reanimeren. De redactie stond in rep en roer en we lopen er vandaag maar wat beduusd bij. Waarom koos ze ons uit?"

De hamvraag blijft of het psychisch lijden inderdaad zo uitzichtloos was als de vrouw deed uitschijnen. Raymaekers was immers niet aan haar proefstuk toe: ze trachtte zich al twee keer in brand te steken, een keer sneed ze haar arm open. VLD-senator Patrik Vankrunkelsven, die samen de vrouw in Recht van antwoord zat, was gisteren aangeslagen door de gebeurtenissen. "Ik kan me haar nog levendig voorstellen. 'Ik wil dood', zei ze alsmaar. 'Ik ben depressief en zo kan het niet langer.' Ik betreur dit heel erg, maar voor mij was deze vrouw mogelijk wel te behandelen", zegt de politicus die ook als arts in Laakdal werkzaam is. "Tachtig procent van de depressies is immers te genezen, al zien de mensen die diep in de put zitten dat niet meteen in. Ik had ook tijdens het programma gevoel dat ze de verantwoordelijkheid voor haar lijden te veel bleef afschuiven op de artsen, alsof ze de euthanasie wilde instrumentaliseren. Het is noodlottig, maar deze zaak situeert zich in de grijze zone: ik vind niet dat de wet voor dit geval moet aangepast worden."

Ook Yves Abicht, Vlaams vertegenwoordiger van de Nederlandse stichting voor stervensconsulenten De Einder, kreeg de wanhopige vrouw over de vloer. "Ze wilde naar Nederland, waar onze stichting inderdaad luistert naar mensen die om psychische reden een eind willen stellen aan hun leven. De Einder legt uit hoe je waardig een eind aan je dagen kunt stellen, maar ik legde Raymaekers uit dat ze ook in zo'n geval de zaak zelf in handen moest nemen. De Einder wil juist vermijden dat mensen zich onder een trein gooien, of op deze gruwelijke manier aan hun einde komen. Spijtig dat het zo gelopen is."

Zie ook Ego, pagina 29

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234