Zaterdag 24/07/2021

Wanhoop groeit nu hulp uitblijft

null Beeld AFP
Beeld AFP

Verdwaasde overlevenden smeken om hulp en schuimen de brokstukken af van wat eens de stad Tacloban was, op zoek naar eten, drinken en medicijnen. De wanhoop in de getroffen Filipijnse stad groeit nu hulpkonvooien grote moeite hebben de verwoeste gebieden te bereiken.

Zeker 12 Amerikaanse en Filipijnse militaire vrachtvliegtuigen zijn vandaag aangekomen bij de stad, die zwaar is getroffen door de tyfoon Haiyan. De Filipijnse luchtmacht zegt sinds zaterdag 60.000 kilo hulpgoederen te hebben ingevlogen. Maar de vraag is enorm en de goederen bereiken niet de mensen die ze het hardst nodig hebben.

Hulpkonvooien hebben moeite om de stad te bereiken, omdat een grote stroom mensen de stad juist verlaat. Met auto's, op motoren of te voet beweegt een massa mensen zich richting de luchthaven, terwijl ze een stuk stof voor hun neus en mond houden om de geur van de doden tegen te houden. Honderden zijn met vrachtvliegtuigen al naar Manilla gevlucht en de rest slaapt op de luchthaven in de hoop later mee te kunnen.

Stormloop
Uitdeelpunten die wel werken, sluiten na zonsondergang. "Er zou anders een stormloop kunnen ontstaan", vreest een militair die zo'n uitdeelpunt leidt. "De mensen zijn boos, ze springen uit hun vel van woede." Er is een avondklok ingesteld, maar het is onduidelijk of de naleving daarvan wordt gecontroleerd.

De winkels zijn grotendeels leeggeplunderd. Ook een bottelbedrijf voor frisdrank en bier is beroofd. Op sommige plekken wordt cola uitgedeeld omdat water nergens te vinden is. De autoriteiten hebben gewaarschuwd niet uit bronnen te drinken, omdat het water besmet kan zijn.

Chaos
Mensen maken met de brokstukken van hun huizen een schuilplaats. Op sommige plaatsen liggen bewoners op het dak van hun huis op natte matrassen. Circa 5.000 mensen hebben hun toevlucht gezocht in een stadion. Intussen lijken de autoriteiten van de stad eveneens in chaos te verkeren, omdat veel gemeente- en gezondheidszorgmedewerkers proberen hun eigen familie te redden en voedsel te vinden.

null Beeld AP
Beeld AP
null Beeld EPA
Beeld EPA
null Beeld AP
Beeld AP

Kinderen
Het bereiken van de meest kwetsbare kinderen met levensreddende hulp, is de prioriteit voor Unicef in de Filipijnen. UNICEF België lanceert een oproep voor giften op het nummer 5555. Ook de internationale Plan-koepel is gemobiliseerd om noodhulp te leveren en richt zich vooral op de kinderen die slachtoffer zijn geworden van de natuurramp op de Filipijnen.

"Meer dan 40 procent van de 4 miljoen Filippino's die getroffen werden door Haiyan zijn kinderen", zei Tomoo Hozumi, Unicef-vertegenwoordiger in de Filipijnen. "Wij zetten nu alles in het werk om zoveel mogelijk kinderlevens te redden: de levering van basisgeneesmiddelen, voeding, zuiver water en sanitaire voorzieningen. Ook willen we erop toezien dat de meest kwetsbare kinderen worden beschermd."

Hulpgoederen
Vanuit de Unicef Supply Division in Kopenhagen is momenteel zo'n 60 ton aan hulpgoederen op weg naar de Filipijnen. 10.000 kwetsbare gezinnen moeten kunnen genieten van deze waterzuiveringstabletten, zeep, dekzeilen en voedingssupplementen. Unicef België roept op tot solidariteit met de Filipijnse kinderen. Giften zijn welkom op rekeningnummer BE31 0000 0000 5555 met vermelding 'Kinderen Filipijnen', of online via www.unicef.be.

Artsen Zonder Grenzen (AZG) vliegt morgen vrachthulp naar de Filipijnen vanuit Oostende. In totaal gaat het om 329 ton: medisch materiaal om gewonden te verzorgen en consulten te doen, maar ook vaccins tegen tetanos en hulpgoederen zoals tenten en hygiënekits. Nadien zullen nog twee vrachten volgen, één met al het nodige om water te zuiveren, en één met een opblaasbaar ziekenhuis en meer medisch materiaal.

Er is al drie miljoen euro vrijgemaakt om de hulpverlening vanuit België op te starten. Wie de hulpverlening aan de slachtoffers in de Filipijnen wil steunen, kan een gift overmaken op de rekening BE73 0000 0000 6060.

null Beeld BELGA
Beeld BELGA
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234