Wandelt er in 2025 voor het eerst een vrouw op de maan?
De Britse minister van Wetenschap David Willetts heeft zich uitgesproken over het plan om een vrouw op maanmissie te sturen. "One giant leap for womankind", klinkt het.
Als we alle complottheorieën even links laten liggen, zouden tot op vandaag twaalf mensen voet aan grond hebben gezet op de maan. Eén voor één gaat het om Amerikaanse mannen: Buzz Aldrin, Neil Armstrong, Alan Bean, Gene Cernan, Pete Conrad, Moss Duke, James Irwin, Stuart Roosa, Jack Schmidt, Dave Scotts, Al Shepard en Jim Young.
Volgens minister Willetts kan Groot-Brittannië de lijm zijn om de VS, Europa en China samen te brengen om ruimtevaart naar een hoger niveau te tillen. Verwacht wordt dat de Chinezen de eersten zullen zijn om opnieuw mensen naar de maan te brengen, iets wat ondertussen 41 jaar geleden is. "Als ze slim zijn, zetten ze een vrouw op de maan en gaan ze van daaruit naar Mars", stelt Willetts.
Maanmissie
Sinds Obama besliste om NASA's 'Constellation'-programma te cancellen, heeft China extra veel energie gepompt in de uitwerking van hun ruimteprogramma. Hoog op de agenda staat de ontwikkeling van een nieuwe generatie raketten die mensen naar de maan (en verder) kunnen brengen. Chinese astronauten worden tussen 2025 en 2030 op het maanoppervlak verwacht.
"Het is een plan op lange termijn, maar we zijn meer dan bereid om mee te werken. Onze honger naar nieuwe ontdekkingen is nog lang niet gestild. Het voordeel aan de uitdaging om bemande missies naar Mars te krijgen, is dat er wellicht nood zal zijn aan wereldwijde samenwerking. Ik denk dat wanneer je de grote machten - Europa, Amerika en China - samenbrengt, dat er dan veel mogelijk is", klinkt het betoog.