Zondag 17/01/2021

Wandelen

Wandelclubs aan opmars bezig: ‘Je moet geen marathon lopen om gezond te zijn’

13.000 wandelaars stonden dit jaar aan de start van de Dodentocht in Bornem.Beeld David Legreve

Van alle sportclubs klimmen wandelclubs het steilst omhoog, zo tonen cijfers van Sport Vlaanderen. Dat heeft te maken met millennials die proberen te onthaasten maar ook met grote evenementen als de Dodentocht. ‘Dit zijn Tomorrowland-toestanden.’

Het is een stijging van meer dan 100 procent. Als je het aantal wandelaars die in 2014 waren aangesloten bij een club (52.714), vergelijkt met vorig jaar (109.525), dan is er dus sprake van een verdubbeling. Dat blijkt uit ledencijfers van Sport Vlaanderen, die Het Nieuwsblad heeft uitgebracht. 

“De tickets voor de Dodentocht waren in twee uur tijd uitverkocht", zegt Roel Soors van Wandelsport Vlaanderen. Aan de start in Bornem verschenen dit jaar 13.000 deelnemers. Omdat het evenement niet meer deelnemers aankan, moesten de organisatoren een aantal stappers weigeren. Volgens Soors zijn het net dit soort evenementen die de sport op de kaart zetten. “Maar dit zijn echt al Tomorrowland-toestanden.”

Wanderlust 

Niet alleen de cijfers over de ledenaantallen tonen aan dat wandelen tegenwoordig een hype is. Er verschijnen de laatste tijd ook veel artikels over het fenomeen in de internationale pers. In Duitsland is de oude #Wanderlust terug. In de achttiende eeuw waren het dichters als Goethe die de bergen introkken om er poëzie over te schrijven. Nu doen jongeren hetzelfde en nemen ze een selfie. Daar horen natuurlijk hashtags bij als #gipfelglück: het plezier dat een wandelaar ervaart als hij een bergtop bereikt. In de Britse en Amerikaanse pers wordt wandelen dan weer gebombardeerd tot ‘het nieuwe yoga’. 

Maar het zou volgens Soors toch echt verkeerd zijn om te stellen dat wandelen enkel bij jongeren populair is. “Het zijn nog steeds eerder vijftigers en zestigers die je bij de clubs ziet”, zegt hij. “Niet echt het jongerenpubliek. Maar het is wel via evenementen dat clubs zich op jongeren richten. Onlangs was er zo ook de Belgian Coast Walk, die voor het eerst plaatsvond. Alle evenementen staan trouwens gegroepeerd op onze website Trailwalk.be.”

Dat een jonger publiek daarop inspeelt, heeft veel met onthaasting te maken. Veel millennials hebben een drukke kantoorbaan, worden overstelpt door sociale media en zien in een natuurwandeling een goed antidotum. Nog een grote plus voor de wandelsport is dat je er in principe niet veel voor nodig hebt, op een paar stevige schoenen na. 

Saaie imago doorbroken

“Je hebt het dus als individu volledig in de hand”, zegt sportsocioloog Bart Van Reusel (KU Leuven). “Je kiest echt het moment.” Maar daar is ook een paradox aan verbonden. Want hoewel je een wandeling kan maken om bijna letterlijk de technologie te ontvluchten, zijn er ondertussen al een pak apps ontwikkeld om wandelaars te ondersteunen. Die apps kunnen informatie geven over het terrein, de afstand of het weer. “Toch zijn dat weer elementen die het oude, saaie imago van wandelen doorbreken”, zegt Van Reusel. 

Dan is er volgens hem ook nog het gezondheidsaspect. “De laatste jaren zijn we tot het inzicht gekomen dat je geen marathon hoeft te lopen om je gezondheid te bevorderen”, zegt hij. “Een matige fysieke inspanning is veel beter dan een intensieve manier van sporten. Als je het maar regelmatig doet en volhoudt. Daardoor spreekt wandelen niet alleen jongeren aan, maar ook volwassenen en senioren. Je hebt het hele leeftijdsbereik.” 

Het voordeel van tot een club toe te treden is dat je als lid een agenda aan activiteiten voorgeschoteld krijgt, die je samen met gelijkgezinden kan ondernemen. Sociaal contact is ook volgens de Vlaamse Sportfederatie een belangrijke factor waarom wandelaars liever in clubverband hun sport beoefenen dan alleen. Omdat wandelaars geen aangepaste infrastructuur nodig hebben en er bij hen minder nood is voor opgeleide coaches, zijn knelpunten waar andere sportclubs tegenaan lopen geen issue. Het is voor wandelclubs dus relatief makkelijk om te groeien. 

Buitenpsychologen

Naast de voordelen voor de fysieke gezondheid, stippen velen ook de gunstige effecten op het mentale welbevinden aan. Ook psychologen gaan op wandel met hun cliënten om zo een betere therapie aan te bieden. “Tegen cliënten die met angst of een depressie zaten, zeiden we dat ze in beweging moesten komen”, zegt de Nederlandse psychologe Christel Westgeest van De Buitenpsychologen. “Terwijl we zelf op onze stoel bleven zitten. De klassieke werkvormen uit de cognitieve gedragstherapie, zoals ademhalingsoefeningen, hebben we aangepast en doen we nu met onze cliënten in de open lucht.” 

Volgens Westgeest worden mensen rustig van de terugkerende patronen die ze in de natuur kunnen herkennen, zoals bomenrijen tussen de velden. Maar terwijl de uitzichten hen kalmeren, wordt hun prefrontale cortex  gestimuleerd zodat ze beter kunnen nadenken. De Buitenpsychologen behandelen niet alleen cliënten, maar leiden ook andere psychologen op. In Nederland zijn er al veertig zorgverleners, die zich buitenpsycholoog mogen noemen. 

“Het digitale leven van vandaag levert veel spanning op”, zegt Westgeest. “Je bent overal bereikbaar, de smartphone is steeds aan het trillen. Maar in de natuur verdwijnt dat allemaal. De hartslag gaat naar beneden, je stresshormonen nemen af. Maar tegelijk kom je daar ook meer tot inzichten en ideeën. We merken dat die ervaring zeker jonge mensen aantrekt.” 

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234