Dinsdag 13/04/2021

Wanbetalers werken zich in almaar diepere schuldenput

undefined

Zes op de tien consumenten met een achterstallige factuur hebben nog andere betalingsachterstanden openstaan. Dat blijkt uit een enquête door het incassobureau Intrum Justitia. De bedragen van de openstaande schulden zijn in enkele jaren tijd sterk gestegen. In bijna een op de drie gevallen gaat het om meer dan 1.000 euro.

De Nationale Bank telt 340.000 wanbetalers in ons land. Het gaat om consumenten die drie maanden na de vervaldag hun schulden niet aangezuiverd hebben. Het incassobureau Intrum Justitia hield begin dit jaar een enquête bij duizend onder hen.

Daaruit blijkt dat de wanbetalers almaar grotere schulden opbouwen. In 2006 bleef de schuld voor 40 procent van de wanbetalers beperkt tot hoogstens 250 euro. Nu is dat maar voor 15 procent nog het geval. In 29 procent van de gevallen lopen de openstaande schulden intussen op tot meer dan 1.000 euro.

Het blijft meestal niet bij een onbetaalde factuur. Ruim 60 procent van de wanbetalers heeft meer dan een openstaande schuld. "Zij zitten dus structureel in financiële moeilijkheden", besluit Guy Colpaert, directeur van Intrum Justitia België. Vooral de alleenstaanden blijken de onbetaalde schulden op te stapelen.

De facturen blijven in de meeste gevallen niet liggen omwille van nonchalance, onwil of betwisting. Ruim de helft van de ondervraagden kan de achterstallige factuur simpelweg niet betalen. "Onze bevindingen stroken met de verzuchtingen van de OCMW's, die nooit eerder zoveel mensen zagen aankloppen voor financiële bijstand", zegt Colpaert.

Jonge gezinnen vormen traditioneel de grootste bevolkingsgroep met betalingsachterstand. Zij kunnen vooral energie- en telecomfacturen niet meer betalen. De laaggeschoolden zitten meer in de problemen dan de hoger opgeleiden. Zij hebben meer en grotere schulden. Nog een opvallend cijfer uit de enquête: 53 procent van de wanbetalers heeft een baan.

Colpaert: "Het zijn hoofdzakelijk de jonge gezinnen die getroffen worden, met studerende kinderen en een woning die afbetaald, ingericht en verwarmd moet worden." Colpaert verwacht niet dat de situatie erop zal verbeteren, aangezien het onderzoek uitgevoerd werd op een moment dat de economische groeivertraging en de prijsstijgingen zich nog niet zo erg lieten voelen.

(EV)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234