Zondag 19/05/2019

Walter Zinzen over dood van jihadisten: "Lijkt deze vorm van terreurbestrijding niet erg veel op terrorisme?"

Beeld Photonews

Een opiniestuk waarin ex-journalist Walter Zinzen de "standrechtelijke executie" van de jihadisten in Verviers aanklaagt, zorgt voor de nodige ophef. "Veel woorden werden er niet aan vuil gemaakt: de verdachten hadden het vuur geopend en dus moest de politie terugschieten", klinkt het in DeWereldMorgen.be. "Einde verhaal. Niemand stelde een kritische vraag, geen journalist, geen politicus, geen advocaat."

"Als de politie bij een 'operatie' mensen vermoordt, dan word ik instinctief ongemakkelijk", gaat Zinzen verder. "Onwillekeurig denk ik dan terug aan wat de ongewapende Jonathan Jacob is overkomen, ook om het leven gebracht door een 'elite'-eenheid. Je zou toch verwachten dat er op zijn minst een onderzoek wordt ingesteld om na te gaan of de agenten in Verviers er werkelijk alles aan gedaan hebben om de verdachten levend in handen te krijgen. Al was het maar om ze te kunnen ondervragen over andere betrokkenen. Let wel: het ging hier om verdachten, niet om door de rechter veroordeelde misdadigers."

"Doodstraf is afgeschaft"
Ook de drie terroristen die in Parijs een bloedbad aanrichtten, kunnen op genade rekenen. "In ons land en in Frankrijk is de doodstraf -net zoals in ieder ander beschaafd land- afgeschaft. Nergens staat vermeld dat dit niet geldt voor jihadisten. Of dat agenten op eigen houtje de doodstraf mogen uitvoeren, behalve dan in het geval van wettige zelfverdediging."

"Heel wrang"
"De lijst van vermoorde moordenaars wordt alleszins indrukwekkend lang: Osama bin Laden, Khadaffi, Saddam Hussein, en de tientallen door Amerikaanse drones 'uitgeschakelde' terroristen. Waarbij ook nog eens vele onschuldigen omkomen. Lijkt deze vorm van terreurbestrijding niet erg veel op terrorisme? De oorlog tegen het terrorisme heeft de oude bijbelse wet van oog om oog en tand om tand weer tot leven gewekt. Zo verlagen we ons tot het niveau van degenen die onze samenleving willen ontwrichten. Wrang. Zo winnen de terroristen alsnog. Al is het dan vanuit het graf. Heel wrang", besluit Zinzen. Hier kan u zijn volledige bijdrage lezen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.