Zaterdag 25/09/2021

Interview

Walter Van Steenbrugge bijt van zich af: "Ik heb nog nooit zelf een journalist gebeld"

Walter Van Steenbrugge. Beeld © belga
Walter Van Steenbrugge.Beeld © belga

Is advocaat Walter Van Steenbrugge te veel bezig met zijn ego, zoals de Orde van Vlaamse Balies suggereert? Hij weigert op dit soort polemiek in te gaan. 'Ik zou niet liever willen dan dat de journalisten wegblijven.'

Het pro-Deosysteem in ons land deugt niet, stelde Van Steenbrugge in De Zondag afgelopen weekend. Hij krijgt lik op stuk van de voorzitter van Orde van Vlaamse Balies. Zijn profileringsdrang brengt het goede werk van zijn confraters in diskrediet, zegt voorzitter Dominique Matthys.

U bent een nestbevuiler.
Van Steenbrugge: "De Orde van de Vlaamse Balies is conservatief. Ze wil niets veranderen, terwijl het systeem volgens mij onrechtvaardig is. Ik heb gewoon mijn visie uit de doeken gedaan. Iemand moet toch zeggen waar het op staat. Ik blijf erbij dat de beste advocaten moeten worden ingeschakeld voor eender welk proces. Daarom moet het pro-Deosysteem op de schop. Het kan toch niet dat er een onderscheid is qua kwaliteit van bijstand tussen vermogenden en niet-vermogenden?"

Dit was een geval van aan profileringsdrang, suggereert Matthys.
"Ik heb mijn rug gerecht, maar ik vind het vooral jammer dat voorzitter Matthys een dergelijk waardevol debat uit de weg gaat en op de man speelt. Zo komen we niet vooruit. Ik heb het beste voor met onze stiel. We moeten de hand in eigen boezem durven steken, maar blijkbaar is dat niet meer toegelaten. Soms moeten we durven erkennen dat we tekortschieten. Een rechtszaak is vandaag per definitie heel complex en vergt een multidisciplinaire aanpak. Dat geldt zeker ook voor pro-Deozaken."

Het legertje onbekende advocaten kijkt intussen met ongenoegen naar de vele media-optredens van u en enkele collega's. U doet het voor de gratis reclame, klinkt het.
"Ik heb de kritiek nog al gehoord. Het is typisch Vlaams dat iemand die een stelling inneemt en ze onderbouwt, onmiddellijk wordt afgerekend op profileringsdrang. Die kritiek op mijn persoon neem ik er dan maar bij. Maar voor mij is het de inhoud, het geleverde werk dat telt. Ik tracht me dagelijks ten gronde te verdiepen in elk dossier. Weet goed, ik heb nog nooit zelf een journalist gebeld. Ik zou niet liever willen dan dat ze wegblijven."

Toch zien we u regelmatig opduiken in de media.
"Oké, ik schrijf boeken en publiceer regelmatig een bijdrage op mijn blog. Ik word ook gevraagd door verschillende media, maar ben daar altijd selectief in geweest. Mijn doel is altijd om ons rechtsysteem zo duidelijk mogelijk uit te leggen, ten dienste van de burger. Het spijtige is dat vaak onvoldoende tijd en ruimte wordt geboden om de zaken voldoende te nuanceren en te duiden. De advocatuur en magistratuur hebben decennialang te weinig gecommuniceerd vanuit hun ivoren toren, en daar ging ik tegenin. Het staat andere advocaten vrij hetzelfde te doen."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234