Vrijdag 27/11/2020

Opinie

Walter Palmer weet nu zelf hoe het voelt om opgejaagd wild te zijn

'Tandarts en jager Walter Palmer ervaart nu zelf hoe het voelt om achtervolgd te worden door een onbegrijpelijke macht die groter en sterker is, net als de beminde Cecil de Leeuw.'Beeld AP

Louis Theroux is een Britse documentairemaker.

Zoals miljoenen mensen overal ter wereld deed het me verdriet te lezen dat Cecil, een beminde leeuw, in Zimbabwe door een Amerikaanse jager was gedood. Ik was in 2007 een paar weken in Zuid-Afrika, voor een documentaire over trofeeënjagers.

De man die Cecil de Leeuw heeft gedood, heet Walter Palmer, woont in Minnesota, is tandarts en vader van twee kinderen. Palmer heeft zich inmiddels verontschuldigd. Hij zegt dat hij niet wist dat Cecil een naam had. Hij beweert dat hij evenmin wist dat hij de wet overtrad door een dier te doden dat weggelokt was van het reservaat waar het leefde. Waarop je zou kunnen antwoorden: misschien had je dat wél moeten weten.

Cecil de Leeuw heeft met Vincent Van Gogh gemeen dat hij na zijn dood beroemder is dan toen hij leefde. Zijn fans in de sociale media bestoken de tandarts onverbiddelijk met kritiek. Palmer ervaart nu zelf hoe het voelt om achtervolgd te worden door een onbegrijpelijke macht die groter en sterker is.

Wat me opvalt, is hoe sterk Palmer lijkt op veel van de Amerikanen die ik in Zuid-Afrika heb ontmoet. Ze jaagden ook met pijl en boog en kwamen ook uit het Midwesten van de VS - er wordt daar veel gejaagd, vooral op herten. En net als Palmer probeerden ze zoveel mogelijk trofeeën te verzamelen. Maar anders dan Palmer, kozen mijn jagers voor de goedkopere optie van jachtboerderijen: privédomeinen waar het 'wild' gekweekt wordt voor de jacht. Dat heeft het voordeel (voor de jager, niet voor het dier) van de betaalbaarheid (in 2007 kostte een stekelvarken 230 euro, een buffel 12.900 euro enzovoort, een heel menu van halfwilde schepsels) en van het gemak: je hoeft je prooi niet dagenlang te achtervolgen, want het domein is omheind.

Louis Theroux.Beeld Imageglobe

Het feit dat Palmer Cecil met een kruisboog doodde, is ook interessant. In sommige jagerskringen wordt de jacht met pijl en boog als superieur beschouwd tegenover de jacht met vuurwapens. Je hebt er meer vaardigheid voor nodig. Ik heb ook horen vertellen dat dieren op wildboerderijen waar geen vuurwapens mogen worden gebruikt minder aan stress lijden, omdat ze geen knallen horen. Maar voor Cecil gaat dat niet op, hij leefde immers in het Hwange National Park.

Het andere opvallende feit aan de jacht met pijl en boog is dat ze moeilijker is, zodat de kans groter is dat het dier alleen maar wordt verwond en langzaam doodgaat. Dat verklaart waarom Cecil, aangeschoten door de kruisboog, nog 40 uur werd opgejaagd voor ze hem met een geweer afmaakten. Met pijl en boog op herten jagen, is misschien nog te verdedigen, het kan een traditie zijn, herten kun je eten... Maar de enige reden om met pijl en boog op leeuwen te jagen, is om op te scheppen. Het idee lijkt te zijn dat je het met een 'primitief' wapen opneemt tegen een gevaarlijk dier. Dat is nep, want de man met de boog heeft mannen met geweren achter zich.

Ik ben geen jager maar probeer niet al te kritisch te zijn over de jacht. Ik eet vlees en ben dus medeplichtig aan een voedselketen met praktijken waar ik liever niet te veel aan denk. Kan ik de jacht veroordelen zonder schijnheilig te zijn? Ik besef ook dat veel jagers aan natuurbescherming doen en dat de dood een onvermijdelijk deel is van het leven. Maar in dit geval zit er zoveel fout: de waslijst van dieren die Palmer wilde doden, hoe hij op een foto met bloot bovenlijf poseert terwijl hij een dood luipaard vasthoudt, biceps glimmend in de zon, het feit dat Cecil de Leeuw een gps-tag droeg.

Het is best mogelijk dat je bij tegenstanders van de jacht evenveel idioten zult vinden als bij de voorstanders. En zelfs de tegenstanders beseffen dat het niet echt consequent is om verontwaardigd te doen over een dier met een naam, terwijl niemand treurt over de slachting van minder fotogenieke schepsels. Maar consequent of niet, Cecil heeft een symboolwaarde voor wie vindt dat dieren meer respect verdienen. En terwijl ik een beetje medelijden heb met Palmer, nu zelf opgejaagd wild, voel ik veel meer mee met Cecil.

Copyright The Independent

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234