Woensdag 21/10/2020

Waalse politiek

Wallonië wil af van provincies; PS spreekt van "vaag akkoord zonder ambitie"

MR-voorzitter Olivier Chastel en cdH-voorzitter Benoit Lutgen.Beeld BELGA

De nieuwe Waalse regering MR-cdH die sinds vandaag in de steigers staat, stelt grote hervormingen voor. Ze gaat schrappen in de postjes en wil af van de provincies. De PS echter, lijkt weinig onder de indruk. "Na vier weken politieke impasse komen cdH en MR naar buiten met een akkoord zonder ambitie", klinkt het. 

"We willen de overvloed van structuren in Wallonië aanpakken. Daar horen ook de provincies bij. De geografische indeling blijft bestaan, maar we zullen het personeel dat voor de provincies werkt herschikken en inzetten waar ze écht het verschil maken. Ook de provincieraden schaffen we af. Dat zal een besparing van vele tientallen miljoenen opleveren", aldus de nieuwe bewindsploeg. 

MR en cdH zullen analyseren welke bevoegdheden kunnen worden overgedragen naar andere beleidsniveau. Er is sprake van de afschaffing van het provinciecollege - wat in Vlaanderen de bestendige deputatie is - en de provincieraad zou worden vervangen door een vertegenwoordiging van de gemeenten. Daarvoor is wel een tweederdemeerderheid nodig. Ook zullen er nog gesprekken met de Duitse Gemeenschap moeten volgen, vooraleer de kwestie definitief beslecht wordt. 

Beide partijen schuiven een drastische vermindering van de werkingskosten van publieke structuren. Daarin is sprake van een beperking van de mandaten en vergoedingen en een rationalisering van de structuren. Het loon van de ministers daalt met tien procent, de kost van de kabinetten gaat eveneens met tien procent omlaag, twintig pararegionale structuren verdwijnen, net als 200 bestuurdersmandaten.

"Niet leerling-tovenaar uithangen"

Bij de rationalisering willen MR en cdH de werkgelegenheid beschermen. De operatie moet middelen vrijmaken om in 2018 het kijkgeld af te schaffen. Dat zou gebeuren in een ruimere fiscale hervorming, waarbij ook de registratierechten, schenkingsrechten, successierechten en autofiscaliteit komen kijken.

Jobcreatie wordt de absolute prioriteit. Opleidingen zullen meer worden afgestemd op de arbeidsmarkt. Op milieuvlak zullen de nieuwe coalitiepartners een duurzame obligatie lanceren om bedrijven en kmo's te steunen richting korte ketens en minder CO2-uitstoot. Ook willen ze maatregelen opstarten voor "een Wallonië zonder diesel in 2030".

Het akkoord telt een dertigtal bladzijden, zonder veel becijferde doelstellingen. "We hebben geen maatregelen ingeschreven waarvan we niet zeker waren dat ze binnen de 24 maanden kunnen worden uitgevoerd. We hebben niet de leerling-tovenaar uitgehangen. De oefening is rigoureus uitgevoerd om de schuldenlast van Wallonië niet te verzwaren", aldus Chastel. 

"Dun en vaag, zonder ambitie"

"Na een crisis van vier weken, die Wallonië heeft lamgelegd, komen MR en cdH met een dun en vaag akkoord zonder ambitie. Dat allemaal voor dit resultaat", zo reageert de PS dinsdag op het kersverse regeerakkoord van de nieuwe Waalse regering van MR en cdH.

Dat de PS het nieuwe regeerakkoord afbrandt, zal weinigen verbazen. De manier waarop de partij een maand geleden door coalitiepartner cdH aan de kant werd geschoven, verklaart waarom er nu geen applaus klinkt op de PS-banken.

"De belangrijkste hervormingen waren al in volle voorbereiding in de vorige regering met PS en cdH. Dat geldt ook voor de diepgaande hervorming van de economische instrumenten, getrokken door Jean-Claude Marcourt, en voor de afschaffing van het kijkgeld dooe Christophe Lacroix", zegt PS-voorzitter Elio Di Rupo. "Meneer Lutgen kende die hervormingen. Hij eigent zich het werk toe dat geleverd werd door anderen. Het cdH lijkt de strategie van de koekoek toe te passen", stelt de PS-voorzitter.

Volgens Di Rupo heeft Lutgen de politiek aan Franstalige kant "gedestabiliseerd". Lutgen wil volgens Di Rupo ook pluimen op zijn hoed steken voor werk dat eigenlijk is gedaan door PS-ministers. "En op andere vlakken verwerpt hij dingen die hij enkele weken geleden nog zelf verdedigde. Dat is een schizofrene houding", stelt Di Rupo.

De PS maakt zich zorgen over de toekomst van Wallonië. "Het surrealistische discours van de nieuwe coalitie is niet geruststellend voor de toekomst van het gewest dat nood heeft aan ernstige en strikte leiders". Volgens Di Rupo zullen vooral de inwoners van Wallonië "verliezen door de politieke manoeuvres van het cdH".

PS-fractieleider in het Waals parlement, Christophe Collignon, van zijn kant vreest voor de institutionele verlamming van bepaalde dossiers die zowel behandeld worden in het Waals parlement als in het parlement van de Franse gemeenschap

Ecolo ziet meerdere positieve maatregelen in het nieuwe Waalse regeerakkoord van MR en cdH, vooral wat deugdelijk bestuur betreft. Achter de slogans en de goede intenties zien de Franstalige groenen echter veel vaagheid.

"Vaag", vindt Ecolo

Ecolo is tevreden met maatregelen rond ethiek, zoals de provinciehervorming en een verhoogde transparantie. "Deze crisis is begonnen met ethiek", zegt covoorzitter Patrick Dupriez. "Het doet ons plezier dat er maatregelen worden hernomen die wij al lang voorstellen. Andere zaken ontbreken dan weer, zoals het verbod op decumul tussen een lokaal uitvoerend mandaat en een job als parlementair."

De partij blijft naar eigen zeggen waakzaam: "cdH heeft zich nooit anders gedragen dan de PS, zij het minder uitgesproken", aldus Dupriez.

Ecolo heeft het er voorts moeilijk mee dat het regeerakkoord de nadruk legt op werk zonder te specificeren welk type jobs er dan moet komen. Ook concrete klimaatengagementen ontbreken. "Men zegt ons dat het akkoord van Parijs zal worden uitgevoerd. Heel goed maar hoe?", vragen de groenen. 

Lees ook: Nieuwe Waalse regering zet meteen mes in provincies

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234