Dinsdag 22/10/2019

Wallonië start school voor topambtenaren

Ambtenaren uit Franstalig België kunnen vanaf begin 2013 terecht in een Ecole d'Administration Publique. De ambtenarenschool moet de administraties helpen depolitiseren.

Wallonië werkt al ruim een decennium aan haar Ecole d'Administration Publique (EAP). Daarbij wordt steevast het voorbeeld van de Franse Ecole Nationale d'Administration (ENA) naar voor geschoven. In die elitaire Franse hogeschool wordt het gros van de hoge ambtenaren, politici en managers van overheidsbedrijven opgeleid. Ook president Hollande maakt deel uit van de zogenaamde énarques, net als zijn voormalige partner Segolène Royal.

De Waalse evenknie wordt echter een stuk bescheidener. De Ecole d'Administration Publique zal voor de vorming van haar studenten in onderaanneming met andere universiteiten en hogescholen werken. De EAP coördineert, maar de opleidingen vinden ergens anders plaats.

De instelling richt zich niet alleen tot contractuelen en statutaire ambtenaren van het Waals gewest en de Franse gemeenschap, maar ook tot lokale ambtenaren. De overheidswerknemers moeten wel een managementfunctie hebben of ambiëren.

De oprichting van de school hangt samen met de ambitie van minister Jean-Marc Nollet (Ecolo) om de administraties te depolitiseren. Om dat te realiseren komt er een mandaatsysteem voor hoge ambtenaren. Het gaat om mandaten van vijf jaar die gelijklopen met een legislatuur. Wie in aanmerking wil komen voor een topfunctie, zal een opleiding moeten volgen en een examen afleggen. Wie slaagt, krijgt een certificaat overheidsmanagement. Uit de kandidaten die het certificaat bezitten, zal gerekruteerd worden.

De EAP is nog niet operationeel, de eerste opleidingen starten vanaf het eerste semester van 2013. Een directrice is er al wel: Isabelle Kuntziger. De juriste van PS-signatuur werkte jarenlang bij Fedasil, daarvoor was ze actief bij het Rode Kruis. De organisatie start met een budget van 400.000 euro. Op termijn moet dat oplopen tot 5 miljoen.

Het grootste discussiepunt was de locatie van de hoofdzetel. Vandaag keurt de Waalse regering normaal gezien Namen als vestigingsplaats goed, die het haalde van Charleroi. De EAP krijgt een dertigtal medewerkers. De lessen zullen zowel in Namen en Charleroi, als in Luik, Bergen en Brussel doorgaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234