Wallonië probeert Brussels Airlines naar luchthaven Charleroi te lokken
Waals minister van Transport André Antoine:
Waals transportminister André Antoine roept Brussels Airlines op om naar de luchthaven van Charleroi te komen. Beide partijen hebben al met elkaar onderhandeld, evenwel zonder resultaat.
door Emmanuel Vanbrussel
Brussel l Voor Brussels Airlines komen de avances van Charleroi goed van pas om bij thuishaven Zaventem een lagere passagierstaks en meer plaats voor langeafstandsvluchten te bedingen.
Directeur Marcel Buelens van de Charleroise luchthavenuitbater BSCA verklaarde in La Libre Belgique dat de luchthaven van Charleroi sinds enige tijd in gesprek is met Brussels Airlines over bepaalde toeristische vluchten. Geert Sciot, woordvoerder van Brussels Airlines, bevestigt: "In de luchthaven praat iedereen met iedereen. Tot wat dat kan leiden, kan ik niet zeggen."
De luchthaven van Charleroi beschikt sinds drie weken over een nieuwe terminal. Uitbater BSCA wil graag nieuwe bestemmingen aanbieden, bovenop het aanbod van Ryanair. Buelens: "Het is moeilijk om Brussels Airlines te overtuigen omdat de luchtvaartmaatschappij in Brussel een internationaal netwerk heeft. Maar ons argument is dat ze jaarlijks een besparing van 54 miljoen euro kan realiseren indien ze 2 miljoen passagiers in Charleroi brengt. Misschien voor vluchten naar Palma of Turijn", suggereerde hij.
Ook bestemmingen als Nice, Napels of Bordeaux kunnen voor mogelijke nieuwe lijnen vanuit Charleroi zorgen, volgens BSCA.
Ook Waals minister van Transport André Antoine (cdH) wil Brussels Airlines naar Charleroi lokken. "Brussels Airlines moet naar Charleroi komen, want dat zou de luchtvaartmaatschappij tientallen miljoenen euro's opbrengen", zegt hij in La Dernière Heure. "De passagierstaks bedraagt 2,20 euro in Charleroi en 28,80 euro in Brussel. De rekening is makkelijk te maken voor werkgevers. Het zou ook een goede zaak zijn voor de passagiers, want zij zullen minder moeten betalen voor hun tickets en krijgen meer bestemmingen."
Antoine wijst er ook op dat het Waalse gewest aandeelhouder is van Brussels Airlines. "Wij hebben dus een kaart om uit te spelen. Dat geldt niet voor de Vlamingen." Volgens Antoine belet op termijn ook niets dat "Brussels Airlines voor sommige gevallen zou kunnen vertrekken vanop Luik". De Waalse minister verzekert Vlaanderen evenwel dat het debat niet communautair is. "De Vlamingen kunnen de luchthavens van Deurne en Oostende gebruiken, die zowat 300.000 passagiers bedienen."
Dat Brussels Airlines daadwerkelijk naar Charleroi zou verhuizen, lijkt op korte termijn uitgesloten. Maar Brussels Airlines kan de avances van Charleroi wel als strategische bonus gebruiken om bij Brussels Airport, de luchthavenuitbater van Zaventem, gunstiger voorwaarden te bedingen. Brussels Airlines en Brussels Airport zitten in een huwelijk waarin de spanningen wel eens durven op te lopen. Brussels Airlines is de 'home carrier' en de belangrijkste klant van Brussels Airport, maar voelt zich gepasseerd omdat de luchthavenuitbater zijn tijd en geld vooral in de - met veel gedruis aangekondigde - nieuwe lagekostenterminal lijkt te stoppen. "Het wordt tijd dat Brussels Airport ook iets doet voor de aanbieders van langeafstandsvluchten", zegt Etienne Davignon, voorzitter van Brussels Airlines in La Libre.
"Voor langeafstandsvluchten dreigt er plaatsgebrek. Wij vragen daarom meer operationele efficiëntie", verduidelijkt Sciot. Brussels Airlines wil ook de passagierstaks op Zaventem naar beneden. Sciot: "Brussels Airport is duur in vergelijking met Europese luchthavens van dezelfde grootte. Wij hebben geïnvesteerd om de prijzen naar beneden te halen, nu is het aan de luchthavenuitbater om hetzelfde te doen. Dat zou niet alleen de klanten van Brussels Airlines maar ook die van maatschappijen als Jetairfly en Thomas Cook ten goede komen."
Wij hebben een kaart om uit te spelen. Dat geldt niet voor de Vlamingen