Donderdag 01/06/2023

NieuwsOverstromingen

Wallonië op zoek naar maaltijden, huizen en centen voor slachtoffers

Een inwoner van Trooz ruimt het puin. Beeld AFP
Een inwoner van Trooz ruimt het puin.Beeld AFP

Dat de nood in sommige Waalse gemeenten zeer hoog is na de hevige overstromingen van tien dagen geleden, mag duidelijk zijn. Duizenden mensen zoeken een onderkomen en voedsel. Tientallen getroffen gemeenten zoeken geld om de heropbouw te financieren.

JBG

Wallonië likt zijn wonden. Nu het water overal is weggetrokken, wordt de ravage duidelijk en blijkt ook dat de levensomstandigheden voor duizenden mensen zeer penibel geworden zijn. De korpschef van de politiezone Vesder onthulde bij VRT dat liefst 9.000 inwoners van Pepinster en Verviers op zoek moeten naar een ander onderkomen. Hun huizen zijn te zwaar beschadigd. Ook heel wat mensen zagen hun enige wagen tijdens de overstroming wegdrijven. “En in bepaalde straten zal men nog maanden geen gas meer kunnen gebruiken”, aldus de korpschef.

Zelfs basisbehoeften als eten en drinken is voor de inwoners van sommige gemeenten in de provincie Namen en Luik geen evidentie. In de dorpjes Celles, Dave en Ham-sur-Sambre was er dit weekend nog geen drinkbaar water. En ook in andere gebieden komt er nog troebel water uit de kraan. In de zwaar getroffen gemeente Trooz nabij Chaudfontaine is het Rode Kruis dit weekend dan weer begonnen met het uitdelen van warme maaltijden. “We rijden momenteel rond met bestelwagens om het voedsel te bedelen”, klinkt het. “Maar we bekijken of we ook foodtrucks kunnen zetten op centrale plaatsen.” Het Rode Kruis wil de actie in Trooz de komende dagen graag uitbreiden naar andere gemeenten, maar heeft daarvoor naar eigen zeggen veel middelen nodig. “Als je weet wat een warme maaltijd bij een cateraar kost en je moet zo’n maaltijden gedurende weken aan tienduizend gezinnen geven, dan gaat het over een behoorlijk budget. Dat is dan ook een van de zaken waar het 2525-hulpfonds voor wordt gebruikt.”

Ondertussen buigt de Waalse overheid zich over de zware klus om de getroffen gemeenten zo snel mogelijk opnieuw op te bouwen. Straten, bruggen, rioleringen, nutsvoorzieningen, bedrijven, huizen,... Het zal allemaal opnieuw aangelegd of hersteld moeten worden. Minister-president Elio Di Rupo (PS) kondigde zaterdag aan dat zijn regering alvast twee miljard euro zal vrijmaken voor de wederopbouw. 800 miljoen euro zal uit het coronafonds komen dat de EU aan Wallonië ter beschikking heeft gesteld. Dat geld was nochtans voorzien voor speciale projecten om de economie te herlanceren, maar in dat plan zal de Waalse regering nu moeten schrappen. 200 miljoen euro komt rechtstreeks uit de schatkist en zal in een rampenfonds gestoken worden waarmee burgers snel vergoed kunnen worden voor geleden schade. Voor het resterende miljard trekt Wallonië de financiële markt op voor een lening.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234