Donderdag 13/08/2020

Wallonië krijgt superuniversiteit

BRUSSEL

De UCLouvain wordt één universiteit met vier entiteiten, verdeeld over vijf campussen. Het gaat om de UCL in Louvain-la-Neuve en Woluwe, de FUCaM in Bergen, de FUNDP in Namen en de FUSL in Brussel. Het geheel verzamelt 42 procent van de studenten in de Franse Gemeenschap.

Het ‘Projet-Louv4in’, een bijzonder ambitieus plan om de vier katholieke universiteiten van Wallonië onder één koepel te brengen, zag in 2007 het levenslicht. De Université Catholique de Louvain (UCL, Louvain-la-Neuve en Woluwe), de Facultés Catholiques de Mons (FUCaM, Bergen), de Facultés Notre-Dame de la Paix (FUNDP, Namen) en de Facultés Saint-Louis (FUSL, Brussel) werkten op dat moment al drie jaar goed samen binnen de ‘Académie Louvain’, al bleef die samenwerking grotendeels beperkt tot gemeenschappelijk onderzoek. Om ook de onderwijsactiviteiten samen te brengen, vond men de superuniversiteit uit, die zou ontstaan in de schoot van de Académie Louvain. Een voorstel voor een passende naam was er van meet af: UCLouvain. “De grote universiteit wordt genoemd naar de grootste speler in Louvain-la-Neuve, maar dat betekent niet dat de andere campussen verdwijnen”, aldus een woordvoerder van Projet-Louv4in. “UCLouvain wordt een instelling met vier entiteiten, maar één juridische persoonlijkheid. Nu, het hele plan was uiteraard gebaseerd op het fiat van de universiteitsorganen van de vier bestaande universiteiten.”In de voorbije dagen keurde de algemene vergadering van drie van de vier spelers het plan goed, het bleef wachten op het antwoord van de UCL. Deze week zetten ook de raad van beheer en de academische raad van Louvain-la-Neuve het licht op groen. Tot grote opluchting van de vier rectoren Bernard Coulie (UCL), Michel Scheuer (Namen), Christian Delporte (Bergen) en Jean-Paul Lambert (Saint-Louis).“Een van de belangrijkste stappen is gezet. Nu kan de strategische werkgroep doorgaan met het uitwerken van de praktische zaken”, glundert de Naamse rector Michel Scheuer, op dit moment voorzitter van de Académie Louvain. “Er staat ons evenwel nog enorm veel werk te wachten, vooral op juridisch vlak. We moeten statuten schrijven en het hele werknemerskader harmoniseren. Een grote, maar geweldige uitdaging.”De nieuwe universiteit zal ook een charter aannemen, dat opgesteld werd door een groep professoren van de vier instellingen. Het goedgekeurde bestuursschema voorziet een raad van beheer, een rectorale raad en een academische senaat. Er is eveneens een basisovereenkomst over de belangrijkste principes voor personeel en begroting.

120 nationaliteiten

Wie de rector van de superuniversiteit wordt, staat nog niet vast. Scheuer: “De vier huidige rectoren worden automatisch vicerector van hun entiteit. Het is de bedoeling dat de strategische werkgroep tegen 2010 een kandidaat-rector voordraagt.”De superuniversiteit wordt de grootste universiteit van Wallonië, met “in totaal 1.030 jaar aan academische ervaring”. Ze zal plaats bieden aan 388 studierichtingen en 120 verschillende nationaliteiten, er zullen 4.958 mensen werken, 42 procent van alle studenten van de Franse Gemeenschap zal er les volgen. Het katholieke bolwerk laat het fusieverband tussen de Université de Liège (ULg) en de Faculté Universitaire des Sciences Agronomiques in Gembloers ruim achter zich. Het derde blok wordt de Université Libre de Bruxelles (ULB), die gaat associëren met twee kleinere universiteiten in Henegouwen, de Université de Mons-Hainaut en de Faculté Polytechnique de Mons.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234