Zondag 27/09/2020

Wallonië investeert 1 miljard euro om huizen groener te maken

Met renteloze leningen voor energiebesparende verbouwingen en forse investeringen in openbare gebouwen wil de Waalse regering de huizenkwaliteit ten zuiden van de taalgrens drastisch opkrikken. Kostprijs: 1 miljard euro.

Wallonië telt ongeveer 1,5 miljoen woningen, waarvan bijna de helft zich in 'gemiddelde tot zeer slechte staat' bevindt. Tijd voor een grondige kwaliteitsinjectie, oordeelde Waals minister van Energie en Wonen Jean-Marc Nollet (Ecolo). De middelen werden al gereserveerd in het kader van het Waalse Marshallplan 2.vert en op Nollets eigen begroting, maar worden nu omgezet in een ambitieuze batterij maatregelen.

Opvallendste in het rijtje is het opzetten van een partnerschap tussen de overheid en de Waalse huishoudens. Daarbij kunnen particulieren die hun huis energiezuiniger willen maken naast de bestaande premies voortaan ook renteloos lenen. De maatregel geldt niet voor de 10 procent hoogste inkomens, maar zowat iedere andere Waalse huiseigenaar kan zijn energiebesparende verbouwingen zo voor 100 procent laten financieren door de overheid. "De terugbetaling gebeurt dan met het geld dat men bespaart op zijn energiefactuur", klinkt het. In totaal trekt Nollet hiervoor een half miljard euro uit.

Om het systeem gebruiksvriendelijk te maken werden zogenaamde 'energieboeketten' ontwikkeld. Zo kan een gezin kiezen voor een bepaalde combinatie van ecologische ingrepen, gaande van dak, muur- of vloerisolatie tot de installatie van zonnepanelen en warmtepompen. Om zo veel mogelijk mensen te bereiken, wordt een legertje van 250 'Ecopasseurs' ingeschakeld die bij particulieren thuis een energieaudit opmaken en hen verder begeleiden bij de planning en uitvoering van de werken.

Naast de private woningmarkt moeten ook de Waalse openbare gebouwen een stuk ecologischer worden. Voor de renovatie van het huidige publieke gebouwenpark en de bouw van nieuwe duurzame sociale woningen trekt de minister nog eens 450 miljoen euro uit.

'Inhaalbeweging'

Met de steunmaatregelen hoopt Nollet de bouwsector een forse duw in de rug te geven. Hij gaat ervan uit dat het aantal werven voor energiebesparende werken tegen in 2014 zal stijgen tot 450.000. Om daarvoor voldoende werkkrachten te vinden, plant de Waalse overheid 2 miljoen uren extra opleiding en zullen zogenaamde 'groene jobs' in de bouw- en renovatiesector feller worden gepromoot. Het budget daarvoor bedraagt bijna 69 miljoen euro.

Het plan van 1 miljard dat Nollet gisteren in Le Soir bekendmaakte, moet wel nog door de volledige Waalse regering worden goedgekeurd. Bij minister-president Rudy Demotte (PS) beaamt men alvast dat Nollet met zijn plannen binnen de al goedgekeurde budgetten blijft.

Op het kabinet van Minister van Wonen Freya Vanden Bossche (sp.a) spreekt men over een "zeer mooi plan". "Maar het gaat om een inhaalbeweging ten opzichte van Vlaanderen. Als je de de budgetten van de Vlaamse renovatiepremie en de isolatiepremies bij elkaar telt, kom je ook aan 1 miljard euro", zegt woordvoerder Gorik Van Holen. "Het systeem van renteloze leningen bestaat in Vlaanderen niet, maar de Vlaamse overheid stelt zich wel garant voor de goedkope leningen die het federale Fonds ter Reductie van de Globale Energiekost aanbiedt."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234