Vrijdag 17/09/2021

Wallijn bokst voor de WBU-wereldtitel

Rome.

eigen berichtgeving

Amper één week na de wereldtitelkamp van Daniella Somers in Deurne stapt er alweer een landgenoot in de ring om een gooi te doen naar een wereldgordel. Dirk Wallijn bokst vanavond in Rome tegen Vincenzo Cantatore om de WBU-titel bij de supercruisers (-94 kg). Voor de West-Vlaming, die al tweemaal tevergeefs streed om de Europese titel, is het zijn eerste kamp om een wereldtitel. Sinds de Tweede Wereldoorlog boksten maar een handvol Belgen om een wereldtitel. Op 20 februari 1976 in Puerto Rico stond Jean-Pierre Coopman vijf ronden in de ring tegenover Mohammed Ali. Op 2 juni 1989, deed Jean-Marc Renard een gooi naar de wereldtitel pluimgewichten, WBA-versie. De Waal stond voor op punten tegen Antonio Esparragoza, maar de Venezolaan beëindigde Renards titeldromen in de zesde ronde met een ko.

In 1993 liepen er plots twee wereldkampioenen rond in ons land. Patrick Vungbo en Franco Wanyama werden beiden WBF- kampioen, respectievelijk bij de superwelters en de cruisers. Beiden slaagden er echter niet in om het kleinood te verdedigen. De eerste werd geklopt door Nyakana. Geen erg. De WBF-titel was slechts een tussenstap naar Vungbo's gooi naar de Europese kroon. Wanyama gaf de titel op om voor de vacante Gemenebest-titel te boksen. Dat zegt genoeg over de waarde die aan deze WBF-gordel werd gehecht.

Vroeger had je in de bokssport acht gewichtsklassen met één wereldkampioen. Dat is verworden tot 14 bonden met elk hun kampioen in 17 gewichtscategorieën. Aan de titel bij de WBA (World Boxing Association), de WBC (World Boxing Council) en de IBF (International Boxing Federation) wordt nog het meeste waarde gehecht, alhoewel de uitslag van de kamp Lewis-Holyfield (onbeslist, nadat Lewis ongeveer dubbel zoveel slagen had uitgedeeld dan Holyfield) van het vorige weekeinde de reputatie van die drie ook niet ten goede komt. Meteen daaronder kan de WBO (World Boxing Organisation) worden geplaatst, dan volgen er tien bonden met veelklinkende namen, maar veel minder inhoud.

Bovenaan die lijst kan de WBU (World Boxing Union) worden geplaatst, de bond waarbij Wallijn voor de wereldtitel gaat bij de supercruisers. Die gewichtsklasse tot 94 kg bestaat alleen in de WBU. "Maar", zegt Wallijn, "ook de andere bonden gaan die overnemen."

Hoewel de partij binnen een 'kleinere' bond plaatsvindt, krijgt hij met Vincenzo Cantatore een tegenstander van Europees niveau tegen. "Het is een gerespecteerd bokser", vertelt hij. "Hij is Italiaans kampioen en bokste al eerder voor de Europese titel, maar verloor." Ook Wallijn poogde al tevergeefs, tot tweemaal toe, de Europese titel te veroveren. De eerste maal was in 1996, toen hij tegen een rechtse van de Nederlander Eddy Smulders opliep. Een jaar later moest hij zijn meerdere erkennen in de Brit Johnny Nelson.

De voorbereiding op de titelkamp verliep voor de Oostendenaar vrij amateuristisch: de onderhoudsman moest het 's ochtends voor, en 's avonds na zijn werk doen. Voor de kamp zal hij verlof nemen. "Mijn werkgever is redelijk soepel", vertelt Wallijn. "Maar feitelijk is het een schande dat je in dit land niet van de bokssport kan leven." De bokser krijgt wel wat geld toegestoken van Afbraakwerken Thijs om hun naam en faam te gaan verkondigen, maar dat volstaat niet. "Mocht ik de titel veroveren zal er wel wat meer geld in het laatje komen, maar ik twijfel eraan of je van het boksen je beroep kan maken in België."

In het begin van zijn profcarrière in 1994 kreeg Wallijn een aanbod om naar Engeland te gaan, maar dat weigerde hij. "Ik moest alles laten staan. Ik was gehuwd, had werk." Dat zomaar opgeven zag hij niet zitten. Dus bleef hij in het land waar de bokssport op een laag pitje brandt. "Na de oorlog had je in Oostende meer dan 30 profboksers, nu sta ik alleen. In andere sporten heb je koplopers, zoals bijvoorbeeld een Museeuw. Die ontberen wij, en vandaar misschien ook dat gebrek aan interesse."

Wallijn is ondertussen 33. "Mocht ik verliezen, dan zou het een serieuze gemiste kans zijn. Ik draai geen tien jaar meer mee. Maar ik wil nog niet praten van stoppen. Ik wil eerlijk zijn tegenover de sport. Het boksen heeft me ook veel gegeven."

Freddy Carremans

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234