ReportageAdil El Arbi en Bilall Fallah
‘Wajow’, zo maak je goedkoop een film volgens Adil El Arbi en Bilall Fallah
Wajow is de gloednieuwe workshop van regisseurs Adil El Arbi en Bilall Fallah. Ze willen Brusselse tieners leren hoe ze met weinig middelen documentaires en videoclips kunnen maken. “Onze job is de coolste ter wereld.”
Onder luid applaus van de deelnemers worden regisseurs Adil El Arbi en Bilall Fallah onthaald op hun eigen ‘academy’. Afgepeigerd van een nachtshoot komen de twee heren in de zaal van het Brusselse Capital vzw aan. Al valt er van vermoeidheid weinig te merken. Met de gebruikelijke schwung en nonchalance vertellen ze over hun avonturen in de Verenigde Staten. Atlanta, waar de twee lange tijd de regiestoel bekleedden, noemen ze “het Charleroi van de VS”. En Will Smith? “Die kan alles”. Hun job bestempelen ze als “de coolste ter wereld”. Ondanks alle spannende dingen die voor hen gebeuren overzee, voelt Brussel nog steeds als thuiskomen, zo zeggen ze zelf. Waarop de tieners opnieuw enthousiast beginnen te klappen.
El Arbi en Fallah zijn hier voor Wajow, een nieuwe reeks workshops. Samen met vzw Hakuna en elektronicaconcern Samsung richten ze zich op een divers publiek van vijftig Brusselse jongeren. De bedoeling? Deze tieners leren hoe ze op een eenvoudige en goedkope manier zelf videoclips of documentaires kunnen maken.
Het project moet ook voor meer diversiteit in de filmwereld zorgen. Dat daar nog een weg is af te leggen, hebben beide Brusselaars al ondervonden. “Toen we voor onze film Black op zoek gingen naar een diverse cast, merkten we dat castingbureaus daar niet op voorbereid waren”, vertelt Fallah. “We deden daarom aan street casting. Dat is mensen van de straat plukken en auditie laten doen. Toen viel op hoeveel talent hier in Brussel rondloopt. Die mogen niet door de mazen van het net glippen. Met de academy willen we zulke jongeren wegwijs maken in de filmwereld.” De twee zijn alvast tevreden over de opkomst. “Kijk eens naar al die nationaliteiten hier, fantastisch.”
Dat ze hun kennis in Brussel komen delen is niet toevallig. Het was hier dat de twee zelf een filmopleiding volgden. Film combineert volgens hen al hun interesses: muziek, techniek en acteren en scenario’s. Het perfecte medium om je ding te kunnen doen, zo menen ze.
“Met enkel goede punten op school geraak je er niet”, fluistert El Arbi tegen het publiek. “Op de schoolbanken hadden we misschien meer buizen dan de andere leerlingen, maar we maakten kortfilms als gekken”, vertelt hij verder. “Wees niet bang om veel te maken, te experimenteren en eens tegen de lamp te lopen. Je eerste films moet je niet meteen op het vliegtuig richting Hollywood zetten”, adviseert El Arbi. Hij geeft wel toe dat hij van kinds af een heel stappenplan had om snel in Amerika door te breken. Maar na mailverkeer met auteur Dirk Bracke bleek dat het boek dat hij wou verfilmen al een verfilming kreeg. “Mijn plan lag aan diggelen!”
Een en al oor
De vijftig jongens en meisjes zijn een en al oor. Zodra er ruimte is voor vragen, steken ze van wal.“Wanneer maakte je de klik om voor film te gaan? Hoe begin je aan een scenario? Wat was je plan B?” De regisseurs houden pas op met antwoorden geven als de organisatie uit tijdsdruk het vragenrondje afsluit. Vanaf volgende week start een resem workshops. Daarin gaat het over het hele proces van scenario’s schrijven tot en met een film draaien en uitbrengen.
Van de ongeveer vierhonderd aanmeldingen werden vijftig jongeren zorgvuldig uitgepikt. Het belangrijkste criterium? Passie voor film. “Voor mij is het écht een kans”, vertelt Samy (14). “Film en regie is mijn ding. Zo goed als alle genres kunnen me bekoren. Dat er meer diversiteit voor en achter de camera moet komen, vind ik een fantastische missie. Ik ben dankbaar dat ik hieraan kan beginnen. Alleen zou het me moeilijk lukken. Ook in mijn omgeving is niemand in de filmwereld thuis.”
Jansher (20) droomde al van in Afghanistan over een carrière in de filmwereld. “Nu zal ik mensen leren kennen en scenario’s leren schrijven waardoor ik die droom kan waarmaken”, reageert hij. Hij ziet zichzelf als scenarist, maar ook de regie in handen nemen op de filmset ziet hij wel zitten. “Via Instagram botste ik op het project. Toen ik het zag passeren, heb ik niet getwijfeld.”
“Onze eerste sessie moest vooral de neuzen in dezelfde richting zetten en jongeren goesting doen krijgen in de volgende weken”, vertelt Mathias Sourbron van vzw Hakuna, een filmacademie die inzet op etnische diversiteit. “Onder het toeziend oog van Adil en Bilall zullen de jongeren begeleiding krijgen van vier coaches. In de tien workshops zullen ze praktische zaken leren over film maken. Veel daarvan zal gaan over hoe ze met hun smartphone een film kunnen maken. Extra materiaal zoals drones kunnen we natuurlijk ook voorzien”, aldus Sourbron.
“Niet enkel het filmen, maar ook het geluid en het monteren kan via de smartphone. Vaak zit de oplossing al in hun broekzak”, zegt Aron Wils van Samsung.
Toekomstplannen
Het project is gloednieuw. Toch lopen de bezielers al warm voor volgende edities. “We merkten dat er een enorme vraag was. We hebben ook vertrouwen in onze partners, waardoor we echt overtuigd zijn dat dit het begin is van iets moois”, vertelt Sourbron.
Over hun eigen toekomstplannen willen El Arbi en Fallah alvast het volgende kwijt: “We draaien momenteel een film in Brussel. De werktitel is Rebel. Het is een coming of age-verhaal: een twaalfjarige bevindt zich in getouwtrek tussen goed en kwaad. Welke richting gaat hij met zijn leven uit? Het belooft heel cool te worden!” Eerder werd al bekend dat het duo de film Batgirl zal regisseren.