Maandag 26/10/2020

Waes troeft Wauters af in spannende ontknoping

Beeld Wauters vs. Waes

Tom Waes heeft de rolstoelmarathon op het bergachtige eiland Lanzarote gewonnen. Daarmee komt met de laatste opdracht de eindstand van het tv-duel 'Wauters vs. Waes' op 4-5 te staan. De minder sportieve Wauters deed het verrassend goed dankzij een erg intensieve training voor de finale van het programma en ondanks zijn schouderblessure. Maar de presentator moest het toch afleggen tegen een iets sterkere Waes, die een pak sneller over de eindstreep reed.

Het tv-programma op Eén en VTM hield de voorbije tien weken een recordaantal kijkers aan het scherm gekluisterd. De twee presentatoren verschenen aan het begin van deze uitdaging op de luchthaven, klaar voor een vlucht naar Lanzarote. Dat eiland heeft een symbolische betekenis omdat atleet Marc Herremans er verlamd raakte na zijn ongeval. Het competitiebeest kwam meteen in Waes naar boven toen hij Wauters over zijn trainingsschema uithoorde.

Wanneer Koen opbiechtte dat hij stiekem op vakantie op de rollen geoefend heeft, besefte Waes dat zijn overwinning niet makkelijk zou worden. Nog voor ze naar het hotel gingen, konden de twee het niet laten zich aan een eerste verkenning van het eiland te wagen. Bij het korte ritje tussen de prachtige bergen van Lanzarote nam de angst bij de twee tv-helden enkel toe.

In het hotel worden ze opgewacht door handcycler Marieke Vervoort, die al een gouden en zilveren medaille in de wacht sleepte op de Paralympische Spelen. De ervaren rot wond er bij hun aankomst geen doekjes om: "ge gaat afzien, jong." Om de ervaring compleet te maken, moesten de mannen de rest van hun verblijf zich in een rolstoel verplaatsen. Dat waren de twee na hun pauze toch wat verleerd.

Beeld PHOTO_NEWS
Paralympiër Marieke Vervoort.Beeld VTM

De tweede dag op het eiland kregen de presentatoren een extra trainingsessie met een persoonlijke coach. Claude Issorat, een atleet die al zeven gouden medailles op zijn naam heeft staan, mocht Wauters bijstaan. Marieke kreeg de opdracht Waes gerust te stellen. Issorat hielp meteen zijn pupil zich op zijn grootste angst te concentreren: de hellingen. Die onthulden Wauters' gebrek aan techniek.

Tom kreeg weer wat meer zelfvertrouwen eens hij aan zijn training kon beginnen en was Marieke dankbaar om haar tips. Ook hij moest nog zijn techniek wat bijschaven. Brute kracht moet gedoseerd worden. Marieke maakte zich tijdens die eerste trainingssessie zorgen om haar poulin: "Tommeke, Tommeke, wat doe je nu?" Waarop een uitgeputte Waes nog gevat kon antwoorden: "Stoempen, begot."

De volgende dag startte iets gemoedelijker. Wanneer de kandidaten moesten ploeteren om in het busje te raken op weg naar een mysterieuze ontmoeting met atleet Marc Herremans, was het hilariteit alom. Tijdens het ritje durfde Wauters Waes alvast wat uit te dagen door de overwinning al op te eisen. Maar naarmate de rit vorderde en ze aan de beklimming van een gigantische berg begonnen, keerde de sfeer om. Wauters kon eerst nog grappen dat ze aan de voet van de Mont Ventoux stonden, maar het lachen verging hem snel. Hij noemde Herremans zelfs klaar voor het gesticht net voor ze de paralympiër bovenop de berg ontmoetten waar de atleet zijn ongeval heeft gehad. Als een zieke Herremans, vandaar de hese stem, duidelijk maakte dat ze dit gevaarte niet opmoesten, slaakten de twee presentatoren een zucht van opluchting.

Paralympiër Marc HerremansBeeld BELGA

Herremans heeft zelf nog vaak getraind op het echte parcours van de marathon en liet de twee kennis maken met 'El Golfo'. De grootste uitdaging van het parcours werd al snel duidelijk: een helling van meer dan 4 procent. Achteraf leek de eerste ontmoeting met 'El Golfo' Waes schrik te hebben aangejaagd, bij Koen had dit net het omgekeerde effect.

Bij het klaarmaken op de dag van de wedstrijd kwam redelijk snel aan het licht dat het menens was voor beide kandidaten. Maar de voorbereiding liep niet zoals verwacht: een overmoedige Wauters maakte tijdens een afdaling een valpartij waarbij zijn fiets beschadigd raakte. Een snelle herstelling ervan voor de start was nodig. Vervolgens moest een zieke Marc afgevoerd worden naar een arts, maar 'the show must go on'. Marieke sprak daarom beide marathonrijders de laatste bemoedigende woorden toe, waarop het startsein werd gegeven. Tom begon dapper door zichzelf moed in te spreken en te herhalen dat hij zijn eigen race moest rijden.

Wauters raakte meteen achterop door zijn beschadigde fiets, die duidelijk scheef naar links trok. Omdat Waes er het ritme wist in te houden, bleek Koen al snel een vogel voor de kat te zijn. Claude moest al snel ingrijpen en zijn poulain helpen door aan de fiets te sleutelen. Een probleem dat gelukkig makkelijk te herstellen bleek. De voorsprong tussen de twee was op dat moment niet zo groot en Waes hield de spanning erin door al voor de helling te klagen over verzuurde spieren. Dankzij mentale kracht wist hij toch een gat van één kilometer te slaan met zijn achterligger. Een kreunende en uitgeputte Waes haalde de eerste keer de top, wat een mentale dreun voor Wauters betekende. Hij probeerde de achterstand in te halen met een onbezonnen snelle afdaling.

Wauters verloor de moed helemaal toen Tom uit het zicht verdween. En met de mededeling van Marc dat zijn tegenstander 16 minuten voorsprong had, was het kalf verdronken. Wauters leek gebroken, ook al probeerde hij zichzelf op te peppen door te zingen. Koen zag de bui al hangen. "Ik ben al blij als ik tot de finish rijd."

Onder gejuich begon Waes aan de laatste lus en wanneer hij Koen (die nog acht km moest rijden) kruiste, wisten we wie de winnaar was. Tom vloog Herremans om de nek bij de finish en nam met gepaste trots de felicitaties van Marieke in ontvangst. Koen reed de wedstrijd nog op karakter uit.

De vriendschappelijke knuffels en respectvolle woorden aan de finish tussen de twee waren de mooist denkbare afsluiter van dit spectaculaire tv-duel. "Het was te zwaar", gaf een nederige Wauters toe. En zoals Claude benadrukte, toch een mooie prestatie van beiden want niet veel mensen zouden hen het kunnen nadoen. De medaille-uitreiking was niet zo elegant door de intussen stramme spieren van de presentatoren, maar daarom niet minder aangrijpend. Waes maakte een mooi gebaar door na een spannende strijd van tien weken zijn tegenstander uit te nodigen op zijn eerste podiumplaats.

Beeld VTM
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234