Woensdag 28/07/2021

Wachttijd kinderpsychiater gemiddeld 47 dagen

Hoewel de Centra Geestelijke Gezondheidszorg (CGG) verplicht zijn suïcidale jongeren binnen de 24 uur te screenen, is dat amper haalbaar. Reden zijn de blijvend grote wachttijden, een tekort aan kinderpsychiaters en structurele onderfinanciering.

“Het lukt de centra ternauwernood om die prioritaire cliënten snel te zien, maar dat zal zelden door een kinderpsychiater gebeuren”, zegt Peter Emmery van de Vlaamse Vereniging voor Kinder- en Jeugdpsychiatrie (VVK).De lange wachttijden voor jongeren in de CGG’s zijn een oud zeer. Uit de jongste cijfers van Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) op een parlementaire vraag van Peter Gysbrechts (Open Vld) blijkt dat de gemiddelde wachttijd in 2008 in de kinderteams van de CGG’s tussen een eerste gesprek en daaropvolgende hulp gemiddeld 47 dagen bedraagt.De wachttijd in het CGG Kempen bedroeg zelfs maar liefst 115 dagen. Driekwart van de kinderen op de wachtlijst kreeg een eerste face-to-facegesprek binnen de 150 dagen. Gewezen op de risico’s van zo’n lange wachttijd voor patiënten die een poging tot zelfdoding achter de rug hebben, verwijst de minister naar het voorrangsbeleid voor zulke cliënten in de CGG. “Als zulke cliënten zich aanmelden, dienen zij binnen de 24 uur gescreend te worden.”“De centra doen al het mogelijke om die patiënten binnen die termijn te zien, maar ze hebben daar vaak niet de mensen noch de middelen voor”, reageert kinder- en jeugdpsychiater Peter Emmery, tevens voorzitter van de werkgroep CGG’s binnen VVK. “Jongeren met een zelfmoordpoging achter de rug zouden het recht moeten hebben om correct en goed ingeschat te worden. Daarvoor heb je een kinderpsychiater nodig, maar dat lukt gewoon niet. In het beste geval worden ze snel geholpen door een maatschappelijk assistent of een psycholoog.”Er is al jaren een tekort aan kinder- en jeugdpsychiaters, dat is nóg nijpender in de CGG’s. “De Vlaamse overheid investeert amper in de kinderteams in CGG’s”, zegt Emmery. “Voor heel Vlaanderen is er een jaarlijks budget van vijftig miljoen euro voor de CGG’s voor cliënten van álle leeftijden, een peuleschil. Voor heel Limburg is er amper één halftijdse kinderpsychiater tewerkgesteld.”De opleidingen zijn ook veeleer gericht op ziekenhuizen en de residentiële psychiatrische zorg. “De centra doen wat ze kunnen om kinderpsychiaters aan te trekken, maar de verloning is veel lager dan in de ziekenhuizen, de privépraktijken of dan in Nederland.” Emmery: “Gelukkig gebeuren er weinig ongelukken. Maar het blijft problematisch dat kinderen die zwaar in de rats zitten en dringend hulp nodig hebben, veel te lang moeten wachten. Zo escaleert het probleem.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234