Zaterdag 04/02/2023

'Wachttijd adoptie gemiddeld vier jaar, geen acht'

'De wachttijd voor een adoptie is gemiddeld 45 maanden tot 4 jaar', zegt Leen Dubois, woordvoerder van Kind en Gezin. Geen acht tot tien jaar, zoals de Vlaamse centra die ouders voorbereiden enkele maanden geleden verkondigden. Het nieuwe decreet dat de instroom van kandidaat-adoptieouders moet beperken, wordt vandaag gestemd.

"Tussen het moment dat kandidaat-adoptieouders een aanvraag indienen en het moment dat zij hun kindje thuis mogen verwelkomen zit gemiddeld 45 maanden tot 4 jaar." Dat zegt Leen Dubois, woordvoerster van Kind en Gezin. Een groot verschil met de cijfers die de Vlaamse voorbereidingscentra enkele maanden geleden verspreidden. "Kandidaat-adoptieouders moeten acht tot tien jaar wachten op een kind", klonk het toen.

Harde cijfers met een directe impact, want sinds mei is het aantal kandidaat-adoptieouders meer dan gehalveerd. "De mensen zien het niet meer zitten", zegt Annemie Paeshuyse van de adoptiedienst Het Kleine Mirakel. "Heel wat mensen die de voorbereidingscursus volgen, en daar te horen krijgen dat ze acht tot tien jaar zullen moeten wachten, haken af."

'Niet ontmoedigen'

"Het kan niet de bedoeling zijn dat de kandidaat-adoptieouders helemaal ontmoedigd raken", zegt Dubois. "Maar het is wel belangrijk dat ze beseffen dat de wachttijd aanzienlijk is en dat er grote verschillen zijn tussen de de verschillende herkomstlanden. Bovendien blijft het aantal kinderen dat voor buitenlandse adoptie in aanmerking komen, dalen."

Hoe komt het dat er zo'n groot verschil is tussen de cijfers van Kind en Gezin en de Vlaamse voorbereidingscentra? "Wij hebben blijkbaar andere cijfers", zegt Pia Dejonckheere, coördinator van Triobla, een van de twee erkende Vlaamse Centra die potentiële adoptieouders moeten voorbereiden. "Bovendien gaat het hier om een gemiddelde, terwijl wij het hebben over een worst case scenario. In het slechtste geval kán het 8 tot 10 jaar duren."

Nieuwe berekening

Dat een belangrijk herkomstland zoals Ethiopië tot 10 procent van de instroom dreigt terug te vallen, heeft bijgedragen tot die voorspelling. "Wij kunnen de gemiddelde wachttijd niet weten, want wij beschikken niet over die informatie", zegt Dejonckheere. "Wij kunnen enkel vaststellen dat er meer dan 600 gezinnen een geschiktheidsvonnis hebben (een document van de jeugdrechtbank dat ouders geschikt zijn om een buitenlands kindje te adopteren, SV), dat er volgens onze informatie vorig jaar 120 kinderen zijn geadopteerd en dat belangrijke herkomstlanden niet langer meewerken. Maar als er nu nieuwe cijfers zijn, dan zouden wij die graag inkijken."

Waarom wacht Kind en Gezin ruim een half jaar met de juiste cijfers? "Na nieuwe berichten in de media over de extreem lange wachttijden, hebben we een nieuwe berekening gemaakt", zegt Dubois. "Daaruit blijkt dat een wachttijd van 8 tot 10 jaar echt wel een uitzondering is."

'Snel duidelijkheid krijgen'

Om de instroom van kandidaat-adoptieouders te beperken, keurt het Vlaams Parlement vandaag een nieuw adoptiedecreet goed. "Iedereen zal zich nog kunnen aanmelden", zegt Else De Wachter (sp.a)", maar mensen moeten zo snel mogelijk duidelijkheid krijgen over hun adoptiekansen en een beeld krijgen over de duur van de procedure." Het nieuwe decreet houdt ook in dat er nu actief onderzoek zal worden gedaan naar potentiële herkomstlanden.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234