Zondag 20/10/2019

‘Wachtlijsten worden onvermijdelijk’

Een nogal kordate mail van Kind & Gezin aan de zelfstandige uitbaters van kinderopvangverblijven heeft een golf van verontwaardiging veroorzaakt. Per mail werd gemeld dat het geld op was en dat het dus fini was met subsidies voor verdere uitbreiding van inkomensgerelateerde voorzieningen in de zelfstandige opvang en wel nu, onmiddellijk. Minister van Welzijn Vandeurzen nuanceerde inmiddels dat al geplande nieuwe initiatieven toch nog vergoed konden worden, maar vandaag mag hij zich toch verwachten aan een heftig debat in het Vlaams Parlement over de kwestie. Oppositieleden Sven Gatz en Vera Van der Borght sparen de roede niet.

Sven Gatz: “Deze Vlaamse regering zet nogal exclusief in op gesubsidieerde plaatsen in de officiële kinderopvang, waardoor ze veel geld investeren in relatief weinig plaatsen. Dat lijkt vooral een ideologische keuze te zijn, terwijl het eerste doel moet zijn dat er een opvangplaats is voor elk kind dat dat wenst.”

Minister Vandeurzen trekt nochtans zware budgetten uit voor kinderopvang.

Vera Van der Borght: “Een plaats in de zelfstandige kinderopvang kost de overheid drie keer minder. Met het geld waarmee Vandeurzen nu 780 plaatsen belooft in de opvang, zou hij er dus eigenlijk 2.000 kunnen creëren. Maar hij wil niet, want om een of andere reden vinden CD&V-ministers het belangrijk om privé-initiatief in de welzijnssector te ontmoedigen en verdacht te maken. Zelfstandige initiatieven zijn goed voor veertig procent van de opvangplaatsen. Wel, ze werden vorig jaar 2.300 keer gecontroleerd tegenover 140 controles in de grotere gesubsidieerde sector. Terwijl zelfstandigen wel goed zijn voor 80 procent van de uitbreiding in de sector. Met CD&V-ministers op Welzijn is het recept gekend: steeds meer middelen worden in steeds loggere structuren gestopt. Resultaat: nog langere wachtlijsten. Dat staat nu ook in de kinderopvang te gebeuren.”

Het is toch logisch dat zelfstandige initiatieven in welzijn zwaarder gecontroleerd worden. Als je in deze sector winst wil maken, moet je bijna vanzelfsprekend besparen op kwaliteit.

Van der Borght: “Wel, er wordt zwaar gecontroleerd, maar dat leidt slechts uitzonderlijk tot een sluiting. Dat zelfstandigen geen kwaliteit kunnen leveren, is een fabeltje. Het nieuwe decreet kinderopvang dat Vandeurzen voorbereidt, is er ook van doordesemd. Het lijkt bijna de bedoeling om zelfstandigen uit de markt te prijzen met steeds zwaardere normen. Natuurlijk moeten opvangouders een minimale opleiding genoten hebben, maar mijn ervaring is dat mensen die hieraan beginnen een hart voor kinderen hebben. Wie het grote geld wil, zoekt alleszins maar beter een andere job. Dus ja, liever een kinderverzorgster met een peperkoeken hart dan een gediplomeerde bachelor die ook maar zijn uren zit te tellen.”

De regering-Peeters start volgend jaar ook al met de eigen Vlaamse kinderpremie. Goed idee?

Gatz: “Ouders krijgen bij de geboorte en de twee jaren daarop telkens een eenmalige premie van 34 euro. Veel meer dan een symbool is dat niet. Blijkbaar vindt de N-VA het erg belangrijk dat we nu al onmiddellijk ons eigen kinderbijslagje kunnen uitreiken, en mag dat wat kosten. Met dat geld zou je structureel 2.000 plaatsen in de opvang kunnen creëren. Ik denk dat je ouders daar meer plezier mee doet dan met zo’n cheque van 34 euro. Zolang er onvoldoende plaatsen zijn, is het ongepast dat zulke cadeaus worden uitgedeeld.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234