Zondag 28/11/2021

Wachtlijsten gehandicapten blijven even lang

De maatregelen om de wachtlijsten in de zorg weg te werken zijn onvoldoende. De Vlaamse ombudsdienst hangt aan de alarmbel. In totaal zou er nog steeds een tekort zijn van liefst 7.500 zorgplaatsen voor gehandicapten.

"Dit jaar hebben we al twintig klachten gekregen over de opvang van gehandicapten. Dat is veel, zeker omdat wat wij te horen krijgen slechts het topje van de ijsberg is", zegt Vlaams ombudsman Bernard Hubeau.

In het jaarverslag van 2006 beklemtoonde de Vlaamse ombudsdienst al dat het opvangtekort in de zorgsector nijpend is. Een jaar later is de situatie nog niet verbeterd. "Die trend zet zich voort in 2007", verduidelijkt Hubeau. "De Vlaamse regering heeft wel maatregelen genomen. Het besef is er en de maatregelen zullen op lange termijn wel vruchten afwerpen, maar op dit ogenblik schiet het nog sterk tekort op het terrein."

Hoewel de Vlaamse overheid in 2006 een budget goedkeurde voor 331 residentiële en niet-residentiële plaatsen en 640 ambulante plaatsen extra in de gehandicaptenzorg op jaarbasis en in 2007 eenzelfde verhoging is gepland, volstaat dat geenszins. Hubeau: "De wachtlijst is veel langer. In totaal zijn er 7.500 reële vragen voor alle zorgplaatsen samen."

De klachten over plaatsen in de gehandicaptenzorg zijn soms echt schrijnend, getuigt Hubeau. "Een vrouw van 63 gaf aan dat ze de zorg voor haar mentaal gehandicapte pleegkind niet meer aankan. Sinds 2004 staat hij op de wachtlijst voor een aangepaste voorziening. Voor die vrouw wordt de thuissituatie onhoudbaar, maar er is nog steeds geen oplossing."

Daarnaast zijn er ook enkele hoogdringende gevallen die nog steeds niet zijn opgelost, of slechts na jaren wachten. "Een gehandicapte man van 41 stond sinds 2004 op de wachtlijst voor een plaats in een aangepast verzorgingstehuis. Hij had urgentiecode 1, wat betekent dat zijn zorgvraag binnen de drie maanden opgelost moet zijn. Hij heeft nu eindelijk een plek gekregen nadat hij, drie jaar lang, als tussenoplossing, in een bejaardentehuis gezeten."

Hubeau: "Twintig klachten lijkt misschien niet veel, maar op ons volledige klachtenbestand is dat vrij veel. Je mag niet vergeten dat dit gaat over mensen die alle andere klachtenprocedures al hebben doorlopen."

Ook de aanvragen van een persoonlijk assistentiebudget (PAB) raken maar niet opgelost. "Ook daar is het aantal mensen op de wachtlijst nog steeds enorm. Er is een extra budget voorzien waardoor de problemen tegen 2009 weggewerkt zouden moeten zijn. Het besef groeit dat er een probleem is, maar het gaat allemaal te traag."
Vlaams minister van Welzijn Steven Vanackere (CD&V) deelt de kritiek. "De minister kan niet anders dan vaststellen dat het inderdaad te traag gaat, nu komt het erop aan oplossingen te voorzien", geeft zijn woordvoerder toe. "Dit is een extra stok achter de deur om tijdens de komende begrotingsgesprekken aan te dringen op extra capaciteit in de zorgsector." (Nathalie Carpentier)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234