Zaterdag 24/08/2019

Wachtlijst schoolgebouwen slinkt door privégeld met 'amper' 300 miljoen

Brussel l Het beloofde miljard euro privégeld dat geïnvesteerd wordt in Vlaamse scholenbouw zal de wachtlijst, die nu 1,39 miljard euro bedraagt (DM 24/10), doen afnemen met 'slechts' 300 miljoen euro. Dat zegt het kabinet van onderwijsminister Frank Vandenbroucke (sp.a).

Hoewel het plan vertraging heeft opgelopen, blijft het de bedoeling dat een privévennoot vanaf volgend schooljaar een miljard euro zal investeren in de bouw van scholen. Het is echter te simplistisch om te denken dat de investering van een miljard ook betekent dat de ellenlange wachtlijst met een miljard zal verminderen. "Voor het DBFM-verhaal (de investering van privégeld, KH) hebben we gekozen voor grootse projecten", zegt Ward Verhaeghe, woordvoerder van Vandenbroucke (sp.a). "We wilden scholen stimuleren om echt vernieuwend te zijn en spoorden ze aan om vooral nieuwbouwprojecten in te sturen. Op de wachtlijst staan vooral renovatieprojecten die vaak niet zo omvangrijk zijn. De 211 projecten die voor de publiek-private samenwerking geselecteerd zijn, zijn dus niet allemaal projecten die al op de wachtlijst stonden."

Het resultaat van die aanpak is dat, zelfs na de broodnodige investering van één miljard, de wachtlijst voor de renovatie en bouw van scholen in het gesubsidieerde net nog altijd meer dan een miljard euro zal bedragen. Dat miljard zal moeten slinken via de klassieke financieringsweg. "Daar doen we inspanningen voor", aldus Verhaeghe. "De jaarlijkse investering is sinds de komst van deze minister bijna verdubbeld. We zitten nu aan een jaarlijkse investering van bijna 200 miljoen." De laatste tien maanden is de lijst toegenomen met 150 miljoen. De vertraging die de publiek-private constructie opgelopen heeft is geheel te wijden aan juridische voorzichtigheid, aldus Vandenbroucke. "Ik wil mij niet laten opsluiten in snelheid, want ik wil niet verantwoordelijk zijn als binnen vijf jaar juridische of financiële problemen opduiken voor scholen omdat de Vlaamse Regering het dossier te vluchtig zou hebben afgehandeld", antwoordde de minister op een parlementaire vraag over de zaak. (KH)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden