Woensdag 27/10/2021

Wachtlijst in scholenbouw blijft verder aangroeien

De wachtlijst bij Agion, het agentschap voor de infrastructuur in het onderwijs, blijft groeien. De teller staat op 1,39 miljard euro achterstand.

Door Kim Herbots

BRUSSEL l Tegelijkertijd heeft het systeem van Vlaams onderwijsminister Frank Vandenbroucke (sp.a) waarin privépartners schoolgebouwen zouden sponsoren, vertraging opgelopen. 'Een jaar is het geleden dan ons project goedgekeurd werd en nog niets heb ik gehoord', foetert Dirk Moulart van MPI 't Craeneveld in Oudenaarde.

Uit het jaarrapport van Agion blijkt dat er eind 2006 1.683 scholen voor een totaalbedrag van meer dan 1,24 miljard op de wachtlijst stonden. Gisteren was dat al 1,39 miljard voor alles bij elkaar 1.731 projecten. Gemiddeld moeten scholen nu al acht jaar geduld hebben vooraleer er schot in de zaak komt.

De slechte staat van de Vlaamse schoolgebouwen en vooral de gigantische wachtlijsten voor bouw- en renovatieprojecten zijn een oud zeer. Om dat probleem op te lossen riep Vandenbroucke de DBFM-formule in het leven: een externe vennoot zou gebouwen ontwerpen ('Design'), bouwen ('Build'), financieren ('Finance') en onderhouden ('Maintain'). Die gebouwen worden voor dertig jaar aan de scholen ter beschikking gesteld in ruil voor een jaarlijkse vergoeding.

Bijna een jaar geleden maakte de minister de 211 projecten bekend die alles bij elkaar in dat kader een miljard euro zouden kunnen opsouperen voor renovatie of nieuwbouw. De gebouwen zouden in de periode 2007-2011 gebouwd worden. Ondertussen is 2007 bijna om en de eerste tekening moet nog gemaakt worden. "Alles wat ik weet, weet ik uit de kranten", aldus Dirk Moulart. "Eén telefoontje hebben we gekregen met het bericht dat we op de lijst stonden en sindsdien is het windstil. Ik was net van plan om een binnenkort uit te zoeken hoe het nu zit."

Ook bij Jan Schreurs, voorzitter van de Genkse scholengroep Kasog, liep een en ander niet zoals verwacht. Schreurs staat nochtans als allereerste op de lijst en zou recht hebben op een bedrag van meer dan 17 miljoen euro. "Het gaat allemaal wat trager dan verwacht", zucht hij. "Volgende maand zullen we waarschijnlijk aan Agion te toestemming geven om iemand aan te stellen om een eerste schets te maken."

Al is die schets niet bindend. Immers, volgens de regeling zal het de vennoot zijn die voor een ontwerp zorgt. Daar wringt de schoen: de vennoot blijft voorlopig de grote onbekende. "De vier kandidaten (waaronder KBC-Dexia, een groep rond Fortis en een rond Barclays Capital, KH) hebben nog tot 30 november om een bestek in te dienen", aldus het kabinet-Vandenbroucke. "De procedure heeft inderdaad vertraging opgelopen, maar dat is omdat we zeker wilden zijn dat alles juridisch sluitend was."

Maar met de komst van de private partner zullen niet alle problemen van de baan zijn. "Het blijft afwachten hoeveel van de 211 scholen gebruik zullen willen maken van de nieuwe formule", aldus Peggy De Tollenaere van Agion. "Op dit moment zijn we dossiers aan het goedkeuren die eind 1999 ingediend werden. Een project zou wel eens sneller op de gewone manier gerealiseerd kunnen worden. Bovendien kan het ook zijn dat de school het ontwerp van de vennoot absoluut niet ziet zitten. In ieder geval kunnen wij nu totaal nog niet zeggen in hoeverre dit project de wachtlijsten zal doen krimpen. "

Ook voor Schreurs is het allesbehalve zeker dat zijn school voor de nieuwe formule zal kiezen. "Het zou niet duurder mogen zijn", zegt hij, "maar we hebben geen idee hoeveel de jaarlijkse vergoeding zal bedragen. We hebben wat simulaties gemaakt en stel dat de 'huur' 10 procent is, wat niet ondenkbaar is, dan zouden we op een bedrag van 100 miljoen euro, en daar loop je niet ver mee voor een school, jaarlijks 10 miljoen op tafel moeten leggen: 6 miljoen gesubsidieerd, 4 miljoen uit eigen zak. Dat is ondenkbaar."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234