Woensdag 08/12/2021

Wachten op...

Die dubbele affiliatie van voetbalclubs is tegen het Vlaams decreet en een belediging voor alle sporten die zich wel hebben gesplitst (en daar inmiddels al lang spijt van hebben)

Aan de vooravond van het nationale voetbalseizoen - u gelooft het niet, maar de pintjesliga begint straks weer van voren af aan en het wordt spannender dan ooit en dat alles in HD - toch enkele bedenkingen bij een recente evolutie die er bij nader inzien geen was.

Twee weken geleden verkondigde sportminister Bert Anciaux vol trots dat de Belgische Voetbalbond eindelijk voor zijn argumenten was gezwicht: aan de Houba de Strooperlaan had men het Vlaamse licht (en het geld) gezien en beslist zichzelf op te splitsen.

Anciaux had met die mededeling twee bedoelingen:

1. de recuperatie van een eerder initiatief van de Vlaamse regering: het participatiefonds voor de stadionbouw in Vlaanderen,

2. de aandacht afwenden van zijn plannen voor de aparte vzw Vlaams Huis van de Topsport, een initiatief dat op weinig animo kan rekenen.

Het klopt dat de KBVB een intentieverklaring heeft goedgekeurd om een gedeeltelijke splitsing van de bond te bestuderen, met de bedoeling ook werkingssubsidies te kunnen krijgen van het Vlaams Sportfonds. Dat zou gaan om iets meer dan 5 miljoen euro, altijd welkom voor een armlastige bond waarvan het vertegenwoordigende elftal het in de broek doet voor Kazachstan en slaag krijgt van Marokko.

In de crisiscommunicatie van de sportexcellentie werd het ook voorgesteld alsof de 50 miljoen euro voor de voetbalstadions in dat geval ook eindelijk zouden kunnen worden uitgegeven. En allemaal omdat de weldoener Anciaux die splitsing had kunnen bewerkstelligen.

Dat laatste is een foute voorstelling van zaken. Die 50 miljoen euro was nooit gekoppeld aan een splitsing van de voetbalbond, wel die 5,5 miljoen euro werkingskosten. Bovendien zit dat geld niet bij Anciaux, maar bij Van Mechelen. En nog wat andere excellenties hebben daar ook iets over te zeggen, in elk geval veel meer dan Anciaux.

Goed, die splitsing. Zelfs al wordt de intentieverklaring ooit een concreet akkoord, dan nog is het geen splitsing en is er ook een gigantisch probleem. De voetbalbond heeft namelijk verkregen dat de clubs die dat willen, lid kunnen blijven bij de nationale bond èn bij de regionale, landelijke of Vlaamse bond, welke naam men het kind ook wil geven.

Oudere sportjournalisten - zijn die er nog? - zullen zich misschien herinneren hoe precies dertig jaar geleden door andere sportbonden uit de ploegsporten slag is geleverd om die dubbele affiliatie te verkrijgen. Dat is toen geweigerd en de topclubs uit de volleybal- en later basketbalbond hebben voor één taalvleugel moeten kiezen.

Die dubbele affiliatie van voetbalclubs - een soort polygamie - is tegen het Vlaamse decreet en een belediging voor alle sporten die zich wel hebben gesplitst (en daar inmiddels al lang spijt van hebben). Het zou goed zijn als de voetbalbond daar uiteindelijk zijn voeten aan zou vegen en verder doet zoals ze nu bezig is.

Dat ons nationale voetbal in het slop zit, heeft echt niks te maken met het unitaire statuut van die bond, maar wel met onkunde bij de clubs en wanbeleid van drie voorzitters op rij (Wouters, D'Hooghe en Peeters om uw en hun geheugen op te frissen). Anderzijds - eerlijk is eerlijk - moeten we wel vaststellen dat twee ploegsporten zich hebben kunnen kwalificeren voor de Olympische Spelen: hockey en voetbal. Toeval of niet, maar dat zijn de twee enige grote niet-gesplitste sportbonden.

Vooraleer die intentieverklaring tot splitsing van de voetbalbond gevolgd wordt door een echt akkoord, zal er nog veel water door de Zenne vloeien. Voor de stadionsubsidies is het geen item en niemand binnen de voetbalbond zit te wachten op twee klonen met eigen voorzitter en secretaris-generaal die al snel die grote gescleroseerde structuur zullen aantasten.

Neen, het heeft er alle schijn van dat de voetbalbond de tactiek toepast van de buren: het BOIC. Die organisatie blinkt niet uit inzake kennis van de topsport als ze atleten moet selecteren en ook niet inzake ethiek als ze geld moet ophalen, maar als het op het bedrijven van sportpolitiek aankomt, zit daar bovenaan links in het gebouw iemand die zijn gelijke niet kent.

Die heeft de intentieverklaring gelezen die zijn voorzitter in een vlaag van toegeeflijkheid aan Anciaux had getekend, heeft even hardop gevloekt, en heeft daar vervolgens een wijs oordeel over uitgesproken. Een intentieverklaring is één, een akkoord is een andere zaak. Hoe wil de Vlaamse Gemeenschap een akkoord sluiten met een instantie (het BOIC) die door haar niet eens wordt erkend?

Dan waren de Walen een stuk slimmer: die hebben middels hun nieuwe decreet het BOIC wel impliciet erkend en subsidiëren die ook. Gevolg: patstelling, en met zijn allen wachten tot Anciaux weg is. Om dit verhaal positief te besluiten: dat duurt niet lang meer en deze keer komt hij echt nooit meer terug.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234